Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Ekim '15

 
Kategori
Futbol
 

Futbolcu transferleri bizi batağa sürüklüyor !

Futbolcu transferleri bizi batağa sürüklüyor !
 

Yeni bir futbol sezonu yine heyecanı ile bizleri bekliyor. Zaten milyonlarca lira borcun içine batmış büyük külüplerimiz sanki UEFA'nın demoklesin kılıcı gibi başlarında sallanan Financial Fair Play kuralları yokmuş gibi davranmaları hakikaten ilginç.

Galatasarayı geçen sene yakalamış olan ceza bu yıl onlar açısından transferi daha sessiz geçirdi. Ancak gerek Fenerbahçe, gerek Beşiktaş kesenin ağzını açarak sözüm ona dünya starlarını transfer ettiler. Bunları yaparken'de nasıl olsa şampiyon olup, avrupada başarılı olursak bu paraları çıkartırız gibi, günümüz dünyasının ekonomisinde yer almayan riskleri göze aldılar.

Peki bu gerçekten mümkün müydü ? Evet, yayıncı kuruluş en son gerçekleşen ihalede ligimizin kalitesinin üstünde bir para verdi. Ancak tek, tek kulüplerimizin gelir kalemlerini hesapladığımız zaman, şampiyonluk primleri, hatta avrupa'da gruptan çıkma gibi mucizeler gösterselerde kazanılan rakamların ödenmesi gereken borçların yanına bile yaklaşamıyor. Son yıllarda yapılan statlarla birlikte haddinden fazla uçuk kombine ve bilet paraları ile bunun aşılabileceğine inanmakta abesle iştigaldir. Çünkü bizim o milyon liralarla ''vay be'' diye telaffuz ettiğimiz kazançlar, avrupanın başarılı olduğu kulüpler ile karşılaştırıldığında devede kulak. 

Gerçekten yürüyen bir kulüp ekonomisi meydana getirebilmek için, havuz (lig tv + TFF), stat ve ürün satışlarının yanına mutlaka daha fazla kalemin eklenmesi lazım. Buna herşeyden önce futbolcu satışlarından elde edeceğimiz gelirler dahil. Ama biz ne yapıyoruz ? Avrupa şampiyonu olacağız diye yola çıkarken milyonları döktüğümüz yıldız eskilerini alıyoruz. Peki avrupanın en önemli takımlarından bu futbolcular gelirken, hiç sormuyormuyuz, madem bu kadar buyük bir hedefimiz vardı, neden bu futbolcuları bize yolluyorlar. Size gerçeği söyleyim.. 

Avrupanın bir çok kulübü planlamasını sadece bu yıl için değil, yıllar sonrası için yapıyor. Dolayısı ile gelen bir futbolcunun gittiğinde yerine alınacak futbolcunun profili yıllar öncesinden çizilip bu adam takibe alınıyor. Bu sayede ciddi bir fiyat avantajı sağlanırken, yaşı henüz çok geçmemiş futbolcularda gereksiz tapınmaktan vazgeçilerek bizim alt liglere milyonlarca paralara satılıyor. Kısacası transferle başarılara ulaşan Real Madrid, Bayern Münih gibi kulüpler bizim yanlış örnek aldığımız kulüpler. Çünkü bu kulüpler yıllarca o kadar çok başarıya koşmuş ve öyle bir kitleye hitab ediyor'ki, milyonlar hatta milyarlarca dolar/euro para kazanıyor. Bizim küçük dünyamızın büyük takımları maalesef bu seviyede değil. Bu seviyeye bu örneklerle değil, ancak Fc Porto veya Shakhtar Donetsk gibi kulüpleri örnek alırsak geliriz. Futbolcuları erken yaşta bulan, altyapılarına değer veren ve futbolcular piyasada'ki değerini bulduğunda beklemeden satıp gelir elde ederek. Eğer bu politika ile kasanı bir gün ağzına kadar doldurursan Messiyi, Ronaldoyu getir önemli değil. Ama bugün futbolcu eskilerine bu paraları borçlanarak dökersen, hem başarı hayal olur, hemde çok yakında tüm kulüplerimiz kepenklerini indirip batar...

Harun Reşit Aydın

 
Toplam blog
: 3
: 68
Kayıt tarihi
: 01.10.15
 
 

1983 Almanya'da doğan yazarımız, eğitimini ekonomi alanında orada tamamladıktan sonra bir müddet ..