Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Kasım '06

 
Kategori
Futbol
 

Futbolcunun soyadı yok mu?

Futbolcunun soyadı yok mu?
 

Basketbol çok hızlı bir oyundur. Oyuncular 24 saniye içinde alanı geçip sonuca gitmek zorundadırlar. Bu kadar hızlı bir oyunu anlatan basketbol spikerlerimiz hem basketbolcuları, hem hocalarını, hem de hakemleri adları soyadlarıyla söylerler.

Futbol basketbola göre çok yavaş bir oyun olmasına karşın futbol spikerlerimiz futbolcuların soyadını çoğunlukla söylemezler. Aynı adlı futbolcuları Küçük - Büyük gibi lakaplarla anlatırlar, yine de soyadını söylememek için direnirler. Hakan Şükür'ün soyadını da Avrupa'ya gitmeseydi çoğumuz öğrenemeyecektik, yıllarca Büyük Hakan olarak söylendi radyoda ve televizyona maç anlatılırken, oysa her iki söylenişte de 4 heceli sözcükler vardı.

Avrupa’da tanınıp gelmiş futbolcularımızın hem adı hem de soyadı vardır bu anlatımlarda ama bizimkilerin yoktur. 4-5 adı olan Brezilyalı futbolcuların tüm adlarını çok hızlı bir atak anında ezbere söyleyebilen spikerlerimiz Hasan Şaş’ın tek hecelik soyadını söylemeye üşeninirler.

Televizyonda takımların kadrolarını yazarken hem ad hem de soyad yazmak zor bir şey değildir. Yayını yabancılar yapıyorsa ancak o zaman bazı futbolcuların soyadlarını ilk kez yazılı olarak görüyoruz.

Futbol basını için de aynı durum sözkonusu... Bu sayfalarda da futbolcuların soyadı yazmaz. Eskiden spor sayfalarında yer azdı, oysa şimdi gazeteler bu sayfaları doldurmak için koca koca resimler basıyor. Sorun kötü bir alışkanlık, soyadı kullanmama alışkanlığı.

Futbol dünyası futbolcunun soyadını kullanmamakta bu kadar ısrarlıyken, hakem, yönetici, maçı anlatan spiker, haberi yazan futbol muhabir hep ad ve soyadlarıyla anılır. Futbolcuları küçük gördükleri için mi soyadlarıyla söylemeye değer bulunmuyorlar. Bu bir samimiyet gösterisi gibi yansıtılmaya çalışılsa da, yalnızca bir tembelliktir.

Bir insan adı ve soyadıyla vardır. Futbol dünyamız bunu öğrenmek zorundadır. Özel televizyonlardan umudum yok, bunu ancak TRT başarır. Tüm futbol programlarında tüm futbolcuların adlarını ve soyadlarını kullanarak ve ekranda yazarak uygar bir davranış sergilemelerini bekliyorum.

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..