Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Kasım '08

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Fransızların uzun yaşama sırrı

Fransızların uzun yaşama sırrı
 

Avrupa ülkeleri arasında en uzun yaşam süresi Fransızlardaymış.

Bu uzun yaşamanın sırrı, Fransız olmak mı acaba? Derken uzun yaşamanın Fransızlıkla bir ilgisinin olmadığı hemencecik ortaya çıkıveriyor!

Fransızların uzun yaşama sırrı beslenmelerindeymiş. Ve aşağıdaki besinleri tüketirler, hareketleri yaparlarmış.

Şarap: Kişi başına yılda 64 litre şarap düşen Fransa’da, şarap yemekle beraber ve aşırıya kaçmadan tüketiliyormuş. Araştırmalar, şarabın kalbi koruduğunu gösteriyormuş. (Bizde ise günah sayılıyor)

Öğle yemeği: Fransızlar öğle yemeğine büyük önem veriyorlarmış. En az üç-dört değişik çeşitten oluşan bu yemek Fransızlar için bazen saatlerce sürüyormuş. (Demek ki onlarda mesai diye bir kavram yok)

Kaliteli beslenme: Fransızlar gıdaya daha çok harcıyor, kaliteli ve çeşitli gıdalarla besleniyor ama asla aşırıya kaçmıyorlarmış. En çok zeytinyağı, beyaz et ve fasulye tüketiyorlarmış. (Eskiden kuru fasulye bizde de çok tüketilirdi. Ancak son dönemde lüks yiyecekler kategorisine girdi.)

Akdeniz mutfağı: Ortalama ömür ülkenin güney ve kuzeyinde farklılıklar gösteriyormuş. Ak denize daha yakın olan güneyde balık, sebze ve meyve daha sık tüketildiği için ortalama yaşam süresi daha uzunmuş.

Egzersiz: Fransızlar egzersizi asla ihmal etmiyor, özellikle bisiklete biniyorlarmış. (Bizde bisiklet bulamayıp, yürüyen nice garibanlar var. Onların daha da uzun yaşaması gerekmez mi?)

Bakınız, Fransa, 100 yaşın üzerinde 20 bin kişi yaşıyormuş. Bu yaşlı nüfusuyla Avrupa’da 100 yaş ve üzerindeki en geniş nüfusuna sahip ülkeymiş.

Obezite, kalp ve kanser hastalıkları oranları da diğer Avrupa ülkelerine göre çok daha düşükmüş.

Fransızlar sofralarından eksik etmedikleri kırmızı şarap, peynir, zeytinyağı ve sebzenin yararını çok uzun bir ömür yaşayarak görüyormuş.


Araştırmalara göre Avrupa ülkeleri içinde Fransa, en uzun ortalama ömre sahip ülkeymiş.

Fransız erkeklerinin ortalama ömrü tam 75.5 yıl.

Fransız kadınları ise ortalama 83 yıl yaşıyorlarmış.

AB istatistiklerine göre diğer AB ülkelerinde ortalama ömür süresi erkeklerde 74.9, kadınlarda ise 81.2 olarak gösterilmesine rağmen, Fransızlarda bu ortalamanın daha üzerinde bir yaşam süresi olduğu verilerden kolayca anlaşılabiliyor.

Bilindiği üzere ülkemizde erkekler ortalama 67 yıl, kadınlar ise 72 yıl yaşıyor.

Üstelik Fransızların ömür süreleri yıldan yıla artış gösteriyormuş.

Uzun ömür yarışında Fransızları İspanyol ve İtalyanlar izliyormuş.

Uzmanlara göre bu iki ülkenin de Akdeniz mutfağı ile beslenmesinin uzun yaşamalarında önemli bir nokta olduğunun altını çiziyorlarmış.

Bizde bir Akdeniz ülkesi olmamıza rağmen bu yarışın bırakın içinde olmayı yakınına bile yanaşamıyoruz. Neden?

Bizde yayınlanan en son bilgilere göre Akdeniz Mutfağına en uygun beslenen ilin Çanakkale olduğu, en şişman vatandaşlarında bu ilde yaşadığı tespit edilmiş.

Akdeniz mutfağına en uzak yer olan Van ilinin ise en zayıf vatandaşların yaşadığı yer olarak kayıtlara geçmiş.

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..