Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Nisan '08

 
Kategori
Sinema
 

Francis Ford Coppola'dan, Kıyamet

Francis Ford Coppola'dan, Kıyamet
 

Albay Kurtz-Marlon Brando


Oscar ödüllü yönetmen Francis Ford Coppola’nın klasikler arasına giren filmi Apocalypse Now (Kıyamet) , 1979 yapımı. Coppola Vietnam Savaşı’na değişik bir açıdan yaklaşmış. Amerikalılarla, Vietnamlılar arasında bir mücadele de yok filmde. Bir çeşit kendi iç hesaplaşmaları filmin konusu olan.

Yüzbaşı Willard (Martin Sheen) Vietnam bataklığında savaşan ve giderek kendini kaybeden, küçük birliklerle yapılan gizli operasyonların aranılan askeridir. İntiharın eşiğindeyken evine gelen askerler tüm hayatını değiştirecek bir maceraya atarlar.

Willard komutanlarının yanına götürülür. Komutanları son derece başarılı bir askerken kontrolden çıkan Albay Walter Kurtz’u (Marlon Brando) bulup yok etmesini isterler. Onun hakkında tek bilinen Kamboçya sınırları içinde olduğudur. Kurtz etkileyici konuşmalarıyla taraftar kazanmakta ve ABD için tehlike doğurmaya başlamaktadır. İnsanları telsiz konuşmalarıyla etkilemeye çalışmaktadır. Onun telsiz konuşmalarından biri kaydedilmiştir. Kayıt cihazındaki ses Yüzbaşı Willard’a dinletilir:

—Usturanın kenarında sürünen bir salyangoz gördüm. Usturanın kenarında sürünüp kaymak ve hayatta kalmak. Onları öldürmeliyiz ve yakmalıyız. Her bir domuzu, her bir rehineyi, her bir köyü, her bir orduyu. Ve bana katil diyorlar. Katiller katilleri suçladığında buna ne denir? Yalan söylüyorlar yalan söylüyorlar ve bu yalancılara merhametli olmalıyız. O asilzadeler, onlardan, onlardan nefret ediyorum. Onlardan gerçekten nefret ediyorum.

Albay Kurtz başarılı bir askerdir. Ona göre gerçek askerlerle Vietnam Savaşı kısa sürede kazanılır. Gerçek askerden kastettiği savaş sırasında merhametli olmayan askerlerdir. Uyguladığı zalimlikler yüzünden üstleriyle arası açılır. Bu yüzden bağımsız hareket etmeye başlar. Kendine göreyse kendi zalimliği ile ABD zalimliği arasında pek bir fark yoktur. Onu esirleri öldürdüğü için katil ilan edenlerin ise napalm bombası kullandığını bu yüzden bir farkları olmadığını söylemektedir.

Yüzbaşı Willard küçük bir gemi ve az sayıda askerle aramaya başlar. Albay Kurtz’un sesinden ve sözlerinden çok etkilenmiştir. Göreviyle duyguları arasında sıkışıp kalmıştır.

Ordu merkezinden uzaklaştıkça nehir boyunca gördüklerinden sarsılmıştır. Vietnam batağına saplanan ve geriye döneceklerine dair bir umutları olmayan askerleri görür.

Nihayet Yüzbaşı Willard ile Albay Kurtz karşılaşırlar. Albay fikirleriyle Willard’ı çoktan etkilemiştir.

Film savaş filmi sınıfına girse de daha çok felsefi tarzıyla ün yapmıştır. Filmin hayran kitlesi, fanatikleri giderek artmaktadır. 1979 yılına göre film müziğinde devrim sayılacak yenilik olan elektronik sesler kullanılmıştır. Yönetmen Francis Ford Coppola’nın müzik olarak en sevdiği sahne giriş sahnesidir. Helikopter seslerinin müzik notalarıyla kullanılıp arka planda ormanda napalm bombasının patlatıldığı sahne. Görüntü olarak da o yıllara göre gayet güzeldi. Gerçi son DVD versiyonunda günümüz teknolojisi kullanılarak daha da güzel hale getirilmiş.

Oyuncular ise tam bir yıldızlar topluluğu. Marlon Brando, Martin Sheen, Robert Duvall, Laurence Fishburne, Dennis Hopper ve Harrison Ford var. Harrison Ford çok küçük bir rolde. Belki o yıllarda yeni yeni çıkış yapıyordu. Yine Matrix filminde ağır tavırlarıyla tanıdığımız Laurence Fishburne bu filmde sürekli espri yapan hayatı takmayan bir rolde.

Marlon Brando için ne desek az kalır. Oscar ödüllerini kabul etmemesi bile ne kadar büyük bir oyuncu olduğunu göstermez mi? Albay Kurtz rol gereği fazla hareket etmeyen ama çevresindekileri etkileyen, kendisine bağlayan bir karakter. Ancak bu rolü Marlon Brando kaldırırdı.

Francis Ford Coppola’nın, Joseph Conrad’ın, Karanlığın Yüreği adlı eserinden sinemaya uyarladığı Kıyamet 31, 5 milyon dolara yapılmış. Baba, Dışardakiler ile birlikte yönetmenin en iyi üç filminden birisidir. Eleştirmenlerce yapılan sıralamalarda film ilk 100 arasında yer almaktadır.

Dikkat bu filmin fanatikleri var. Bu filmi eğer beğenmezseniz görüşlerinizi kendinize saklayınız.

Filmin en can alıcı sözleri Albay Kurtz’un, Yüzbaşı Willard’a söylediği sözlerdir:

—Beni yargılayamazsın. Beni yargılama hakkın yok. Ama beni öldürebilirsin. Beni öldürme hakkın var.

 
Toplam blog
: 150
: 2951
Kayıt tarihi
: 14.01.07
 
 

1975 Aydın doğumluğum, bir Ege sevdalısıyım. Dostluğa, arkadaşlığa önem veririm...