Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Aralık '11

 
Kategori
Tarih
 

Fransa'nın Sömürge Tarihi

Fransa'nın Sömürge Tarihi
 

Daha önceki blogta Fransa'nın Cezayir soykırımı yazmıştık.

Cezayir Fransa'nın tek sömürgesi, tek kan döktüğü yer değildir. 

Fransa başka ülkeler de de katliamlar gerçekleştirmiştir.

Örnek mi?

Benin; Fransızlara karşı ayaklanmalar kan dökerek bastırıldı.

Burkina-Faso: Fransa'nın hakimiyeti genellikle güç kullanarak olmuştur.

Cibuti: Müslüman halk, Fransız sömürgesini hiçbir zaman kabullenmek istemedi. Ancak Fransızlar müslümanların direnişlerini baskıyla ve zulümle bastırdılar.

Çad: Fransızlar, 1917'de Çad'da dini hayatın yeniden düzenlenmesi konusunda Abese şehrinde bir sempozyum düzenleneceğini açıkladılar, bunu her tarafta ilan ettiler. 400 kadar bilim adamı sempozyumun düzenleneceği salona toplandı. Ancak çok geçmeden Fransiz güçleri salonu her taraftan sararak toplanan bilim adamlarının hepsini öldürdüler.

Gabon: Fransızlar 1839'da, bir sömürge merkezi kurdular. 1958'de Fransız Milletler Topluluğu'na bağlı özerk bir sömürge statüsü verildi. 17 Ağustos 1960'ta da bağımsız bir ülke haline getirildi.

Gine: Fransızlar, diğer Batı Afrika ülkelerinde yaptıklarını Gine'de de yaptılar. Halk işgal yönetimini hiçbir zaman benimsemedi. 2 Ekim 1958'de bağımsız devlet oldu.

Kamerun: 1916'da Fransızlar ve İngilizler Kamerun'u işgal etti ve aralarında paylaştılar. Fransız ve İngilizlerin Kamerun üzerindeki hâkimiyetleri 20 Temmuz 1922'de Milletler Cemiyeti tarafından da onaylandı. Fransız Kamerunu denilen kısım 1 Ocak 1960'ta gerçekleştirilen bir referandum sonucunda bağımsızlığını elde etti.

Komor Adaları: Fransa, 1 Ocak 1976'da Mayot Adası dışındaki adaların bağımsızlığı kabul etti. Ekim 1978'de devletin resmi adı "Komorlar Federal İslâm Cumhuriyeti" oldu.  

Moritanya: Moritanya halkı işgal yönetimine karşı sürekli mücadele etti. Fransa yönetimi, 5. Fransız Cumhuriyet Anayasası'nı kesinlikle reddeden Moritanya'ya Fransız Milletler Birliği içinde bağımsız bir üye statüsü verdi.

Nijer: Nijer toprakları 19. yüzyılın sonlarında Fransız sömürgeciler tarafından işgal edildi ve 3 Ağustos 1960 tarihine kadar Fransız işgalinde kaldı. Fransız işgalciler, diğer Afrika ülkelerinde başvurdukları baskı uygulamalarına aynen Nijer'de de başvurmuşlardır.

Senegal: 1958'de Fransız Uluslar Topluluğu'na baglı özerk bir cumhuriyet statüsü verildi.

Tunus: 12 Mayıs 1881'de Fransız sömürgeciler tarafından işgal edildi. Fransızlar işgal ettikleri bütün diğer ülkelerde başvurdukları zulüm uygulamalarına burada da başvurdular. Bu zulme karşı bağımsızlık yanlısı örgütlenmeler ve bazı ayaklanmalar oldu. Ancak bütün bu ayaklanmalar kanlı bir şekilde bastırıldı. 20 Mart 1956'da bağımsız oldu.

İşte Fransa’nın böyle bir geçmişi vardır.  

 
Toplam blog
: 718
: 2690
Kayıt tarihi
: 13.07.06
 
 

Tıp alanında doktor olarak çalışmaktayım, beyin cerrahi uzmanıyım..