Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Nisan '08

 
Kategori
Futbol
 

G.Saray-Fenerbahçe maçını şampiyon kazanır.

G.Saray-Fenerbahçe maçını şampiyon kazanır.
 

Sezonun sonuna geldik. Son derbi; şampiyonluk yolunda en önemli dönemeç.

Kim kazanır, kim şampiyon olur?

Sezon başından beri yaptığım analiz ve tahminler büyük ölçüde tuttu. Finalde de bu devam eder mi göreceğiz.

Analiz...

Maçın Ali Sami Yen'de oluşu Galatasaray'ı bir adım öne geçiriyor.

Galatasaray bu sezon oturmamış bir kadro yapısı ile oynadı. Her maça ayrı isimler çıkardı. Bunun zaman zaman faydasını da gördü. Özellikle yerli ve genç oyunculardan oluşan kadro sezon ortasında çok başarılı bir performans gösterdi. Galatasaray'ı bu zamana taşıdı. Ancak Almanya'daki UEFA maçında gelen hezimet bütün işleri alt üst etti. Kadronun kırılganlığı ortaya çıktı.

Sonra Fenerbahçe kupa maçları girdi araya. Kadıköy'de 0-0 biten karşılaşmada çok iyi mücadele ettiler. Sahanın en çok koşan futbolcuları arasında Arda'nın olmasına herkes çok şaşırdı. Ekstra bir performans vardı. Maçın oynanacağı hafta medyanın Galatasaray'ı peşin yenik sayması, bütün bahis sitelerinde görülmemiş oranlar verilmesi Galatasaray'ı çok rahatsız etti. Galatasaraylı futbolcular bir onur mücadelesi verdiler. İkinci maçı futbolun içinde değerlendirmek kolay değil. Hakem çok ön plana çıkıp gereksiz yere futbol oynanmasının önüne geçti. On kişi kalan Fenerbahçe neredeyse turu da geçiyordu.

Galatasaray'ın Kalli sonrası yükselen grafiği de her teknik adam değişikliğinde takımların yaşadığı bir rüzgardır.

Galatasaray kulübesinde teknik adamsız çıkıyor sahaya. Ayrıca aşırı motive olmuş şekilde. Galatasaray geçen hafta tek forvetli kalabalık orta sahalı taktiği ile Büyükşehir Belediye maçında çok başarılı gözüktü. Fakat Büyükşehir Belediye'nin Fenerbahçe maçlarında oynadığı futboldan eser olmamasının fazlasıyla etkisi vardı. O maçta agrasif olan futbolcuların da yabancılar oluşu dikkat çekiciydi.

Galatasaray'a bir çeşit aşı yapıldı. Aşının amacı nedir? Vücuda ölü bakteri verirsiniz. O bakteriler bizim savunma hücrelerimizin çoğalmasına neden olurlar. Böylece canlı bakterilerin saldırısına karşı hem güçlenmiş hem de sayıca artmış olarak çıkarlar. Büyükşehir aynen ölü bakteriler gibiydi. Galatasaray'ın oyununun oturması için hiç direnç göstermedi. Bu şablon sanki bir maç içinde oturmuş gibi durdu. Ancak modern futboldaki en büyük anlayış farklarından bir tanesi oturmuş taktik düzenidir. Avrupa'nın başarılı kulüpleri teknik adam değişikiliğine rağmen taktiğiyle oynamazlar. Örnek Chelsea'dir. Üç yıl Morinho ile oturan sistem bu sene yeni teknik adamla sürdürüldü. Galatasaray'ın bunun sıkıntısını çekebileceğini tahmin ediyorum. Özellikle rakip Fenerbahçe'yken. Öyle ya da böyle Galatasaray üç senedir çift forvetle oynuyordu. Bütün maçlarında bu tablo değişmiyordu. Üç senedir de Fenerbahçe'yi yenemiyordu diyebilirsiniz, olabilir bu Galatasaray'ın taktik yapısından çok Fenerbahçe'nin çok daha iyi top oynadığından kaynaklanıyordu.

Şimdi Galatasaraylı futbolcular çok farklı bir düzenle oynamaya çalışacaklar. Hemen golü bulurlarsa sorun yok. Bu ihtimal dahilinde çünkü Fenerbahçe gol yiyerek başlıyor bütün maçlarına. Geleneği sürdürürse Galatasaray'ı Ali Sami Yen'den şampiyon olarak çıkarırlar. Ama Fenerbahçe gol atarsa o zaman Galatasaray'ın sistemi çorba olur. Galatasaray bütün bunların yanında disiplinsiz de oynuyor. Herkes bildiğini okuyor. Lincoln ve Arda bu disiplinsizlerin en başındadır. Ayhan'ın işler kötü giderken kendini kaybetme olasılığı çok yüksek. Servet bu maçta yerini sürekli kaybedebilir. Gol bulmak için yapacağı ileri çıkışları ve orta sahada toplu oyuna girmesi Fenerbahçe'ye hiç tahmin edemeyeceği pozisyonlar verebilir. Galayasaray'ın bu maçı kazabilmesi için standartlarının çok üstünde bir mücadele ortaya koyması gerekiyor. Muhtemelen şu an Florya'da herkes bunu konuşuyor.

"Çıkalım, şu son maçımızda varımızı yoğumuzu ortaya koyalım, bitirelim işi."

Fenerbahçe ilk yirmi dakika defansını sağlam tutarsa, bireysel bir hata yapmazsa, Galatasaray'ın oyun düzenini sarsabilir.

Bu maçta bence golcüler çok belirleyici olacaktır.

Fenerbahçe'de ise yukarıda saydıklarımız herşeyin tam tersi var.

1. Oturmuş bir sistem, oyun kurgusu. Takım 2-0 gerideyken bile bu değiştirilmiyor.

2. Tamamen disiplinli bir oyuncu topluluğu. Takımda Kezman dışında hiç kimse kendine oynamıyor, disiplinsizlik yapmıyor.

3. Oyunun her anında sakinlik, olgunluk var.

4. Şablonun doğruluğu tüm önemli maçlarda denemiş, ispat edilmiş.

5. Duran toplardaki üstünlük.

Fenerbahçe ile Galatasaray arasına bir futbol felsefesi farkı girdi. Galatasaray ligde Fenerbahçe ile puan puana gelmiş olsa da yarın final maçına çıkıyor olsa da bu görüntü bile Galatasaray'ın içinde bulunduğu pozisyonu kurtarmıyor. 2000 yılında Avrupa'da büyük başarılar kazanmış Galatasaray ile o günkü Fenerbahçe arasındakinden daha büyük bir anlayış farkı var. Galatasaray yarın kazanırsa bu fark daha da büyüyecektir.

Şimdi derbinin genel özelliklerini bırakalım ve rasyonel bir sonuç çıkaralım. İki takım arasındaki bu farkları isimsiz ön plana çıkarsak bu tablodan sarı-lacivertli takımın kazanacağını hemen söyleyebiliriz. Benim son sözüm de bu olacaktır.

Sezona şampiyon başlayan Fenerbahçe'nin sahadan şampiyonluğun vizesini almış bir şekilde ayrılacağını bekliyorum.

Yani, maçı şampiyon kazanır!

Uzay Gökerman


Konuyla ilgili Bloglar...

Hakan Şükür futbolcu-menejer olsun.
 
Toplam blog
: 2033
: 1268
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

"Keyif verici bir yalnızlık" olarak gördüğüm yazma serüvenimin en önemli merkezlerinden bir tanes..