Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Nisan '08

 
Kategori
Futbol
 

Futbolun adaleti ve hakemler

Futbolun adaleti ve hakemler
 

Futbol maçlarında en önemli sorunlardan biri anlık önemli pozisyonlarda hakemin doğru karar vermesidir. Bir futbol takımının 90 dakika boyunca verdiği emek ve sahaya akıttığı ter hakemin verdiği yanlış bir karar ile yerle bir olabilir. Koskocaman bir sahayı futbolcular gibi keteden her pozisyona yakın olması gereken hakem açısından düşünülürse her pozisyon ile ilgili doğru karar verebilmesi için bir hakemin gerçekten çok önemli vasıflara sahip olması gerekmektedir; her şeyden önemlisi anlık kararlar alabilme yeteneğine sahip olmalıdır.

Futbolda hakemi ve futbol takımlarını zor durumda bırakacak en garip kurallardan biri verilmiş bir karardan geri dönülememesi gibi hakemin bütün özelliklerine sonuna kadar güven duyulmasını gerektiren, bir düdüğün her şeyi bitirdiği bir karardır. Düşünsenize bizim gibi etten tırnaktan yapılmış bir insan düdüğü çalmışsa olay bitmiştir denebiliyor, yanlış görebilir, ışık gözünü almıştır, uykusuz kaldığı için dikkatsizdir gibi insani vasıflar hakem denilen insanda hiç bulunmayacakmış gibi yüceleştirilmiştir hakem, bu durumda seyircinin gözünde futbol kurallarının bu denli ön plana çıkarıldığı bir insanın hata yapması da affedilemiyor doğal olarak. Hakemlerinin verdiği doğru kararların yanında bu zor işi yapan insanlar bir takım,bir futbolcu için önemli hatalı kararlarda verebiliyorlar. Fenerbahçe-Kayserispor maçında tartışılan bir penaltı ve ofsayt pozisyonunun doğruluğu yanlışlığı bir tarafa bu kararın bir insan tarafından verildiği unutulamayacağı gibi bu kararların uzun bir lig dönemi boyunca ligin tepelerine doğru çıkmaya veya düşmemeye çalışan takımlar için ne denli önemli olduğu da unutulmamalıdır. Ligimizdeki tartışmalı bu maçtan sonra izlediğim Real Madrid ve mallorca maçında hakemin mallorca lehine penaltı vermek yerine mallorca aleyhine faul düdüğü çalmasını gördükten sonra bu bir insan hakemlik denilen bu zor görevi yaptıktan sonra bu tartışmaların hiç bitmeyeceğini bir kez daha anlamış bulunuyorum.

Belki de hakemin anlık olarak göremediği yanlış kararlardan dönüleceği yeni kurallar yaratılarak takımları, seyirciyi, hakemi en fazla yaralayan kesin kararların hatalarından da dönülebileceği bir yol bulunur. Hakem kararı kesindir geri dönülmez dendikçe ve hakemler her şeyi doğru görür hata yapmaz dendikçe bu tartışmalar sürüp gidecektir. Saygılarımla...

 
Toplam blog
: 251
: 916
Kayıt tarihi
: 06.10.06
 
 

İ.Ü Edebiyat Fak. Coğrafya bölümü mezunuyum. Lise, üniversite ve  öğretmenliğim boyunca yaşamı şi..