Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Aralık '17

     
    Kategori
    Yurtdışı Eğitim
     

    Fransa'daki En İyi Üniversiteler

    Fransa'daki En İyi Üniversiteler
     

    fransa universite


    Bu yazıda Fransa'daki en iyi üniversiteler listesini inceleyeceğiz. Yedi madde ile sınırladığımız bu liste, uluslararası Shanghai (ARWU) yüksek eğitim klasmanından alınmıştır.

    Listemize geçmeden önce, "en iyi üniversite" olarak verilen isimlerin tam olarak neye göre seçildiklerini inceleyelim.

     

    Bir üniversitenin sırası neye göre belirlenir ?

     

    Sıralamanın arkasındaki temeller

     

    ARWU'nun (Academic Ranking of World Universities) resmi web sitesindeki açıklamaya göre, üniversiteler akademik ve araştırmaya dayalı yüksek sayıda kriterlere göre sıralanmaktadır.Bu kriterler arasında mezun olan öğrenciler tarafından kazanılmış Nobel ödülleri, başka araştırmalar tarafından sıkça kaynak olarak gösterilmiş çalışmalar, yayınlanan bilimsel makalelerin sayısı ve kurumda kişi başına akademik performans gibi parametreler bulunur.

    Her gösterge için, en tepede olan üniversiteye 100 puan verilerek taban oluşturulur. Bu şekilde kalan üniversitelerin sonucu en tepedekine göre yüzdeli bir şekilde hesaplanır. Her bir gösterge için verilerin dağılımı, herhangi bir bozucu etki olmaması için tek tek incelenir. Gerekirse göstergeyi ayarlamak için standart istatistiksel teknikler kullanılır.

     

    Üniversite sıralamasında kriterler ve önemleri

    Eğitim kalitesi : bu faktörün belirlenmesi için üniversiteden kaç tane mezun olan öğrencinin Nobel ödülü veya alanında kayda değer bir ödül aldığına bakılır. Üniversitenin listedeki genel sıralamasında etkisi %10'dur.

    Kurumun kalitesi 

    Personel tarafından kazanılan Nobel veya alanlarındaki başka kazanılan ödüllerin sayısı (20%)

    Yüksek sayıda araştırma tarafından alıntı yapılmış personel (20%)

    Araştırma 

    Doğa ve bilim üzerine yayınlanmış bilimsel makaleler (20%)

    Social Sciences Citation Index (önemli bilimsel makalelerin endekslendiği uluslararası bir veritabanı) tarafından kaydedilmiş makale sayısı (20%)

    Kişisel performans : kurumdaki kişi başına akademik performans (10%)

    Özetlemek gerekirse, bir kurumun sıralaması daha çok araştırma bölümü ile belirleniyor.

    Burda kişisel bir dipnot eklemek gerekirse, yüksek eğitimini tamamlamış biri olarak üniversite personelinin ve genel olarak bir üniversitenin akademik başarısının özellikle lisans seçiminde çok doğru bir kriter olduğunu düşünmüyorum.  Araştırma ve öğretmenlik birbirlerini tamamlayan öğeler olsa da, bir kişinin bilgi aktarma kabiliyetinin aldığı ödül sayısıyla alakası olmadığına dikkat etmek gerekiyor. 

    Bu sebepten dolayı listemizi bilgilenme amaçlı okumanızı, ama son kararınızdan önce seçiminizi iyice araştırmanızı tavsiye ederim. 

     

    Fransa'daki en iyi üniversiteler listesi

     

    1. Université Pierre et Marie Curie

    Shanghai klasmanındaki ilk fransız üniversitesi olan UPMC, Paris'in 6e arrondissement bölgesinde bulunmaktadır.  Tıp ve bilim alanlarında özelleşen bu kurumun ders sınıfları yaklaşık beş tane kampüse yayılmıştır. 30 000'i aşan öğrenci sayısı ve 125 araştırma laboratuarı ile günümüzde Fransa'nın en aktif fen odaklı üniversitelerinden biridir.

