Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Nisan '09

 
Kategori
Doğa Sporları
 

Fransa'da olduğu gibi 3 haftada "Türkiye Bisiklet Turu"

Fransa'da olduğu gibi 3 haftada "Türkiye Bisiklet Turu"
 

Efendim. Benim bisiklete bineli 13 sene olmuş. Buna karşılık Fransa bisiklet turunu 2003 yılından bu yana izlemekteyim. Esasında babamın İtalya’da ki Napoli kentinde bulunan NATO’ya gittiğinde bizde oradaydık ve ben İtalya televizyonlarından İtalya turunu izlediğimi hatırlıyorum. Yıl 1972. Aradan 37 yıl geçmiş.

İtalya Giro, Fransa Tour de France ve İspanya Vuelta bisiklet turları değişik aylarda yapılmaktadır. 3 hafta sürer ve bitiminden sonra yaklaşık 5 hafta aradan sonra bir diğeri başlar. Ben de çok düşündüm. Türkiye’de böyle turlar yapılabilir mi diye. Neden olmasın.

İşte Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu. Ama 1 hafta boyunca sürmektedir. Bunu 3 haftaya taşıyabilir ve ünlü bisikletçileri bu topraklarda yarıştırabiliriz. Dağ etapları desen dağlarımız mevcut. Düz yol desen o da mevcut ve de ne güne duruyoruz o zaman.

Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu bir başlangıç olabilir. İlk önce bu turun ismi değiştirilmeli. Kısaca “Türkiye Bisiklet Turu” denilebilir. Tur yağlı güreşlerin yapıldığı Edirne’den başlayabilir. Tekirdağ-Çanakkale-Bursa-Balıkesir-Manisa-İzmir- Kuşadası-Bodrum-Fenike-Antalya-Alanya-Mersin-Adana-Niğde-Kayseri-Ankara-Bolu-Adapazarı-İzmit üzerinden İstanbul’da son bulabilir. Son turda boğaz köprüsünden geçtikten sonrada uzunluğu daha önceden belirlenen 6 veya 7 km.lik parkurda birkaç tur artırarak Taksim Meydanında son bulur. Tıpkı Fransa Bisiklet turunda Paris’de Eyfel Kulesinde noktalandığı gibi.

Bu yarış diğer yarışları engellenmeyecek şekilde Mart ayı içersinde 2, 3 ve 4. haftalarda yapılabilir.

Bunun için bir yarış komitesi oluşturulacaktır.

Uluslar arası bisiklet federasyonuna üye olunacaktır.

Bu yarışlar için gerekli sponsorluklar bulunmalı.

Özelikle doğa ile yaşam tarzı çerçevesi içersinde bisikletlilerin geçtiği yerlerden yeşillik alanlara önem verilecek. Orman gibi.

Bisiklet sırf çocukların yaz tatilleri için sınıfı geçti diye alınan bir hediye olmamalı ve herkesin kullanabileceği ve hayatımızda tasarruf yapabileceğimiz bir araç olmalıdır.

Bunun yanında sağlığına önem verenler içinde gereklidir bisiklet kullanımı.

En önemlisi doğa ile baş başa kalmak isteyenler için bisiklet en faydalı araç diyebiliriz.

Bununla birlikte arabaların egzozlarından çıkarttıkları gibi karbon monoksit gazı çıkartmadığından bisiklet çevreyi kirletmez adeta çevre dostu olmaktadır bizim için.

3 haftada yapılacak Türkiye Bisiklet Turu'yla birlikte burada yarışacak ünlü bisikletçileri yakından görme fırsatı yakalayacak olan Türk halkı eminim ki bisiklete değişik açıdan bakacaktır.

Sevgi ve saygılarımla efendim.

 
Toplam blog
: 540
: 3176
Kayıt tarihi
: 02.01.07
 
 

Hiç bir motorlu araca binmeyi sevemedim. Daha doğrusu sevdiremediler. Onun yerine iki tekerlekli ..