Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Ocak '09

 
Kategori
Futbol
 

Futbol takımımızın yeni teknik direktörü kaç yaşında olmalı?

Futbol takımımızın yeni teknik direktörü kaç yaşında olmalı?
 

Futbol takımımızın yeni teknik direktörü kaç yaşında olmalı?

Yada futbol takımızın teknik direktörü kaç yaşında emekli olmalı?


Türkiye olarak, son 5 yılın UEFA ülkeler sıralamasında 14. sıradayız. UEFA, resmi olarak “takıntılı ülkeler” ve “yaşlı teknik adam sevmeyen ülkeler” sıralaması yapmadığı için Türkiye’nin bu konudaki sıralaması belli değil. Zaten bu yazının amacı da belirgin bir boşluk bulunan konuyu “Türk gibi” bakış açısıyla analiz etmeye çalışmak. Her ne kadar büyük Türkçe sözlükte “analiz” kelimesinin karşılığı atmasyon-tutmasyon olsa da ben belirgin bazı veriler kullanmayı yeğledim. Sonuç ne olacak merakla bekliyoruz.


Sıra Ülke Teknik Direktör YAŞ
1 İSPANYA Vicente Del Bosque 58
2 İNGİLTERE Fabio Capello 63
3 İTALYA Marcello Lippi 61
4 FRANSA Raymond Domenech 57
5 ALMANYA Joachim Löw 49
6 PORTEKİZ Carlos Manuel Brito Leal De Queiroz 59
7 ROMANYA Victor Piturca 53
8 HOLLANDA Bert Van Marwijk 57
9 RUSYA Guus Hiddink 62
10 İSKOÇYA George Burley 53
11 UKRAYNA Oleksiy Mykhaylychenko 46
12 BELÇİKA René Vandereycken 55
13 ÇEK CUMHURİYETİ Petr Rada 50
14 TÜRKİYE Fatih Terim 55
15 YUNANİSTAN Otto Rehhagel 70
Ortalama Yaş 56

“Biz şizofren Türkler” olarak UEFA sıralamasında ilk 15 içinde yer alan ülkelerin teknik direktörlerin “yaşlılık” eksenli temel özelliklerine bir göz atayım istedim. Tabi bu bir yazı haline gelince de birileriyle paylaşmak gerek duygusu ağır bastı.

Sıralamada birinci sırada yer alan ve Katalan olmasakta Kastilya’lı Sinyor Vicente Del Bosque marifetiyle 7 milyon 961 bin avro’luk duygusal bir bağ kurduğumuz İspanya’nın hocası 58 yaşında. Kariyerinde; Real Madrid ile şampiyonlar ligi şampiyonluğu, İspanya Şampiyonluğu, İspanya Süper Kupası, Avrupa Süper Kupası ve Kıtalararası Kulupler Şampiyonluğu bulunan Kastilya’lı; Türkiye’de iyi bir kariyer yapamasa da, İspanya Milli Takımı’nın yönetimine son şampiton efsane Aragones’in ardından getirilmiştir.

1863 yılında, muhtemelen yağmurlu bir İngiltere sonbaharında kurulan Britanya futbol federasyonu, çok çalkantılı UEFA 2008 başarısızlığı sonrasında Don Capello ile sözleşme imzalamayı seçmiştir.


UEFA 15 sıralamasındaki ülkelerin teknik direktör yaşları, ikinci bahara giriş adını verebileceğimiz kadar bir puan alarak 56 olarak ortalamalara yansımıştır. Hatta ortalamayı kendi başına 1 puan yükseltebilen Yunanistan’ın Otto Reagel’i olmuştur. Futbol genç bir spor değildir ama genç oynanan bir spordur. Sanırım “Biz Şizofren Türkler” sıfat bulma konusunda ki becerimizi bu kez istatistiki olarak da kanıtladık. 35 yaşında, saçların ak düşmemiş, suratında tek bir kırışıklık olmayan bir doktor tarafından bypass yapılmayı tercih edecek kaç Türk vardır, bilmiyorum. Ben bunlardan birisi değilim. Ama 35 yaş futbolcu olarak meslek hayatınızın sonuna işaret ediyorsa, bunun üstüne yeni bir kariyer koyacaksanız; (ki koymalısınız) bunun futbolun kenarından köşesinden geçen bir meslek olacağı aşikar. Bugün 30 yıl profesyonel hayat için maksimize edilmiş bir başarı öyküsü sarılıyorsa; 65 yaş teknik direktörlük kariyerinin bitip “üstat” kariyerinin başlayacağı yaş demektir sanırım.

Sanırım, bu yazı; “futbol takımıza teknik direktör seçerken; teknik direktörün yaşının etkisi ne kadar olmalı” yazısına başlık olmaya mahkum!

 
Toplam blog
: 12
: 835
Kayıt tarihi
: 15.12.06
 
 

Yaşamak ile çalışmak arasında sıkışmış kalmış bir işkolik olarak İstanbul'da bulunuyorum. 10 yılı aş..