Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Haziran '09

 
Kategori
Futbol
 

Futbolun tarihçesi

Futbolun tarihçesi
 

Futbol


İlk zamanlardan bu yana, küre şeklinde yuvarlanan cisimler bir oyun ve spor aracı olarak insanoğlunun dikkatini çekmiştir. Futbol oyununun ilk defa nerede ve ne zaman oynandığı bilinmemektedir; fakat tarihi araştırmalara göre ayakla oynanan top oyunlarının Sümerler’e kadar ulaştığı bilinmektedir.

Mısır'da mezarlardaki duvar resimlerinde ayakla top oynayan insan figürlerine rastlanmıştır. Hatta bu zamandan kalma, 7.5 cm çapında deri veya ketenden yapılmış toplar 2500 yıl önceden günümüze kadar ulaşmıştır ve kimi müzelerde sergilenmektedir. Homeros da "Odiesa"’da top oyunlarından bahseder.

M.Ö 2500 yıllarında da Çin'de yere dikilmiş iki mızrak arasından bir topu tekmelemek suretiyle geçirmeye çalışarak talim yapıldığı bilinmektedir.

Orta Asya Türklerinin de kız ve erkeklerden kurulu karma takımlarla, topa elle dokunmadan, sadece ayak ve kafa ile vurularak rakip kaleden içeri atmaya çalışarak bir oyun oynadıkları kaynaklarda yer alıyor. İçlerinde Kaşgarlı Mahmut'un da bulunduğu pek çok tarihçinin kitaplarında da Türklerin oynadığı "Tepük" isimli bir oyundan bahsedilir. Bu oyunun söylenen kuralları günümüz futbolununkilere oldukça benzer. Elle oynamak yasaktır, faullü hareketler tespit edilmiştir, top oyun alanının dışına çıkamaz.

Günümüz modern futbolunun temeli ise Romalı askerler arasında oynanan “harpastum” adlı oyundur. Futbolun Avrupa’daki tarihi ise büyük bir tartışma konusudur. Fransızlar, İngilizler ve İtalyanlar futbolun ilk defa kendi ülkelerinden diğer ülkelere yayıldığını iddia etmektedirler. Lakin futbol tarih boyunca nerdeyse bütün medeniyetlerde benzer biçimlerde boy göstermiş olsa da bugünkü haline en yakin şeklini 17. yüzyılda İngiltere'de almıştır.

Futbolu(tepük) ata sporları arasında sayamaz mıyız? Bence tarihsel geçmişi olan Tepük (Futbol) bizim geleneksel sporlarımız arasında sayabiliriz. Böylece Türk futbolu gençlerimiz tarafından daha çok benimsenebilir. Hatta öztürkçe olan tepük kelimesini , yabancı olan futbol kelimesi yerine kullanabiliriz.
Futbolda en kötü şey kendi takımını , yenilmez gibi görerek rakip takımın taraftarlarına hakeret etmeyi normal karşılamaktır.Futbolun yüzyıllarca insanlar arasında mutluğun ve barışın elçisi olacağını düşünüyorum. Türkiye!de çocukların zararlı alışkanlıklara yönelmeleri yerine, çocuk ve gençlere şehirlerde oyun sahaları kurulmalı. Çocukların erken yaşta kulüplü sporcu olarak , disiplin içinde spor yapma imkanına sahip olması gerekir. Atatürk diyorki"Ben sporcunun ahlaklı ve çevik olanını severim". Bizde Atatürk gençliği olarak, Atamızın bu özdiyişine göre davranmalıyız. Herkese sağlık ve spor dolu yaşam dilerim.

 
Toplam blog
: 15
: 7243
Kayıt tarihi
: 15.04.09
 
 

Hacı Rahime Ulusoy Anadolu Deniziclik Lisesinde 9. Sınıfta Okuyorum. İleride kaptan olmak istiyor..