Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Mart '08

     
    Kategori
    Gündelik Yaşam
     

    Freeganizm

    Freeganizm
     

    Freeganizm'in özüne saygısızlık olur mu bilmiyoruz ama, biraz esnetilmez ise yok olacağını görebiliyoruz. Bu yazımızda Freeganizm'i biraz tartışalım...

    Freeganizm “free” (özgür) ve “vegan” (hiçbir et ürününü yemeyen, vejetaryen) kelimelerinden türetilmiş. Fakat günden güne bu özellikleri arka planda kalmış ve freeganlar lüks olan herşeye ve kapitalizme karşı hale gelmişler.

    İnsanların gereksiz tüketim mallarını alıp tüketmeden çöpe atmaları, bunu protesto etmeyi amaçlayan freeganları çöpten beslenmeye yöneltmiş.

    Biz Freeganizm'in yayılması gerektiğini savunuyoruz. Bunun içinde çöpten beslenme felsefesini esnetmeyi gerekli görüyoruz.

    Ayrıca Freeganizmin bu şekilde devam edebilmesi, insanların lüks tüketime devam ettiği takdirde sağlanabileceğinden oluşacak tezatların önüne bu şekilde geçebiliriz.

    Freeganizm'e sosyal hayatta daha da uygulanabilecek açılardan yaklaşmalıyız.

    Örneğin, önceleri Kim Vilde, Cameron Diaz gibi kimseler buna öncülük ediyordu. Şimdi ise, Mischa Barton, Keira Knightley, Sienna Miller, Brad Pitt... gibi ABD’nin önde gelen sinema sanatçıları. Bunlar, “Freeganizm” ekolünü, akımını oluşturmuşlar.

    Londra, New York, Los Angeles, Milano gibi büyük şehirlerde çöp bidonlarının üzerine “Gerektiği kadar tüket” yazıları yazıyorlar. Güzellik, moda, giyim, dekorasyon gibi tüketim çılgınlığının yaşandığı sektörlerdeki israfa isyan ediyorlar. Tatminsizliğin, huzursuzluğun kaynağının israf olduğunu, gerçek huzuru sadelikte bulduklarını söylüyorlar.

    Geçmişte, hayatlarında giydiğini bir daha giymeyen, milyon dolarlık ev ve arabaya sahip olan bu ünlüler, şimdi lüksü hatırlatan her türlü harcamaya başkaldırıyorlar.

    Örneğin, şehre yakın kabin evler satın alarak, daha sıradan bir hayatı tercih ediyorlar. Lüks arabalara binmeyi bırakın, günlük hayatlarında taksi bile kullanmıyor, kısa mesafelere yürüyerek, uzun mesafelere toplu taşıma araçlarını kullanarak gidip geliyor.

    Freeganizmin öncüleri; insanların lüks hayattan son derece sıkıldıklarını, bunun aslında belli güç odakları tarafından zihinlere yerleştirilen bir kavram olduğunu, lüks hayatın zenginleri karamsarlaştırdığını, strese düşürdüğünü her ortamda ifade ediyorlar.

    Mesela, freeganist Mischa Barton bu ekolü şöyle tanımlıyor: “Hayat ile, para dışında bir bağ kurmak isteyenlere ait bir yöneliş bu. Asla, sadeliğe yönelme, aldatıcı, sanal mutluluk sunan kesime isyan akımı.”

    Freeganizm'i günlük hayata uygulanabilir boyutta yaşamak ve yaymak geleceği için faydalı olacaktır.

     
    Toplam blog
    : 1
    : 1465
    Kayıt tarihi
    : 23.03.08
     
     

    Aşağıdaki blogların yazarı; www.ispanyolca.blogcu.com www.freeganizm.blogspot.com www.freecycle.blo..