    Araştırma departmanı dört ana bölüme ayrılmıştır :

    Mühendislik ve modelleme : uygulamalı matematik, makina mühendisliği, robotik ve medikal alanlardaki çalışmaların gruplandığı bu bölümün toplamda onaltı laboratuarı mevcuttur.

    Enerji, madde ve evren :  modern bilim kültürü, kuantum bilişim teknolojileri, Nanobilim ve yeni teknolojilere katkıda bulunan evrenin ve maddenin yapısının anlaşılması gibi alanları kapsar. Çok fonksiyonlu malzemeler, sağlık ve sürdürülebilir kalkınma üzerine odaklanan moleküler kimya da bulunur. Otuz altı laboratuvarı ve altı federatif yapıyı birlikte gruplandırıyor.

    Yaşayan Dünya ve Çevre kümesi, yirmi bir laboratuarı ve dört federatif yapıyı bir araya getirmektedir.

    Hayat ve Sağlık bölümü, kırk yedi laboratuvarı ve yedi federatif yapıyı içermektedir.

    Pierre et Marie Curie Üniversitesi, eski öğrencileri arasında Safiatou Thiam (Senegal Sağlık Bakanı 2007'den 2009'a kadar), Claude Bartolone (Fransa Ulusal Meclisi Başkanı) veya Dominique Strauss-Kahn (2007'den 2011'e Uluslararası Para Fonu Direktörü) bulunabilir.

     

    2. Université Paris-Sud

     

    Paris-Sud Üniversitesi (Paris-XI Üniversitesi), 1 Ocak 1971'de kurulmuş ve Essonne, Hauts-de-Seine ve Val-de-Marne'da faliyet gösteren bir Fransız üniversitesidir. 127 araştırma laboratuarı, beş eğitim ve araştırma birimi, üç üniversite teknoloji enstitüsü ve bir üniversite politeknik okulundan (mühendislik okulu) oluşmaktadır. UPMC gibi, 2015 rakamlarına göre neredeyse 30 000 öğrencisi ve 6000 personeli bulunmaktadır.

     

    Université de formation et de recherche

     

    UFR Fen Fakültesi tamamen Essonne'daki Orsay kampüsündedir ve yaklaşık 10.000 öğrenciye ev sahipliği yapmaktadır. Eğitim ve araştırma, biyoloji, kimya, bilgisayar bilimi, matematik, fizik, dünya ve evren bilimleri alanlarını ve bilim tarihini kapsar.

    UFR hukuk ekonomi ve yönetim 1968 yılında kurulmuştur ve iki siteye (Sceaux ve Orsay) yayılmış 5000'den fazla öğrencisi bulunmaktadır. Fakülte hukuk, ekonomi ve yönetim alanlarında çeşitli öğretmenleri ve 39 uzmanlık alanı sunmaktadır.

    Eczacılık Fakültesi 1972'de Paris-XI Üniversitesi'nde kurulmuştur. Hauts-de-Seine'deki Châtenay-Malabry kampüsünde yaklaşık 1.000 öğrenci de dahil olmak üzere yaklaşık 3.500 öğrenciye ev sahipliği yapmaktadır. Bu UFR'de eczacılar tıp, endüstri ve staj alanlarında eğitilmektedir.

    Son olarak bir tıp fakültesi ve spor bilimleri fakültesi bulunmaktadır.

     

    École Polytechnique Universitaire

     

    Polytech Paris-Sud veya eski adıyla Paris-Güney Mühendislik Eğitimi Enstitüsü (IFIPS), Paris-Sud 11 Üniversitesi'ndeki tüm mühendislik derslerini bir araya getiriyor ve 500'den fazla öğrenciyi ağırlıyor. Essonne'daki kampüsünde bilgisayar bilimleri, optronik, malzeme ve endüstriyel elektronik alanlarında faaliyet göstermektedir. 1 Ocak 2010'da IFIPS, Polytech ağına üye olup Polytech Paris-Sud5 adını almıştır.

     

    3. École Normale Supérieure

     

    Kuruluşu 1794 yılına dayanan bu kurum, Fransa'nın en prestijli ve seçici "Grandes Écoles"lerinden biridir.

