Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Nisan '12

 
Kategori
Futbol
 

Futbola Masa Hakemi geliyor

Futbola Masa Hakemi geliyor
 

ülkemizde en son Melo'nun attığı ofsaytgolü tartışılmıştı.


Tüm dünyada en çok sevilen spor dalı hiç kuşkusuz  ki futbol. Futbol'da ise en çok tartışılan ise yine hiç tartışmasız hakem hataları. Ülkemizde ve dünyada bir çok hakem hataları birçok maçın kaderini değiştirdi. 

Maradona'nın İngiltere'ye eliyle attığı gol, Henry'nin İrlanda'yı kupa dışına iten el asisti, Lampard'ın Almanya maçında verilmeyen buz gibi bariz golü, Messi'nin İspanya Ligi'nde eliyle attığı gol dünyadan en çok akıllarda kalan hakem hataları olmuştur. Ülkemizde ise en son G.Saraylı Melo’nun attığı golde hakemler ofsaytı süzemeyince bu olay Türkiye’de gündemin ilk sırasına oturdu.

Ancak futbolun bir insan oyunu olması sebebiyle bu hatalarla güzel ve heycanlı olduğunu ve teknolojik destek  alındığında bu heycanın azalacağını savunan kesimin çokluğu sebebiyle futbolda  şimdiye kadar  neredeyse hiç denecek kadar teknolojik destekten faydalanılmadı. Ancak hakedenin kazanması ve harcanan emeklerin boşa gitmemesi adına teknolojik desteğin şart olduğunu savunanlarda yok değil. 

İşte bu yüzden UEFA'da yıllardır tartışılan ve son zamanlarda da tartışılmaya hala devam edilen hekam hatalarını önlemek adına teknolojik destek almaya karar verdi.  Futbolun hatalar oyunu olduğunu her fırsatta dile getiren FIFA Başkanı Sepp Blatter, 2010 Dünya Kupası’ndaki hakem hatalarının ardından ’çizgi teknolojisi’ uygulaması çalışmalarına onay verdi. Şimdi de son olarak futbolun insan odaklı yönünüde devam ettirmek adına masa hakemi uyguamasını getirmeye hazırlanıyor. 

Peki nedir bu masa hakemi?  Masa hakemi her maçta gözlemci ile birlikte tribünde oturup, önündeki ekrandan tartışmalı pozisyonu izleyerek birkaç saniye içerisinde hakeme telsizle bilgi verecek. Bu uygulama ile bariz hataların önüne geçileceği gibi insan faktörü de teknoloji ile bütünleştirilmiş olacak. 

Futbol oyun kurallarını değiştirmede tek yetkili olan Uluslararası Futbol Birliği Kurulu (IFAB), masa hakemi ve kale çizgisi teknolojisiyle ilgili iki sistemi temmuza kadar deneyecek. Eğer bu denemelerden tatmin olunursa  bu teknolojik uygulamaların 2014 Dünya Kupası’nda uygulanabileceği belirtiliyor.

Hakem hatalarının futbola renk kattığını savunanların aksine hak edenin kazanması adına özellikle masa hakemi uygulamasının bir an önce hayata geçirilmesi ve hakem hatalarından çok futbolun konuşulması herkesin arzusu olmalıdır. 

 
Toplam blog
: 138
: 10449
Kayıt tarihi
: 03.06.10
 
 

Müzik dinlemek (Türkçe Pop) ve futbol maçı (özellikle Beşiktaş maçları) izlemekten hoşlanıyorum. ..