Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Eylül '08

 
Kategori
Arkeoloji
 

Frig şehirleri geçmişten günümüze

Frig şehirleri geçmişten günümüze
 

Friglerin gelip de iç Anadolu’da eski Hitit topraklarına yerleşmişler. Türk kültürünü bile etkileyecek geniş izler bırakmışlardır. Krallığın ömrü kral Midas’ın ölümüyle sona ermiştir. Altın çağın kapanışından sonra Frig kralları daha çok bu günkü Frigya vadisi dediğimiz Eskişehir-Afyon ve Kütahya bölgesinde etkin olmuşlardı. Şimdi onların kurduğu şehirde geçmişten günümüze bir zaman yolculuğu yapalım;

SEYİTGAZİ (PRYMESİA)


MÖ 1200 de yörede hüküm sürmeye başlayan devletin en mamur ve en parlak yeri Eskişehir iline bağlı Seyitgazi ilçesi olmuştur.

Frigyalılar bu bölgeye sağlıklı havası olan yer anlamına gelen Salutane derlerdi. Günümüzde ise havası temiz nadir bölgelerden biridir. Prymesid’nın yerleşim bölgesi olduğunu Frigyalılarla ilgili kaynaklardan anlıyoruz.

Bölgede Frigyalılar Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular ve Osmanlılar tarihi eser bırakacak kadar kalıcı olmuşlardır.

Romalılar döneminde kentin ismi kurucusunun adını almıştır. Nacoleas’tır.

Bu dönemde kent 20.000 nüfusludur ve çağının altın devrini yaşar. Önemli bir ticaret merkezidir. Aynı zamanda önemli bir din merkezidir de.

Bizans döneminde ise kent önemini yitirmeye başlar. Küçülür, bugünkü adı ise Seyitgazi’dir. Adını Bizans-Arap savaşlarından Akrenion savaşında şehit düşen Seyit Battal Gaziden alır.

Günümüzde ise Afyon-Eskişehir karayolu üzerinde 3.000 nüfuslu bir yerleşim bölgesidir. Kültepe’deki zengin tarih mirasının gün ışığına çıkarılacağı günü sessizce ve umutla bekler.

DORYLAİON (DORLİON)/ESKİŞEHİR)

Yunanca da Dorylaion, Latince de Dorylaeum’dur. Arap kaynaklarında ise şehrin adı Daruliya, Adrulia, ve Drusilya’dır.

Antik çağlardan günümüze önemli yolların kavşak noktası olmuştur. Kaplıcaları ile ünlü ticaret ile zenginliğe kavuşmuş bir Frigya şehri olarak geçer.

Romalılardan önceki yerleşimi hakkında üç ayrı yerin varlığından söz edilir. Karacaşehir, Şarhöyük ve Köprübaşı olarak bilinen mevkidir.

Karacaşehir porsuk çayının sağ kıyısında Eskişehir’in 8 km güneybatısında bulunur. Osmanlıların ilk kuruluş döneminde önem kazanmıştır.

Şarhöyük, Şar yani şehir anlamına gelir.Günümüzde höyükte yapılan kazılarda Hitit Frig dönemine ait antik eserler çıkarılmıştır.

Bu da Friglerin bu bölgedeki yerleşkesinin Şarhöyük olduğu hakkında bilgi verebilir. Eskişehir’in kuzeyin de ovadan 12m kadar yükselir.

Üçüncü konum ise bu günkü Eskişehir ilinin en seçkin yerlerinden bir olan köprübaşıdır. Bu bölge MS 395 yılında Bizanslıların egemenliği altında bulunan ve nüfusun yoğun olduğu bir yerdir.Romalılar döneminde ise Seyitgazi’ye bağlı bir yerleşke konumuna gelmiştir.

Kentin kurucusu MS 3.yy Augustus çağından başlayıp antik çağa kadar uzanan yazıtlardan anlaşılır. Herakles soyundan Akamantion Dorylaus’tur.

Akamos yunan mitolojisinde söz konusu kral Theseus’un oğludur. Anadolu’da ve özellikle Frigya da pek çok şehrin kurucusudur.

