Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Ağustos '19

 
Kategori
Kitap
 

Franz Kafka - Şato

Kafka’nın, Dönüşüm ve Dava isimli kitapları ile beraber en iddialı romanlarından biri olarak gösterilen Şato isimli kitabında gene meşhur bay K’nın maceralarına şahit oluyoruz.

 

Bay K, bir şatonun eteklerine kurulmuş ve şatodaki kont tarafından yönetilen  bir bölgeye kadastrocu olarak çağrılır ya da çağrıldığını zanneder. Yardımcıları vardır, hanlarda kalır. Sonra bazı anlaşmazlıklar başlar.

 

Sınıfsal farklılıklar üzerine kurulu konuda, Kafka’nın diğer romanlarından da alışkın olduğumuz sembolik yüksek rütbeli karakterleri gene sıkça görüyoruz. Bunlar kimi zaman muhtar, kimi zaman öğretmen, kimi zamanda han sahibi olarak karşımıza çıkıyor.

 

Kitapta bana gizemli gelen şato simgesi oldu. Gözümde, tepenin en üzerinde sislerin arasında yükselen kara bir yapı gibi canlandı. Şato’nun otoritesi üzerine vurgular başarılı şekilde yansıtılmış. Emirleri  kesindir, sorgulanamaz, herkes itaat etmek zorunda vs gibi....

 

Ben, İş Bankası’nın yayınlarından okudum. Karşılıklı konuşmalar alt alta değil, kesme işareti ile aynı satırda yan yana basılmış. Sanırım sayfadan kazanmak için böyle yaptılar. Fakat bu şekilde bir tasarım konuşmaların birbirine girmesine neden olmuş.

 

Konu olarak ise yarıya kadar akan kitap yarıdan sonra çooook uzatılan karşılıklı konuşmalar ile okuma motivasyonumu düşürdü.

 

 
Toplam blog
: 55
: 61
Kayıt tarihi
: 26.01.19
 
 

1984 Ankara doğumluyum.Çeşitli sektörlerde çalışmış olup şu anda, lojistik sektöründe operasyonel..