Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Temmuz '09

 
Kategori
Spor
 

Fransa bisiklet turu

Fransa bisiklet turu
 

Temmuz’un kavuran sıcağında yirmi iki gün sürecek bisiklet maratonu 4 Temmuz’da başladı. Bu sene Monaco’dan başlangıcı yapılan Fransa Bisiklet Turu yaşadığımız şehrin çok yakınından da geçecek olduğu için çoluk çocuk düştük yollara. 1903’den beri yapılan bu geleneksel tur sadece bisiklet meraklılarına değiş yerel halka ve turistlere de çok ilgi çekici gelmektedir. Sürekli canlı yayında turun etep etap verilmesi, turun geçtiği bölgelerin tanıtımı ve turizmi açısından da önem taşımaktadır. Yaklaşık 32.000 nüfusa sahip Monaco’ya (bunlardan yalnızca 8.000’i prenslik vatandaşlığı taşıyor, kalanlar oturma belgeleri ve vizelerle burada yaşayanlar) sırf bu turu izlemek üzere bu nüfusunun kat be katı turist akın etmektedir. Formula 1 yarışlarından büyük organizasyonlara alışık olan bu küçük prensliğin virajlı yollarında dün başlayan bu seneki turun, bu sabah start alan 2. etabında bize en yakın ve çocuklara en uygun yeri seçmeliydik.

İnişli çıkışlı yolları ile bilinen bu Güney Fransa etabında Chateauneuf de Grasse yakınında bir yol kenarında bisikletçileri beklemeye başladık. Herşey sakin görünüyordu, kalabalık yavaş yavaş yol kenarında yerlerini almaya başlamıştı. Günlerce öncesinden başlayan hazırlıklar tamamlanmış, bariyerler, güvenlik önlemleri alınmış ve seyirciler yerlerini almışlardı. Böylesi bir turu ilk defa seyredecek olmanın verdiği acemilik heyecanı etrafa bir göz atınca yavaştan dağılmaya başladı. Belli ki bisikletçiler seyircilerin önünden geçerken herhangi bir taşgınlık olmayacaktı. Öylesine bir sükunet ve izleme adabı hakimdi havaya. Zaten ortada görünmeyen polisler de, organizasyonun güvenliğinin ve sakinliğinin seyircinin kendi oto kontrolü ile sağlandığının en belirgin işaretiydi. En ufak bir spor müsabakasında bile onlarca polisin kapıda beklediği bir gelenekten gelince doğal olarak bu da şaşırtıcı geliyordu.

Bazıları telefonları yardımıyla turu televizyondan izleyen tanıdıklarından bilgi alıyorlardı. Zaman zaman geçen reklam ve yayın arabaları bisikletçilerin nerede olduğunu ve sıralamayı hatırlatıyordu. Helikopter sesi ve kalabalığın telaşı sayesinde bisikletçilerin yaklaşmış olduğunu anladık. Çok yakınında durduğumuz kavşağın başında alkış sesleri yükselmeye başlayınca geldikleri belli oldu. Birden, aniden birbirini çok yakından takip eden 5-10 bisikletli hızla geçti önümüzden. Herşey bir anda oldu. Bu kadardı. Ardından bisikletlilerin yedek bisikletlerini taşıyan arabalar, ardından da ilk grupta yer almayan ve asıl çoğunluğun yer aldığı onlarca bisikletli de aynı hızla önümüzden geçtiler. Kucağımızda çocuklarla yakalayabildiğimiz karelerden bir tanesi de burada. Bisikletçiler geçerken el salladık, alkışladık, sonra arabalar ve polis motosikletleri de geçtikten sonra toparlanmaya başladık. Monaco’dan başlayıp Brignoles’e kadar devam edecek 187 kmlik etabın yaklaşık 47. kilometresinde yol kenarında el sallayan pembe tişörtlü kadın bendim.
 
Toplam blog
: 3
: 709
Kayıt tarihi
: 25.06.09
 
 

1971 dogumluyum, 1998 yilindan beri Guney Fransa'da yasiyorum. YTU Elektronik ve Haberlesme Muhendis..