Dorylaeum başkent Gordion’dan sonra ikinci büyük Frig şehridir ve adını Frig kralı Dorylaos’tan alır.

Kimmerler tarafından yıkılan kent sırasıyla Lidyalıların eline geçti. MÖ 546 da Lidya kralı Kreusos’un MÖ 546’da Perslere yenilmesi üzerine Perslerin egemenliği altına girdi.

MÖ 334’te ise Persleri yenip Helenizm kültürünü yaymaya çalışan büyük Makedonya imparatorluğu egemenliği altına girdi ve bu dönemde büyük İskender’in ölümüne kadar yine önemini korudu.

Daha sonra galatlar bu şehri barbarca yıktılar. Sırasıyla Sevkos Pontus yönetimine girmiş. MÖ 116’da Frigya tekrar özgür ilan edilmiş fakat şehir bu sefer romanın kontrolü altına girmiştir. Roma döneminde hızla gelişti. Civarındaki kaplıcalar sayesinde büyük imar gördü.Trojan ve Philip zamanında adına sikkeler basılacak kadar önem kazandı. Roma ve Frig halkı kaynaştırılarak iskan bölgeleri kuruldu.

Bizans zamanında ise önemini yitirdi.Küçüldü 708 de Arapların istilasına uğradı. 1071 de Malazgirt savaşıyla Anadolu’ya gelen Türk orduları ise bölgeyi 1074 te aldı. Alparslan ve 1.kılıçaslan zamanında haçlı ordularının bir geçiş yeri oldu. Osmanlı devletinini lk kuruluş aşamasında ise önemli bir üs oldu. Osman beyin Eskişehir hamamların da yıkandığı söylenir.

Günümüzde Anadolu’nun önemli yerleşimlerinden biridir.

Midaion / Karahöyük Midaion/Karahöyük Eskişehir İlinin 30 km doğusunda ve ünlü Phryg kralı Midas adına kurulmuş, oldukça büyük ve iyi korunmuş bir höyüktür. Alpu ovasına hakim bir alanda kurulan höyük Tunç Çağından Bizans Çağına kadar kesintisiz yerleşim görmüştür. Yerleşim alanı höyüğün eteklerinde yaklaşık 500 m. Çapında bir alana yayılmakta ve kuzey doğu eteklerinde son bulmaktadır. Anadolu Üniversitesi Rektörlüğü'nün maddi ve manevi destekleri ile Doç.Dr.A.Nejat Bilgen başkanlığında 18.06.2004-12.07.2004 tarihleri arasında Karahöyük(Midaion) yüzey araştırması yapılmıştır.
Çalışmalar sırasında höyükte kaçak kazı çukurları tespit edilmiştir. Bu çukurların en büyüğünün höyüğün doğu eteklerinde ve höyüğün yanındaki türbenin batısında yer aldığı görülmüştür. Buradaki kaçak çukurda Roma Dönemine ait bir yapının mimari elemanların dağıtıldığı görülmüştür. Höyükte ve çevresinde daha önceki yıllarda yapılan kaçak kazılar sırasında çıkarılan eserlerden; Roma dönemine ait Asklepios Heykeli olarak da tanınan Erkek Portresi Heykeli, iki adet Asklepios heykelciği, steller ve sikkeler Eskişehir Arkeoloji Müzesinde, grifon röliefli ortostat ise Antalya Arkeoloji Müzesinde sergilenmektedir.
Phryg kralı Midas adına kurulmuş bir şehir olarak bilinen Midaion/Karahöyük, Eskişehir ilinin en büyük ve ünlü höyüklerinden biridir.Roma ve Bizans döneminde de yazılı belgelere göre bölgenin en büyük yerleşimi olan Midaion'a yerli ve yabancı bilim adamları ve üniversiteler de ilgi göstermektedirler

 
Toplam blog
: 28
: 4265
Kayıt tarihi
: 06.12.07
 
 

74 Eskişehir doğumluyum, Eskişehir'de yaşıyorum. Eskişehir Anadolu Lisesinde kimya öğretmeni olarak ..