Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Fütürist Ufuk Tarhan M-GEN.biz

http://blog.milliyet.com.tr/futurist

08 Şubat '09

 
Kategori
Futurizm
 

Futurist'lerden gelecekle gelecek 10 tahmin

Futurist'lerden gelecekle gelecek 10 tahmin
 

Futuristler ne demiş?


2008 sonunda, Worl Future Society’nin yayını The Futurist’de yapılan özeti paylaşıyorum.

Bu ve buna benzer tahminlerin, araştırmaların, olumlu bir gelecek tasarımına katkı amacıyla, uzgörüyle, daha iyiyi bulmaya dönük, stratejiler için kullanılmasını diliyorum.


1- 2030 yılına kadar söylediğimiz ve yaptığımız her şey kaydedilebilecek

Nanocihazlar her yerde ve tüm insanlar arasında kesintisiz iletişim ve gözetimi sağlayacak. İnsanlar her yerde ve her zaman online olacak. Nanoimplantasyonalarla tek bir IP’den neredeyse sınırsız nano depolama hacmi ile tüm görüşme ve faaliyetler kayda alınabilecek.


2- Biyoşiddet, biyosaldırı diye bir kavram ve olguyla tanışacağız

Genomik, nanoteknolojik ve diğer mikrobilimlerdeki gelişmeler daha kolay erişilebilir oldukça, kuşkusuz yararlı kullanımlar kadar, zararlı ve kötü kullanımlar için de olasılıklar artacak. İnsanlık için tehdit oluşturacak. Yeni geliştirilen bilim dalları, biyoşiddet, biyosaldırı için de kullanılabilir olacak. Savaşların yarattığı, nanokirlilik radyoaktif serpintilerle yayılan nanoparçacıklar, tedavi edilmesi güç, alışılmamış yeni hastalıklara neden olarak, gelecek kuşakları etkileyip, tüm insanlığa zarar verebilecek.


3- Otomobil bağımlılığı yakın zamanda bitebilir, bitsin diye çalışılıyor

Böyle giderse dünya 2025 yılında toplam üç milyar araç için, yol yapmak zorunda kalacak. Bu da trafiği ve enerji kaynaklarını, maliyetleri yönetilemez hale getirecek. Sanayi devriminim yarattığı otomobil bağımlılığını azaltacak çareler, alternatif insan ve yük taşıma çözümleri araştırılıyor. Bir yandan daha kuvvetli kablosuz iletişimle seyahate olan talep düşürülmeye çalışılıyor. Öte yandan kamyonların yerine uçan konteyner’lar, hatta uzayda üretim yapıp, uzaydan teslimat hayal ediliyor… Ailelerin sahip olduğu araçların sayısını azaltmak, daha lokal yaşamı özendirmek, geliştirmek gibi kültürel, sosyolojik araştırmalar yapılıyor.


4- Multidisipliner yaklaşımla yeni uzmanlık dalları gelişiyor

Üniversitelerde alışılmamış garip isim ve içerikteki bölümler hızla artarken, bunlar gelecekteki yeni kariyer alanlarını işaret ediyor. Eğitimde multidisipliner yaklaşımlar ağırlık kazanıyor ve öğrenciler sadece kendi ana dalına yoğunlaşmak yerine, stratejik zeka, girişimcilik, sürdürülebilirlik, yaratıcılık gibi konularda da eş zamanlı eğitimler alıyorlar. Psikoloji, nanoteknoloji, genetik, bilgisayar, iletişim, çizgi roman gibi alanlar pek çok sektörde kullanılıyor. Örneğin ABD de çizgi film piyasası 2006 dan beri çift haneli rakamlarla büyüyor. Üçüncü jenerasyon fiber optik yayıldıkça en teknik konular bile çizgi film veya insan simulatörleriyle anlatılacak.

5- Yakın gelecekte ortak bir dünya yasası olmayabilir, ancak hukuki altyapılar ortak ağa bağlanacak.

