Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Ağustos '10

 
Kategori
Futbol
 

Futbolda Milli Takımı Kim Neye Göre Seçiyor?

Futbolda Milli Takımı Kim Neye Göre Seçiyor?
 

Türkiye A Milli Futbol Takımı Teknik Direktörü Guus Hiddink


Türkiye A Milli Futbol Takımı’nın EURO 2012 Eleme Grubu’nda 3 Eylül’de Kazakistan ve 7 Eylül’de Belçika ile yapacağı maçın aday kadrosu açıklandı. Yıllardır Fatih Terim’in aldığı oyuncuların hemen hemen hepsi yine milli takımın aday kadrosunda gözüküyor. Guus Hiddink’in takımın başına geçmesi ile tabi ki kadronun bir anda çok fazla değişeceğini düşünmesem de en azından Fatih Terim’in komplekslerinden kaynaklanan sakat bile olsa kadroya çağırma geleneğinin değişeceğini ve formda olan kimse onu alma alışkanlığının edinileceğini tahmin ediyordum. Açıklanan kadro ile bu tahminim de suya düştü denilebilir.

Biz Euro 2008’de Fatih Terim’in kadro seçimi nedeniyle şampiyonluğu kaçırdığımızın farkına varamamıştık aslında. Sakat olan Tümer’in, Emre’nin, adeta sakatlanmaması sürpriz olan Gökhan Zan’ın alındığı, Servet’in sakat olmasını bile bile ona alternatif oluşturulmadığı, Semih hariç santraforsuz bir kadro ile kupaya gidişimiz bize kupayı ya da en azından finali kaybettirmişken biz yine kandık; şansla, dualarla gelen yarı finale. Bu yanlış ve kompleksli kadro seçimleri bizim 2010 Dünya Kupası’na gidemememize sebep olmuşken biz yine aynı hataları yapacaksak eğer o zaman ne gerek var teknik direktörü değiştirmeye.

Şimdi kaleden itibaren başlayalım kadroya bakmaya. Hakan Arıkan Beşiktaş’ın Plzen ile İnönü Stadyumu’nda yapmış olduğu maçtan beri sakat ve ameliyat oldu, kadroda. Diğer kalecilerin Onur Kıvrak ve Sinan Bolat olması bu hatayı örtebilir neyse ki.

Daha dün maçta sakatlanan Gökhan Gönül alınmış kadroya, Galatasaray’da sakatlığı sebebiyle oynamayan Sabri Sarıoğlu da keza aynı şekilde kadroda. Yani iki sağ bek de sakat aslında. Ama bakıyorsunuz Serkan Balcı Trabzonspor’da çok formda, kadroda değil.

Savunmanın göbeği için Servet Çetin, Gökhan Zan, Ömer Erdoğan ve İbrahim Toraman alınmış. Servet inanılmaz formsuz, Gökhan Zan zaten milli takım olmasa maç oynayamayacak, İbrahim Toraman ise yeni sakatlıktan çıkmış, 5 6 günde ne kadar hazır olabilecek göreceğiz. Ömer Erdoğan ise doğru tercih diyebilirim. Örneğin; Emre Güngör Gaziantepspor’a satılmamış da Galatasaray’da yedek otursaydı sizce kadroda olmayacak mıydı?

Hakan Balta şu an Galatasaray’ın belki de en kötü oyuncusu ki kötü Galatasaray’ın en kötü oyuncusu. Sol bek olarak yine ilk tercih. İsmail Köybaşı ise alternatif olarak alınabilecek bir oyuncu ama onun da benim gözümde iyi olmadığını söyleyebilirim. Madem artık alıyorsunuz Mehmet Aurelio’yu, Vederson’u alın da o zaman, bari dengeli bir sol bek olsun demek ya da Allah aşkına hiç mi sol bek yok Anadolu kulüplerinde iyi futbol oynayan diye sormak geçmiyor mu insanın içinden?

Geliyoruz orta sahaya; Real Betis’te kim bilir ne zamandır maç yapmayan, bugün itibari ile henüz yeni takımı Beşiktaş ile antrenmana çıkmayan Aurelio, Fenerbahçe’de Cristian’ın arkasında yedek oturan Selçuk Şahin kadroda. Ama taraflı tarafsız herkesin beğenisini kazanan 19 yaşındaki Necip Uysal kadroda yok, tıpkı Valencia’da iyi bir hazırlık kampı geçirdiği söylenen Mehmet Topal gibi. Emre Belözoğlu her zaman ki gibi kadroda ki son iki sezondur bunu hak ediyor. Selçuk İnan da bir bakıma onun yedeği olarak kadroda, son haftalarda gösterdiği performans son derece iyi. Ayrıca Borussia Dortmund’da as kadroda maçlara çıkan Nuri Şahin de bence hak ederek kadrodaki yerini almış.

Orta sahanın sağı için alınan Kazım Kazım asıl başlıktaki soruyu akla getiren ilk oyuncu tercihi. Allah aşkına; Kazım Fenerbahçe ile ilişkisi kesilmiş, bir aydır maçlara çıkmayan, geleceğinde ne olacağı bilinmeyen bir oyuncuyken Türkiye A Milli Takımı’nda ne işi var. Bursaspor’da mükemmel top oynayan Volkan Şen’in o kadroda olması için daha ne yapması gerekiyor, birisi bunun cevabını en azından kamuoyuna vermeli. Diyebilirisiniz ki Hamit Altıntop oynar, Kazım zaten yedek kalacak, peki şu an gerçekten orada oynamayı hak eden oyuncu Volkan Şen değil mi? Kadroda bile yok!!!

Soldaki tercihlerimiz de gerçekten göz yaşartıcı. Arda Turan as olarak düşünülüyor. Kabul edelim ki iyi bir Arda Turan milli takımımızın organizatörü ve bunu da iyi yapıyor. Ama şu an Arda büyük bir moral çöküntüsü yaşıyor. Umarım milli takımda iyi oynar, çünkü ihtiyaç var, bu nedenle alınması hoş karşılanabilir. Peki onun alternatifi kim diye sorarsanız size cevabım Özer Hurmacı oluyor. Fenerbahçe’de sakatlığından dolayı yaz kampı geçirmeyen ve gerçekten zamana ihtiyacı olan Özer Hurmacı sol kanattaki alternatifimiz.

Geliyorum forvet mevkiine. Sercan Yıldırım ve Semih Şentürk santrafor olarak kadoya çağırılan oyuncular. Tuncay da her zamanki gezici forvetimiz. Halil ve Nihat ise saç baş yoldurma kontenjanından yine takıma alınmış.

Yukarıda mevkii olarak tek tek irdeledim ve yazdım. Şimdi ben bu başlıkta sorduğum soruda haksız mıyım diye kendime tekrar soruyorum ve haklı olduğumu tekrar anlıyorum. Peki bir soru daha soruyorum, biz adil kadro seçimini neyi kaybettiğimiz zaman yapmaya başlayacağız?

Serhat ÇETİN

27.08.2010

 
Toplam blog
: 12
: 5647
Kayıt tarihi
: 11.08.10
 
 

İTÜ mezunu İşletme Mühendisi ..