Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Nisan '08

 
Kategori
Aşk - Evlilik
 

Gabriel Garcia Marquez ve Hüseyin Üzmez

Gabriel Garcia Marquez ve Hüseyin Üzmez
 

Gabriel Garcia Marquez “Benim hüzünlü orospularım” adlı romanında yalnızlığının çaresini gündelik geçici ilişkilerde aramış, genelevlerde cinsel ilişkiye girmiş bir adamın 90.cı yaş gününde kendini ödüllendirme amacıyla el değmemiş bir genç kızla birlikte olmak ister. Eskiden tanıdığı bir genelev patroniçesini arar ve isteğini söyler, patroniçe bu isteği küçücük bir kız bularak yerine getirir adam Delgadina adını verdiği kızı her ziyaretinde seyretmekle yetinir, bu ilişkiden bir aşk doğar.

Bu romanı okuduğumda kendime ve çevreme şu soruyu sordum “bu roman niçin yazılmış?” okuyanlar “aşk” dediler okumayanlar konuyu iğrenç buldular.

Adamın kıza ad olarak verdiği Delgadina ise bir İspanyol roman kahramanı kız. Marquez’in kitabını çeviren Delgadina hakkında bize şu bilgiyi veriyor “ Delgadina’nın öyküsünü anlatan İspanyol romanında kral, öz kızı Delgadina’ya aşık olur ama kız onu reddeder. Kral kızı razı etmek için bir kuleye kapatır, su ve yiyecek vermesini yasaklar. Kız oradan geçen herkesten su ister ama kimse vermez. Sonunda babasının isteğine razı olduğunda kralın hizmetkarları ona su getirirler, ama onu susuzluktan ölmüş olarak bulurlar”

Marquez “kolera günlerinde aşk adlı romanında” 30 yıl sonra ilk sevgilisi ile karşılaşan bir adamın, sevgilisinin kızına olan aşkını anlatır.

En çarpıcı olan Nobel ödüllü bu yazarın “benim hüzünlü orospularım” adlı romanıdır.

Bunları Hüseyin Üzmez olayına bir kez daha değinmek için yazıyorum. Dünkü gazetelerde Üzmez’in “bir aşk adamı” olduğu yazıyordu, hatta bir romanı da Marquez’in romanına benziyormuş, orada kendinden çok küçük öğrencisine aşık bir üniversite hocası anlatılıyormuş.

Marquez’in romanında anlattığı duyguların kendine ait olmadığını söyleyemeyiz, Marquez de yaşlı biri. Hüseyin Üzmez ile Marquez arasındaki fark nedir. Üzmez’e kızı getiren kadın kendi kızı da olsa romandaki “mama”dır, Marquez’in romanındaki kız ile adamın arasındaki yaş farkı daha fazladır. Yaşı nedeniyle adam romanda cinsel ilişkiye giremez, Üzmez de.

Şimdi siz benim ne demek istediğimi merak ediyorsunuz tabii ki. Ahlak ile ilgili düşüncelerimde bir değişiklik mi var diyebilirsiniz. Hayır hiçbir değişiklik yok, çaresiz insanların istismarına şiddetle karşıyım.

Ama belirtmek istediğim şu, insan özünde ahlaksızlık barındıran bir canlı. Ama aşk denilen bir garip duyguya da hep yer açıyor. Mesela Marquez’in yazdıklarını ahlaksızlığa teşvik gibi görmüyor insanlar, ona bir de Nobel ödülü veriyor.

Öz kızına aşık olan babanın romanını yazıyor ve romanda babanın “ahlaksızlığından” çok aşkı üzerinde duruyor.

Anadolu’nun bir çok yerinde 15-16 yaşlarında ilk çocuğunu kucağına alan çocuklar vardır. Çocuk, çocuğa yaşarlar. Berdel gibi bir töre yüzünden, ölen ağabeyin karısını daha sokakta bilye oynayan çocuğa karı olarak verilmesini Türkan Şoray’ın aynı adlı filminde görebilirsiniz.

Ben “sosyal sorumluluk ilkesi”nin sadece küçük çocukların işlerde çalıştırılmaması konusundaki ana temasının genişletilmesini istiyorum. Evrensel bir ahlak anlayışının getirilmesini istiyorum. Bir çok kişi ahlak evrensel olmaz coğrafi unsurlara bağlıdır diyebilir. Ama çocuk denilen yaş “işçi” kullanımında tanımlanıyorsa, ahlaki davranışlarda da tanımlanmalıdır.

Evrim teorisine inanmıyorsanız, bu kez yaradılışın iki kardeşin çiftleşmesi ile başladığına ve Habil’in kardeşi Kabil’i kız kardeşi ile evlenmek için öldürdüğüne inanacaksınız. Ve sonra ensest ilişkilerin tüm dinlerde yasak olduğunu bileceksiniz.

İnsan ahlakının da evrenselleştirilmesi zamanı gelmiştir. Ya bunu yapacaksınız, ya da Hüseyin Üzmez’e kızmayacaksınız. Çünkü o da Marquez’in romanındaki gibi bir şeyler yaşamak istemiş olabilir mi?

İnsanlığın ahlaksızlığını , insanlık bir araya gelip cezalandırmalı diyorum. Tayland, Bangkok gibi kentlerde küçük kız çocuklarının mal gibi alınıp satılmasının coğrafi bir töre, gelenek olmasına izin verilmemelidir. Ama bunun için kim harekete geçecektir?

 
Toplam blog
: 283
: 1304
Kayıt tarihi
: 04.12.06
 
 

Nükleer fizik doktoru, şiir yazmaya çalışıyor, kalite yönetim sistemleri danışmanı, öykü deneme yaza..