    Grandes Écoles olarak adlandırılan kurumlar, Napolyon tarafından temeli atılmış özel bir eğitim sistemini takip etmektedirler. Iki yıl boyunca çok ağır bir eğitimin ardından sınav ile girilen bu okullar, Fransa'nın en iyi mühendislerini ve yöneticilerini yaratmaktadırlar.

    Sosyal bilimler olduğu kadar fen alanında da eğitim veren bu fakülte, toplamda eski mezunları sayesinde 13 nobel ödülü barındırmaktadır.

     

    4. Université d'Aix-Marseille

     

    Aix-Marsilya Üniversitesi veya Aix-Marsilya Üniversitesi 1, daha önce mevcut olan Aix-Marsilya'nın üç üniversitesinin, Provence Üniversitesi'nin, Akdeniz Üniversitesi'nin ve Akdeniz Üniversitesi'nin birleşmesiyle 1 Ocak 2012'de kurulan disiplinler arası bir üniversitedir.

    75.000 öğrenci ve 720 milyon euroluk bir bütçe ile dünyanın en büyük Fransız üniversitesi ünvanına sahiptir.

    Aix-Marseille Üniversitesinin kampüsleri ağırlıklı olarak Aix-en-Provence ve Marsilya şehirlerinde bulunmaktadır. Merkezi Marsilya'da, Pharo'da bulunmaktadır. Eğitim konusunda akademik alanların neredeyse tümünü bulmak mümkündür.

     

    5. Université de Strasbourg

     

    Yaklaşık 48.011 öğrenci (% 20 yabancı öğrenci), 2.727 öğretmen ve araştırma profesörü, 37 bileşeni (eğitim ve araştırma birimleri, fakülte, okul, enstitüler) ve 72 birimi olan multidisipliner bir üniversitedir.

    1 Ocak 2009'da özerklik kazanan ilk Fransız üniversitelerinden biridir ve aynı zamanda ilk kendi vakfı olan üniversitelerden biridir. Mezunların ve öğretmenlerin toplam 18 Nobel Ödülü, bir öğretmenin ise Fields madalyası bulunmaktadır.

    Strasbourg Üniversitesi, yüksek öğretimin tüm önemli alanlarını kapsar ve BAC+2'den doktora seviyesine kadar (tümü Fransız Devleti tarafından tanınan) dersler sunar:

    Teknoloji alanında 12 üniversite derecesi

    46 spesiyalitede 35 lisans

    33 spesiyalitede 20 profesyonel lisans

    165 özel alanda 61 yüksek lisans derecesi

    5 mühendislik derecesi

    1 Siyasi Araştırmalar Enstitüsü (IEP)

    1 Grande École

    59 doktora

    ve tıp, diş cerrahisi ve eczacılıkta 3 doktora

    Buna ek olarak, 2009'da sürekli eğitimde 8111 kursiyer ağırlamıştır.

    Strasbourg Üniversitesi, Alsace Üniversitesi Çıraklık Eğitim Merkezi ile ortak olarak çıraklık eğitimi de vermektedir.

     

    6. Université Paris-Diderot

     

    Paris-Diderot, bilim, sağlık eğitimi, beşeri bilimler ve sosyal bilimler ile sanat, edebiyat ve dil uzmanlığı üzerine uzmanlaşmıştır. Araştırma faaliyetleri 102 ekip bulundurur (yaklaşık% 80'i büyük araştırma kuruluşlarıyla ilişkilendirilmiştir) ve 2.300 civarında doktora öğrencisi ve 2.000 araştırma profesörü bulunmaktadır. Yaklaşık 25.000 öğrenciyi eğitmektedir.

    Bilim alanında, 2006 Nobel Fizik Ödülü George Fitzgerald Smoot veya fizyoloji ve tıp Nobel Ödüllü Jean-Dausset gibi bilim camiasının çok önemli isimleri ders vermişlerdir.

    Üniversitede politik alanda da  figürler bulunmuştur, eski Fransız Eğitim Bakanı Claude Allègre ve Luc Ferry, Fransız MEP Jean-Luc Bennahmias veya Estonya Bakanı Jaak Aaviksoo gibi.

