Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Mayıs '09

 
Kategori
Futbol
 

Futbolda mantalite farkı

Futbolda mantalite farkı
 

Hayatın her alanında olduğu gibi futbolda da mantalite çok önemlidir. Bu yüzdendir ki futbol mantalitesini geliştiren insanlar ve kulüpler daha başarılı olurlar. Kontratlara, kontratların sürelerine ve ihtiva ettiği maddi değerlere takılıp kalırsak asla başarılı olamayız. Olaylara bakış açısı çok önemlidir. Planlı olmak kısa, orta ve uzun vadedeki planlamayı yapmak ve bu plan doğrultusunda hareket etmek gerekir.
Futbolda istikrar da başarının olmazsa olmaz koşuludur. Manchester ve Arsenal buna teknik adam konusunda en iyi örneklerdir. Real Madrid'in Del Bosgue'den sonraki durumu ise ortadadır. İspanya ve Avrupa kupalarında başarısına başarı katan Real Madrid Del Bosgue'den sonra bir türlü istikrarı yakalayamamıştır. Yakın gelecekte yakalaması da zor görünmektedir. Hatırlanacağı üzere Sayın Bosgue Beşiktaş'ta da çalışmış ama sezonu tamamlayamamıştı. Yıldırım Demirören'in yaptığı en büyük hata da bana göre Del Bosgue'nin gönderilmesi idi. Takımda taşlar tam yerine oturmuş, takım futbol oynamaya başlamış iken küçük çocuğun kumdan yaptığı şekli beğenmeyip yerle bir etmesi gibi Bosgue gönderiliyor ve tekrar başa dönülüyordu. Yerine getirilen isim ise Beşiktaş'ın efsanevi kaptanlarından Rıza Çalımbay oluyordu. Bana göre Rıza Çalımbay iyi bir Beşiktaşlı olabilir, iyi bir futbolcu olabilir. Bunlar iyi bir teknik adam olacağı anlamına gelmez. Futbol bilgisi olarak Bosgue'nin yardımcı antrenörü bile olamaz. Şimdi bu iki teknik adam arasındaki mantalite farkına ve icraatlarına bakalım. Bosgue çok geç sözleşme imzalamış ve transfer yapmakta geç kalınmıştı. Sıkışık dönemde iki transfer yaptı. Biri Carew diğeri Juan Fran. Biri Premier ligin şu anda en iyi 4-5 forvetinden biri.Diğeri o dönemde İspanya milli takımının sol beki idi.Neden sol bek diye sorulduğunda kaçamak bir cevap vermişti. Sol bek az bulunuyor demişti. Ama bana göre sebep farklı idi. 3-4 antremanda Üzülmez'in Beşiktaş'ın sol beki olamayacağını anlamıştı.
Gelelim sayın Çalımbay'ın icraatlarına. Sezonu tamamladıktan sonra transfere koyuldu sayın Çalımbay. Aldığı isimler Süleyman Youla, Kürşat Tuymuş, Adem Dursun... Beşiktaş'ı Avrupa'da ve Türkiye'de başarıdan başarıya koşturacak yıldızlar!!!
İşte iki teknik adam ve futbol mantaliteleri. Bir tarafta John Carew, Diğer tarafta Süleyman Youla.
Başarıya ulaşmak için hedefleri iyi belirlemek gerekir. Olabildiğince yüksek, aynı zamanda da gerçekçi tutmak gerekir hedefleri. Kümenin elemanları ne kadar kaliteli olursa yapıda o denli kaliteli olur. Teknik adamla mı çalışacaksın? Capello'yu, Morinho'yu getir kardeşim. Ama neymiş efendim Capello 5 milyon euro istiyormuş, pahalıymış falan. Yazımın başında da söylediğim gibi kontratlara ve rakamlara takılıp kalıyoruz. Oysa ki iyi bir yönetimle teknik adama verdiğiniz paranın 20 mislini kazanabilirsiniz.
Nasıl mı? Çok basit. Yaparsın bir özel turnuva. Al sana gelir. İsim büyük olunca getirisi de büyük olur. Sponsorluk anlaşmaları, trübün gelirleri, forma satışları, yayın gelirleri katlanır. Teknik adama verdiğin parayı misli misli geri alırsın. Sportif başarı da cabası. Manchester uzak doğuya satış yapabilmek için kadrosunda uzak doğulu oyuncu barındırıyor sırf bu yüzden. Tabi karşılığını da alıyor.
Ama tabiki bunları yapabilmek için yöneticilerimizde vizyon olmalı. Futbol ve futbol yönetimi mantalitelerini geliştirmeleri gerekiyor.
Büyük düşünen, düşündüklerini uygulayan, medyayla değil akıl ve mantık ile kararlar alan yönetimler iş başına geldiği zaman devler arasında yerimizi alırız. Aksi takdirde kendimizi kandırırız...

 
Toplam blog
: 13
: 1469
Kayıt tarihi
: 27.04.09
 
 

14 ocak 1977 samsun Bafra doğumluyum. Bafra kolay lisesi'nden 1994 yılında mezun oldum. 19 Mayıs üni..