Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Eylül '06

 
Kategori
KOBİ
 

Franchise alacakların dikkatine!

Franchise alacakların dikkatine!
 

Yeni bir iş kurmayı ya da yeni bir sektöre geçmeyi düşündüğümüzde gelişen rekabet şartlarına nasıl dayanacağımızın analizini de yapmamız gerekiyor. Kobi olarak piyasada var olmanın zorlukları ortada. Hele bir de sektör biraz yabancıysa o zaman en uygun sistem olarak bir franchise işletme kurmak geliyor aklımıza.

Franchise: Takımla ligde mücadele eden organizasyon demek kısaca.

Bir taraftan bağımsız bir işletme, diğer taraftan belli bir organizasyon içerisinde kurumsal bir kimlik kazanmak kulağa hoş geliyor.

Karlı olduğu bilinen ancak detayları bilinmeyen bir işe hızlı ve doğru bir şekilde başlama olağanı sağlıyor bu yapı. Acemilikten ötürü düşülen, yıllar içerisinde yanlışlığı anlaşılacak türden hata yapma olasılığı da düşüyor böylece. Tek başına sağlanamayacak reklam kampanyalarını, şemsiyesi altında toplandığı marka da yapabilir.Ve en önemlisi franchise bedeli olarak ödenen ücret kaşılığında tanınmış bir markayı kullanım hakkı da vardır.

Buna karşılık franchise veren firmanın standartlarına uygun yatırım yapmak gerekir. Belli metrekareler, belli dekorasyonlar uygulanılır. İsim hakkı dışında cirodan pay ödenir, ya da sadece franchise veren firmanın ürünleri kullanılır işletme içerisinde. Yani tamamen bağımsız bir işletmeye göre yüklü bir yatırım gerekir bu organizasyona dahil olmak için.Sözleşmeye atılan imzalar bağlayıcıdır, kapıyı çekip işletmemi fesh ediyorum demekle bitmez işiniz.

Fakat franchise veren firma taahütlerini yerine getirmeyip, bu yatırımı yaptırdıktan sonra işletmeyi bir kobi olarak görmeye başlarsa ne yapılabilir?

Tabi ki bunlar da sözleşme şartları gereği yasal olarak halledilebilir, zarar bir nevi karşılanabilir; ancak bu arada yitirilen girişimci ruha verilen zararlar nasıl ölçülebilir? Uzun vadedeki kayıpların telafisi olabilirmi?

Bir franchise anlaşması yapmadan önce dikkat edilecek tek bir nokta vardır aslında.

Franchise verenin niyeti ve kabiliyeti.

 
Toplam blog
: 240
: 1628
Kayıt tarihi
: 18.08.06
 
 

Zamandan şikayet ederken, ne kadar hızlı aktığını fark edemeden geçmiş yıllar. Kırklı yıllar, kır..