     

    7. Université Grenoble-Alpes

     

    Listede son sırada olan Grenoble-Alpes Üniversitesi (UGA), Grenoble metropolitan alanının beş yüksek öğretim kurumlarından biridir. 1339'da kurulan Grenoble Üniversitesi, tarih boyunca üç kez yok edilir; bugünkü haliyle üç eski üniversitenin (Grenoble-I, Grenoble-II ve Grenoble-III)  birleşmesinin sonucudur ve Fransa'nın en büyük beşinci ve en büyük üniversitelerinden biri olarak kalır. Öğrenci sayısı ve araştırmasının dinamizmi ile Auvergne-Rhône-Alpes bölgesinin en önemli yüksek eğitim kurumudur.

    Bünyesinde farklı milletlerden önemli figürler yetiştirmiştir. Bunların arasında ABD'nin eski First Lady'si Jacqueline Kennedy, Hollywood aktörü Philipps Holmes, Uluslararası Adalet Divanı eski başkanı Mohammed Bedjaoui ve dört farklı ülkenin devlet başkanları bulunmaktadır.

     

    Seçim yapmadan önce unutmamanız gerekenler

     

    Alacağınız derslerdeki öğretmenler

    Okumak istediğiniz alanda ünlü bir profesörün olması, sizin dersinize gireceği anlamına gelmez. Bütün bir lisansınızı ders almayı umduğunuz öğretmenleri göremeden bitirme ihtimaliniz var. O sebepten dolayı mümkünse bölümünüzdeki derslerin kimler tarafından verildiğini öğrenmeye çalışın. Bunun için en hızlı yollardan biri okulun facebook gruplarına üye olup öğrencilerin kendilerine sormaktır. Okulu da aramayı deneyebilirsiniz ancak doğru kişiye ulaşmak sandığınızdan daha zor olabilir.

     

    Akademik başarı ve pedagoji aynı şey değil

     

    Başarılı bir araştırmacının korkunç bir öğretmen olabileceği gibi kayda değer hiç bir çalışması olmayan bir eğitimci size dersini çok ilgi çekici ve basit bir dille anlatabilir. Sadece akademik alandaki başarılara dayanmayın, mümkünse öğrencilere kendi deneyimlerini sorun.

     

    Üniversitenin hangi mezunları başarılı?

     

    Bulduğunuz üniversite Nobel ödülü kazanan fizikçileri ile ünlü ise, belki de orda edebiyat okumak herhangi başka bir yerde okumaktan çok da farksız olmayabilir. Bir okulun her alanda aynı başarıyı sağlaması çok nadir olduğundan, kurumun genel imajından çok seçtiğiniz konudaki performanslara odaklanın.

     

    Okul haricinde yaptıklarınız

     

    Nereden mezun olduğunuz kadar, eğitiminiz dışındaki vaktinizle ne yaptığınız da ilerdeki başarınızı etkileyecektir. Yaz tatillerinizde yaptığınız stajlar, kişisel projeleriniz ve edindiğiniz temaslar en az mezun olduğunuz yer kadar önemlidir.

     

    Kaynaklar : 
    1. http://www.shanghairanking.com/Shanghairanking-Subject-Rankings/

    2. http://www.shanghairanking.com/ARWU-Methodology-2017.html
    3. https://fr.wikipedia.org/wiki/Universit%C3%A9_Pierre-et-Marie-Curie
    4. https://fr.wikipedia.org/wiki/Universit%C3%A9_Paris-Sud
    5. https://fr.wikipedia.org/wiki/Grande_%C3%A9cole
    6. https://fr.wikipedia.org/wiki/Universit%C3%A9_d%27Aix-Marseille
    7. https://fr.wikipedia.org/wiki/Universit%C3%A9_de_Strasbourg
    8. www.french-connection.org/fransa-daki-en-iyi-universiteler

     
    Toplam blog
    : 1
    : 4828
    Kayıt tarihi
    : 27.11.17
     
     

    Ankara Charles de Gaulle lisesinden mezun olduktan sonra Strazburg'daki INSA mühendislik okulunda..