Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Eylül '07

 
Kategori
Futbol
 

Futbolumuzdan bir Mehmetçik Basri geçti...

Futbolumuzdan bir Mehmetçik Basri geçti...
 

Bazen skor önemli değildir,mücadele azmi,takım ruhu ön plana çıkar.Yenilsek bile kazanma azminden dolayı oyuncularımızı yürekten alkışlarız.Ya da tam tersini düşünelim.Mücadele,ruh ve azimden yoksun oynayan bir takımı kimse kabullenemez.Her iki durumda da örnek gösterilen,futbol tarihimize adını yazdırmış,saha içinde ve dışında örnek yaşam biçimi ile tanınan bir isim var:Basri Dirimlili yani Mehmetçik Basri.

Solbek oynayan Basri Dirimlili sakatlık geçirmesine rağmen oyuna devam etmesindeki gösterdiği yüreklilikten dolayı Mehmetçik lakabı ile anıldı.

Günümüz futbolunda artık lakaplar değil cüzdanlar konuşuyor.Gece hayatı yaşayan sporcular ön plana çıkarılıyor.Milli takım kaptanı atılan gole sevineceğine tribüne el-kol hareketi çekiyor.Milli takım oyuncularına prim için açık çek veriliyor.Milli takım hocası Bush ve Putin'den kat kat fazla maaş alıyor.Diğer tarafta belediyeler binlerce kişilik iftar çadırları açıyor ve öğle saatlerinde önlerinde kuyruklar oluşuyor.

Çamurlu sular içinde bulunan elmas gibi parlıyor günümüze Mehmetçik Basri.Kafasına yapılan bandaj ve yanağına sızan kanlı fotoğrafı bütün stadyumlardaki futbolcu giriş kapılarına asmak gerekir diye düşünüyorum.Cesaret,özveri,yüreklilik,kararlılık,takım ruhu...Ne ararsanız bu fotoğrafta mevcut.

Bir FB-GS derbisinden sonra saha içinde forma değişen Can Bartu ve Metin Oktay fotoğrafını arıyor gözlerimiz.Futbolumuzun kriz yönetimi ile geldiği noktada artık sadece utançları saklamaya çalışıyoruz.

Fenerbahçe her yıl olduğu gibi bir anma töreni düzenliyor;17 Eylül günü saat 11.00 da Karacaahmet Mezarlığı'ndaki kabri başında.Fenerbahçe'yi bu davranışından dolayı tebrik ediyoruz.Nur içinde yat Mehmetçik Basri...

Basri Dirimlili kimdir:
1929 yılında Silistre'de doğdu. Futbola Eskişehir Demirspor'da başladı. Fenerbahçe formasını ilk kez 29 Mart 1953'te Vefa karşılaşmasında giydi. Savunmanın solunda oynayan Dirimlili'nin üstün mücadele azmi ve sakatlık geçirirken bile oyuna devam etmesi "Mehmetçik" lakabıyla anılmasına neden oldu. 1952 Helsinki Olimpiyatı'na katılan Milli Takım kadrosunda yer aldı. 27 kez A Milli, 2 kez Amatör Milli Takım formasını giydi. 1963 yılında futbolu Fenerbahçe'de bıraktı. Feriköy ve Vefa'da çalıştırıcılık yaptıktan sonra 1968 yılında beş kupa birden kazanan kadroda Macar teknik direktör Ignace Molnar'ın yardımcısı olarak görev yaptı. Teknik Direktör Didi, Ionescu ve Stankoviç ile de çalıştı. 1999 yılında vefat etti.

Fotoğraf:fenerbahce.org
Basri Dirimlili özgeçmiş:fenerbahcecumhuriyeti.org
 
Toplam blog
: 242
: 1784
Kayıt tarihi
: 24.06.06
 
 

1970 doğumluyum.Karadenizin bir sahil şehrinden, hayatın güler yüzlü tarafına tutunmak için İstan..