Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Haziran '17

 
Kategori
Futbol
 

Futbol'da en çok ihlâl edilen kural; taç atışı

Futbol'da en çok ihlâl edilen kural; taç atışı
 

Taç Atışı


Spor Toto Süper Ligin 2016/2017 sezonunda en çok ihlâl edilen bir kural var; taç atışı..

2016/2017 yılında izlemiş olduğum tüm maçlarda en çok ihlâl edilen kuralın taç atışı olduğunu gördüm.

Bile bile yerinden atılmayan bir taç atışı ahlaklı bir davranış mıdır ki, ligde mücadele eden 18 takımın taç atışını kullanan birçok futbolcusu sanki bir fikir birliği etmişcesine bu ihlâlde birleşiyorlar, kimi rakim takımın sahasına doğru, kimi de kendi sahasında bu ihlâli gerçekletiriyor ve anlamda takımına avantaj sağlıyor.

Hele birkaç futbolcu var ki, dura kalka habire ilerliyor rakip sahaya..

Bir futbol oyununda topun tamamının havadan veya yerden, taç çizgisini geçtiği zaman oluşan taç atışı, topun taç çizgisini geçtiği zaman, topun taç çizgisini geçtiği yerden, topa son dokunan oyuncunun rakibi tarafından gerçekleştirilir.

Gelin görün ki, Türkiye'de birkaç orta hakem taç taşını kullanan futbolcuyu sözlü ve/veya eliyle uyarsa da taç atışını kullanan futbolcu 10 metreye yaklaşan bir avantaj sağlıyor. Futbol sahasının 105 metre olduğunu düşündüğünüzde sahanın onda birini koşmuş, rakip oyuncuyu ekarte etmiş gibi oluyor.

Bir köşe atışında, köşe çizgisini 5 samtim geçildiğinde köşe atışı gerçekleştirilez, yenilenirken, bir başka ifadeyle bir ortak hakem bu atışa izin vermezken taç atışını gerçekleştiren bir futbolcuya bir orta hakem/ler nasıl izin ver ki..

İnanılır gibi değil..

Süper Ligin mevcut istatistiklerinden ne kadar taç atışı gerçekleştirildi, bu atışı kimler gerçekleştirdi diye araştırma yapmak istedim, hiçbir veriye rastlamadım.

İşin özü, kimsenin canı yanmadan 2016/2017 yılının futbol tartışmalarında fazla gündeme gelmeyen bu ihlâlin 2017/2018 sezonunda çözümlenmesi gerekir diye düşünüyorum.

Uluslararası standartlara uygun olarak yapılan statlarda futbol sahasının boyu 105 metre ile 120 metre arasında değiştiğinden, iki uzun sınır çizgisi olarak tanımlanan taç çizgisi üzerinde görev alan yan hakemlerin koşu alanının yakınına köşe çizgisinden başlayan ve her 5 (beş) metre 1'den başlayan bir numaranın verilmesi hem futbolcuları, hem yan hakemleri, hem de orta hakemi iyi ve kaliteli bir futbol maçı yönetimi açısından kurtarırken/teşvik ederken, hem de hakemlere oyun zamanının iyi kullanılması açısından fırsat yaratır.

Bu öneri benimsendiği takdirde benim gibi futbol seyircisi ve futbol düşünürlerine televizyon karşısında saç/baş yoldurmaktan kurtarır.

Umarım, Türkiye Futbol Federasyonu 2017/2018 sezonunda bu öneriye sıcak bakar ve sorunu çözüme kavuşturur.

 
Toplam blog
: 15
: 532
Kayıt tarihi
: 13.11.13
 
 

1969-1970 yılında Ankara Ticaret Lisesine (Opera/Gündüz) kaydolarak 1972-1973 yılında mezun olara..