Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Ocak '08

 
Kategori
Kitap
 

FREAKONOMICS (ne demekse:)

FREAKONOMICS (ne demekse:)
 

Kitabın kapağı


Aslında görünürde kitabın hiçbir çekiciliği, albenisi yok. Hatta başlığı da, evet “freakish”. Fakat Steven Levitt ile Stephen Dubner’in yazdığı bu nisbeten yeni kitap (ilk baskı 2005), ekonominin ve ekonomistin aslında çok ilginç olabileceğini gözler önüne seriyor. Zaten altı başlık, ana başlıktan çok daha açıklayıcı ve çekici geliyor insana: Herşeyin Gizli Kalmış Tarafı.

Steven Levitt Chicago Üniversitesinde Ekonomi okutuyor ancak birçok meslektaşı onu ciddiye almakta zorluk çekiyor. Tarzı, konuşması hiç akademik, ya da temiz değildir. Ancak iki yılda bir verilen “Amerika’nın En İyi 40 Yaş Altı Ekonomisti Ödülü”nü de almayı ihmal etmiyor.

Stephen Dubner ise New York Times ve New Yorker’de yazan bir gazeteci.

2003 yılının Ağustos ayında br araya gelmiş, birbirlerini çok sevmişler ve 2 yıl sonra da bu kitap ortaya çıkmış (nurtopu gibi değil).

Kitabın tabii ki en büyük özelliği- ki bu konuda çok da eleştiri aldı- hiçbir sabit temasının olmaması, giriş, gelişme ve sonuç gibi yapısal endişelerden tamamen bağımsız bir kitap oluşu.

İşlenen konular arasında ve en çok tartışma yaratan konu şu: Hevitt: “1973’te ABD’de kürtajın yasallaştırılması, 1990’lardaki suç oranlarının düşmesine neden olmuştur.” iddiasında.

Ya da “Çocuğunuzu evinde silah bulunduran komşu evine göndermek bahçesinde havuzu olan komşuya göndermekten daha güvenli?

Ya da ABD’deki öğretmenlerle Japon Sumo Güreşçilerinin ortak yanları nedir ( şikeci olmaları)

Ya da Anne Baba, çocuk gelişiminde gerçekten de önemli midir?

Sorular bu şekilde uzuyor. Bence Levitt’i Levitt yapan öncelikle bu soruları çok ciddi bir şekilde soruyor olması, soruların analizi için çok doğru verileri toplaması ve neticede de çok ilginç sonuçlara ulaşması.

Eğlenceli, alışagelmiş “ciddi” kitaplardan çok farklı ve insan beynini inanılmaz egzersizlere zorlayan (beyin yogası da diyebiliriz buna) bir kitap.

Konulara değişik yaklaşmak isteyen herkes için güzel bir kaynak.

Tavsiye ederim.

 
Toplam blog
: 12
: 442
Kayıt tarihi
: 11.01.08
 
 

1970 Ankara doğumluyum. 15 yıl Almanya'da yaşadım, lise ve üniversiteyi Türkiye'de tamamladıktan son..