Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Ocak '09

 
Kategori
Fotoğraf
 

Fotoğrafta disiplinlerarasılık

Fotoğraf, bir anlatı aracı olarak asal duyu-dillerden yalnızca görsel olanı kullansa da, aslında disiplinlerarası bir sanatsal disiplindir.

Herşeyden önce bilim ve teknoloji içerir. Sinema ile birlikte en ağırlıklı olarak teknolojiye yaslanan sanat dalıdır. Teknoloji ise kendiliğinden çokdisiplinlidir. Bir araba yapımı için, (aerodinamik için) fizik, (benzin yanma düzeninde) kimya, (ergonomi için) biyoloji birarada kullanılır.

Bugünün fotoğrafçıları; ne cam negatifi bilirler, ne de ‘stereotype’ı; yalnızca dijital teknolojiyi bilirler, çok yakında yaşamında selüloit filmi hiç kullanmamış bir fotoğrafçı kuşağı oluşacak. Makineli tüfek çağında, ok (özellikle de tatar yayı) hala bir tüfekten, daha sessiz, daha uzun menzilli ve daha isabetli atış yapabilir durumda ve dolayısıyla gece atışında makineli tüfekten daha işlevsel ise (ki buna apartman çocukları inanmayacaktır), fotoğrafın tarihçesindeki temel kilometre taşlarını da bilmeden ve onları en yeniler denli isabetli kullanabilmeden fotoğrafçı olunmaz.

Devamında:

Nasıl ki sinema ‘stop-motion’ tekniğiyle, aslında fotoğraf sergiliyorsa (ve yine aslında kendisi yalnızca fotoğraf ise), fotoğraf da (özellikle 1970’lerde moda olan spor konusunda) tek kareye birden çok pozu üstüste bindirme ile sinemanın alanından yararlanır ve bu apaçık bir biçimde disiplinlerarasılıktır.

Epeyi süredir müzikli fotokartlar var, çok yakında eminim kokulu ve tatlı fotoğraflar da yapılacaktır, kimbilir belki yapılmıştır bile. Böylelikle fotoğraf, diğer duyu-dillerin anlatı alanlarına da girebilmiştir ve girebilecektir. Bu da çokdilliktir, böylelikle çokdisiplinliliktir.

Liste uzar gider.

Gelelim neden uzmanlık veya tek duyu-dil değil de, çoğulluk? Kuşkusuz yeni anlatım biçimleri ve içerikleri yaratabilmek için. Bu bir amaç değil, araçtır. Dikkat edilirse, milyonlarca birbirinin aynısı fotoğraf, milyonlarca kişi tarafından sürekli çekilmektedir. Standartlaşma ve normlaşma bir sanat dalını er geç boğar. Bu yağlıboya resmin de başına gelmiştir, şiirin de.

Tüm bu nedenlerle, yeni ve genç kuşakların fotoğrafın disiplinlerarasılığından ve çokdisiplinliliğinden yararlanması uygun olur.

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..