Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Şubat '09

 
Kategori
Futbol
 

Futbolun değiştirilmesi düşünülen kuralları!

Futbolun değiştirilmesi düşünülen kuralları!
 

Ülkem insanının da istediği ve d6esteklediği gibi, bazı oyunların kuralının değişmesi, insana bazen keyif verir!

İşte, dünya insanının en büyük zevklerinden birisi olan Futbolla ilgili yapılması planlanan değişiklikleri sizlerle paylaşmak ve yorumlamak istedim.

Futbol oyun kurallarını belirleyen International Board (IFAB), 123. toplantısı 28 Şubat’ta Kuzey İrlanda’da yapılacakmış. Bu önemli toplantıda; birçok önemli gündem maddesini tartışılacak ve karara bağlanacakmış. Eğer bu tartışılan konular, karara bağlanırsa futbol oyun kuralları kitabı adeta baştan yazılacak demektir.

Toplantının gündemindeki önemli değişikliklerden bazıları şöyleymiş:

- Günümüzde üç olan maksimum oyuncu değişikliği sayısı, eğer oyun uzatmaya giderse dörde çıkacakmış.

Hatta 5 veya 6 ya çıkmalı. İnsan vücudunun belli bir dayanma gücü var. Onu aştı mı kendisini toplamak için uzun zaman harcamak zorunda kalıyor. Oyun içinde kaytaranlar seçilerek, onlar oyunda tutulup, diğerleri, yani fazla gayret sarf edip yorulanlar dışarı alınarak, yerine yeni taze kuvvetler sokulması, futbolu daha seyredilir hale getirir.

- Kural kitabındaki, "Devre arası 15 dakikayı aşamaz" cümlesindeki süre 20 dakika olarak değiştirilecekmiş.

Aslında bu maddede çok güzel! Özellikle ülkemizde öylesine sahalar var ki. Bırakın koşmayı, yürümek bile mesele. Örneğin Sivas Sporun sahası! Böyle bir sahada futbol oynayan o insanların dinlenme sürelerinin daha fazla olması gerektiği kanaatindeyim. Yarım saat de olabilir. Bu arada maçı yayınlayan Televizyon kanalıda bundan istifade edip, bol bol reklam yayınlayabilir! Veya günümüzün spor yorumcuları ile oynanan ilk devre konuşulabilir. Hakemin performansı değerlendirilebilir ve Merkez Hakem Kurulu Başkanlığı, yaptığı hatalarla ilgili hakemi uyarabilir. Örneğin, İBB-Fenerbahçe maçında, hakem Cüneyt Çakır, atılan ilk golün ofsayt olduğunu yetkili birinden duysaydı, yardımcı hakemleri uyarıp, ikinci golünde ofsayttan atılmasını önlerdi!


- Türkiye'de ve tüm dünyada dördüncü hakemlerle teknik adamları sık sık karşı karşıya getiren teknik alan konusunda kural kitabındaki metinde yer alan "Takıma taktiğini verdikten sonra yerine döner" ifadesi kaldırılacakmış. Böylece teknik direktörlerin sürekli kulübe dışında ama teknik alanda bulunmaları ihlal olmaktan çıkacak; uygunsuz bir davranışta bulunmadıkları sürece teknik alanı kullanabilmeleri sağlanacakmış.

Ne kadar güzel bir karar! Adı üstünde Teknik alan! Hakemle ne ilgisi varsa? Bırak teknik adam, oyuncuları ile istediği gibi konuşsun. Eğer sesini duyurabilirse, taktiğini anlatsın. Bu söylediklerimiz her teknik adam için değil tabi! Örneğin Luıs Aragones, bırakın teknik alana çıkmayı, oturduğu kulübeden başını bile kaldırıp çevreye veya kendi oyuncularına dikkatli bakmıyor!

- Kale arkalarında bulunması planlanan ilave yardımcı hakemler de toplantıda karara bağlanacakmış.
Böylece maçlar sahada görevli bir orta, dört yardımcı hakemle yönetilecekmiş.

Dördüncü hakeme ne oldu? Çok iyi olur, gol müydü? Değimliydi? Gibi tartışmalar sona erer. Bu maddeye ihtiyaç olduğunu gösteren en iyi örnek, Denizli-Fenerbahçe maçında Deivid’in attığı ve hakem tarafından çizgiyi geçmedi denilerek sayılmayan gol. Oysa yapılan milimetrik ölçümle, topun kaleyi bir buçuk metre geçtiği tespit edilmişti!

- Sarı kart gören futbolculara günümüzde buz hokeyi veya hentbol gibi bazı spor dallarında uygulanan süre cezası verilmesi de gündemdeymiş. Sarı kart gören, 5 veya 10 dakika takımını eksik bırakacakmış.

İşte burada durum bulanık! Sarı Kart gören bir oyuncu, gerekli uyarı cezası ile dışarı alındı ve ceza hitamında oyuna tekrar girdi. Biraz sonra aynı veya başka bir hareketle yine kart gördü! Ceza yine aynı mı olacak yoksa tamamen mi oyundan atılacak? Bir oyuncu direk kırmızı kart görecek bir hareket yaptı! Bu oyuncuya verilecek ceza ne olacak. Oyundan mı atılacak, yoksa 10 dakika dışarı mı çıkartılacak? Bir örnekle biraz detaylandıralım. Bir oyuncu çok yoruldu veya çok sinirlendi. Hakem veya başka bir oyuncuya bir hareket çekti. Bunun cezası 10 dakika oyundan atılmak olursa, yorulan veya kızan her futbolcu bu yolla dinlenebilir. Yahut öfkesini yatıştıracak hareketlerde bulunabilir!

Görüldüğü gibi alınması muhtemel kararların faydalı olacağı açık seçik ortada! O nedenle, bu tip kararlara bizlerin desteği şart!

Herkese bol gollü maçlar…

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..