Küresel Yasal Bilgi Ağı (GLIN-The Global Legal Information Network) elliden fazla ülkenin katılmakta

olduğu, yerel ve ulusal yasaların tutulduğu bir veritabanı. 2010 yılına kadar yüzden fazla ülkeyi kapsaması hedefleniyor. Çalışma yasaların çeşitliliğini azaltmayı, daha evrensel bir altyapı oluşturmayı, barış ve yeni uluslararası ortaklıklar için fırsatlar yaratmayı hedefliyor.

6- Profesyonel bilgi, kazanıldığı hızla eskiyecek. Ömür boyu mesleki eğitim zorunlu hale gelecek

Bireyin profesyonel bilgisi, bir işi yapmak için kazandığı yetkinlikler şimdiye kadar olduğundan çok daha hızlı bir şekilde eskiyecek. Çoğu meslek sürekli ve yinelenen eğitim gerektirecek. İşletme, pazarlama, üretim, dağıtım, finans vbg iş ile ilgili süreç ve teknolojilerdeki hızlı ve sürekli değişimler, neredeyse her işçi için iş eğitimini de sürekli hale getirecek. Mesleki eğitim gelecekte en önemli konu olacak. Okullarla iş dünyası entegre çalışacak.

7- Genetik gelişim ve biyomedikal yarışı, bir önceki yüzyılın uzay yarışı gibi olacak

UCLA Prof.Gregory Stock: ''İnsanlık, genetik gelişim ve biyomedikalde icatlara artık hazır. Bunlar, önceki yüzyılın uzay savaşları gibi rekabet yaratacak çok hayati konular. Bu alanda ülkeler yatırımlara başladı bile ‘’ diyor. Ne yazık ki her savaşı olduğu gibi, bunu da kazanan, kaybedenler olacak. Çünkü insanız ve daha ancak kürsel düşünüyor, yerel hareket ediyor ve bireysel yaşıyoruz. İnsanlık olarak uzay yarışının sebep olduğu, savaşlarla dolu bir dünya yaratmaktan daha iyisini yapabilmemizi umuyor, diliyorum.

8- Tüm dünyada kentleşme 2030'da %60'lara ulaşacak

Tüm dünyada hızla artan nüfusun giderek daha fazlası kentlerde yaşayacak. Eğer bu iyi planlanmazsa, nüfusu barındırmak için gerçekleştirilecek hızlı yapılanma, çevre ve sosyo ekonomik açılardan aşılması bugünkünden de güç olacak birçok problem yaratacak. Kalabalık konut grupları ve yetersiz sağlık hizmetleri nedeniyle salgın hastalıklar yayılabilecek. Çevre kirliliği, küresel ısınma gibi sorunlar hayatı çok zorlaştırabilecek. Geleceğin en önemli planlama konusu ‘şehir planlamacılığı’’. Yerel yönetimlerin bu konularda eğitilmesi, halkın bilinçlendirilmesi hayati önem taşıyor.

9- Orta Doğu daha laik, Çin daha dindar eğilimler benimseyecek

Michigan Üniversitesinin Irak ile ilgili yaptığı bir araştırma; dini hükümetlere halk desteğinin azalma eğiliminde olduğunu saptamış. 2004’te oy kullananların sadece dörtte biri Irak'ta din ve siyasetin ayrılmasının iyi olacağını söylerken, 2007 de bu eğilim üçte bire çıkmış. Buna karşılık ekonomik ilişkilerin gelişmesi ve küreselleşmenin indirekt etkileri ile Çin’de dindarlığın artmaya başladığı gözlenmiş.

10- 2030 yılında dünya elektrik kullanımı %83'e ulaşacak

Yaşam standartlarını yükseltmenin ve dünya üretimine, hizmetlerine ulaşmanın temel koşulu; elektrik. Elektriklendirme dünyada hızla yayıldı ve 1970'lerde %40 olan seviye, 2000'lerde %73'lere ulaştı. Buna karşılık Afrika’da bu oran hala çok alt düzeylerde (örneğin Uganda %3.7). Elektriklenmede ve alternatif enerji kaynağı üretme konusunda daha yapılacak çok iş var.

 
Toplam blog
: 47
: 3437
Kayıt tarihi
: 23.01.09
 
 

Türkiye'nin ilk Fütürist şirketi M-GEN Gelecek Planlama Merkezi'nin kurucusuyum. Kurumsal, kişisel g..