Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Mayıs '09

 
Kategori
Futbol
 

Futbol Sanatı

Futbol Sanatı
 

Barcelona sanat Galerisi


Futbol sadece bir spor değildir. Futbol sporun yanında aynı zamanda bir sanattır. Sanat ustaların elinde güzelleşir . Üstadların emrinde keyif verir. Ehlinde olunca eğlencelidir. Futbol sahası kimine göre bir gösteri alanı, kimine göre yaşam alanı, kimine göre ise bir tualdir. Sahaya çıkan futbolcular hünerlerini sergilemek için varını yoğunu verirler sahada.

Bazen istedikleri olur, bazen olmaz. Bazen kafalarında yapmak istediklerini ayaklarıyla yaparlar. Bazen yapamazlar. Her defasında farklı bir beste, farklı bir resim, farklı bir ebru çıkarırlar karşımıza. Aslında onların yaptığı spordan öte bir sanattır.

Bana göre sonuçtan çok ortaya çıkardıkları resim önemlidir. Resmin sanatsal değeri. Bir futbol izleyicisi olarak olayın maddi ve rakamsal boyutundan çok bu sanat eserinin kalitesi ön planda olmalıdır. Ama bizim için genelde sonuç kısmı önemlidir. Sonuç lehimize ise problem yoktur. Kimse eserin kalitesini tartışmaz. Eserin sıradanlığına, bayalığına dikkat etmez. Önemli olan sonuçtur. İşte bu yüzden futbol seyircisi hiçbir zaman tat alamaz futboldan.

Oysa sonuca değil de esere baksak. Futbolcuların sahada gösterdiği ustalığa , sergiledikleri sanata odaklansak futboldan daha çok zevk alırız.

Dün akşam Şampiyonlar ligi finali vardı Roma Olimpiyat Stadı'nda. Barcelona ile Manchester United arasında. Futbolun Usta ressamları, duayenleri, baş solistleri sahne aldı. Tabi ustalar büyük olunca icra edilen eserin kalitesi de haliyle büyük oluyor. İlk 10 dakika Manchester baskılı idi. Barcelona'da finalin gerginliği ve kaybetme korkusu hakimdi. Bu korku sanatlarını icra etmelerine engeldi. 10. dakikada Siyah inci Etoo çıktı sahneye ve ilk vuruşu yaptı tuale. Picasso edasıyla vee akabinde show başladı. Barça futbol show!!!

Artık tüm sanatçılar sahne almaya başladılar o dakikadan sonra. Oynadıkları futboldan spordan öte birşey. Sanki Olimpiyat stadı bir tual. Onlar usta bir ressam edasıyla futbolun resmini çiziyorlardı. Staddaki 80 bin kişi ile birlikte ekran başındaki kainat bu sanat eserinin icra edilişini izliyordu büyük bir keyifle. Bir beste kadar sanatsal , bir resim kadar muhteşem, bir saray kadar ihtişamlı bir gösteri. Bu oynadıkları futbol olamaz diye düşündüm. Bu başka birşey . Çünkü sadece futbol değil bu. Eminim ki tüm izleyenler doyasıya tadını çıkarmışlardır.

Teşekkürler Barcelona. Teşekkürler Guardiola, teşekkürler Messi, İniesta, Xavi, Henry ve diğerleri. Gözlerimizin pasını sildiğiniz için. Bize keyifli bir 90 dakika yaşattığınız , futbolu bir sanatçı edasıyla sunduğunuz için binlerce, milyonlarca teşekkür!!!


 
Toplam blog
: 13
: 1469
Kayıt tarihi
: 27.04.09
 
 

14 ocak 1977 samsun Bafra doğumluyum. Bafra kolay lisesi'nden 1994 yılında mezun oldum. 19 Mayıs üni..