Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Ocak '18

 
Kategori
Kitap
 

Freud ve Avrupalı Olmayan

Freud ve Avrupalı Olmayan
 

Filistin Asıllı Düşünür ve Akademisyen Edward W. Said


Filistin İsrail sorunu, A.B.D.'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıması üzerine son zaman diliminde büyük bir uluslararası krize dönüştü. Görünüşte iki devlet arası, derinlerde ise iki uygarlık arası olan bitmez tükenmez bir mücadele . Bu mücadeleye Filistinli Hristiyan bir aydın olarak katılmış olan Edward W. Said'in "Freud ve Avrupalı Olmayan" adlı kitabı tesadüfen geçtiğimiz günlerde elime geçti. Dünyaya malolmuş bu büyük sorunun,  psikolojik , sosyolojik ve felsefik temellerine inecek şekilde analiz edilişini şahsen ilk defa bu eserde gördüm, dolayısıyla bu ilginç incelemeyi siz kitapseverlere de tanıtmak istedim.

Kitap, 2003 senesinde Londra Freud Müzesi'nde Edward W. Said'in yaptığı " Freud ve Avrupalı Olmayan " başlıklı uzun konuşmasını ve ona cevaben de (Yahudi asıllı) Profesör Jacqueline Rose'un konuşmasını içeriyor.  

Said, Kudüslü bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Sürgün olma ile ilk karşılaşmayı 1948'de ailesi Filistin'den sürülünce yaşadı, tam 45 yıl anavatanı Filistin'e dönemedi. Ailesi önce Mısır'a göçtü. Babası tarafından eğitimi için Amerika'ya yatılı okula gönderildi, sonra Princeton ve Harvard Üniversiteleri'nde okudu. 1963 yılından itibaren vefat ettiği 2003 senesine kadar New York Columbia Üniversitesi'nde Edebiyat Profesörü ünvanıyla dersler verdi. 1967 yılındaki Arap-İsrail Savaşı üzerine Filistin Milliyetçilik Hareketi'ne katıldı. 1970'lerin sonunda Yaser Arafat tarafından barış görüşmelerine temsilci olarak atandı, Sürgünde Filistin Parlementosu'nda 14 yıl görev yaptı Bilinen en ünlü kitabı, Oryantalizm ( Şarkiyatçılık ) adlı eserdir.                

Hayatı boyunca bulunduğu ortamlarda "Avrupalı Olmayan Diğer" olarak yaşamak durumunda kaldı, "Benim Anglikan Kilisesi'ne bağlı olarak doğmuş ve Kilise'nin bir üyesi olmam işimi kolaylaştırmıyordu" diyordu. Yaşadığı bu kadar olumsuzluğa ve girdiği mücadeleye rağmen , Filistin sorununda barışa ve iki halkın birbirini anlamasına dair düşünceler geliştirmesi , onun aydın duyarlılığının ve belki de doğulu "gönlü"nün tarihe düşmüş bir kaydıdır.

Edward W. Said, "Freud ve Avrupalı Olmayan" kitabında, Filistin ve Yahudi halklarının birarada kardeşçe yaşayıp yaşayamayacağını,  yine Sigmund Freud'un "Musa ve Tek Tanrıcılık" kitabı üzerinden tartışmaya açıyor. Said, Freud'un sorgulayıcılığını ve "öteki"ne açık oluşunu oldukça önemsiyor.  En büyük tehlikeyi , gerçek tarihle ilişkisi olmayan yapay kimliklerin icad edilerek, bu kimliklerin kendi içine kapanması olarak görüyor. Oysa Freud'un da gösterdiği gibi, Klasik Batı Uygarlığı'nda yer almayan ve bir Mısırlı olan Hz. Musa Yahudiler'e önderlik etmiştir , Yahudiler'in aldığı tek Tanrı'ya tapınma kültü ise Mısır kökenlidir. İşte tarihi kimlikler bu kadar açık uçlu olabiliyorsa, Filistin İsrail arasında barış ümidi yeşermemesi için de bir neden yoktur, sonucuna varmaya çalışıyor.          

Son dönemdeki Kudüs ile ilgili gelişmeler, her ne kadar artık barış ümitlerini geçmişte hiç olmayan derecede tüketmiş görünse de, Said'in duyarlılığının ve konuya bu düzeyde felsefik yaklaşımının hiçbir zaman unutulmaması ve elden bırakılmaması gerektiğine inanıyorum. Dünyadaki, Ortadoğu'daki ve hatta Türkiye'deki benzer üzücü ayrışmaların bu gözle derin felsefi temelde tekrar incelenmesi, belki de huzur ve barışa dönük büyük adımlar oluşturabilecektir. Ülkemizde de Said gibi dünya çapında filozofların yetişmesini, halkımıza ve tüm insanlığa katkıda bulunmalarını diliyorum.   

-------------------------------------

(1) Freud ve Avrupalı Olmayan, Edward W. Said , Alfa Yayınları, 1. Basım, Kasım 2017

 

 
Toplam blog
: 30
: 349
Kayıt tarihi
: 06.01.18
 
 

Aydın'da dünyaya geldim. İlk ve orta öğrenimimi Aydın'da tamamladıktan sonra İstanbul Teknik Üniv..