Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Ekim '16

 
Kategori
Etkinlikler / Festivaller
 

Gagauziya Kültür ve Sanat Festivali

Gagauziya Kültür ve Sanat Festivali
 

Ben sıkça görürüm düşümde
Uzun senin saçlarını
Onlar gerçek tümlüğü örter
Denizin yeşil sularını.

K. Vasiloğlu

Maltepe Belediye Başkanlığının ev sahipliğinde 01–02 Ekim 2016 günlerinde Beşçeşmeler Meydanında Gagauziya Kültür ve Sanat Festivali düzenlendi.

 

Telefonuma gelen iletiyi esas alarak orada oldum. Etkinlik başlamadan önce Maltepe Belediyesi Kültürden Sorumlu Başkan Yardımcısı Canan Döner ile kısa söyleşimiz oldu. Gagauz Yerin Başkanı İrina Vlah, Gagauziya Kültür Bakanı Petrovici Vasilisa, Gagauziya Komrat  Belediye Başkanı Sergey anastasov, şair tarihçi Dr. Olga Radova-Karanastas ile tanıştım. Kartvizitimi verdim. Okuduklarında ilgi ve içtenlik gösterdiler. Onlar da kartvizitlerini verdiler ve ‘görüşelim’ dediler.

Avrupalıların şaire, yazara ya da sanata, kültüre ne denli önem verdiklerine o anda tanık oldum! Doğrusu ve saptadığım; çevreden bizi izleyenler / şaşkın bakışlarını gizleyemediler!

Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç konuşmasında : “Hem Beşçeşmeler, hem de Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde yapacağımız etkinliklerde, dünyaca ünlü sanatçıları ve dünyanın pek çok yerinden farklı kültürleri sizlerle buluşturacağız.Hayatı anlamlı kılan insani değerlerimizdir.

Oğuz Türkleri’nden olan Gagavuz Türkleri’nin katıldığı festivalin açılışı Moldova topraklarında dilini ve kültürlerini yaşatmak için mücadele eden Gagavuz Türklerini Maltepe'nin kardeşliği ile tarihi Beşçeşmeler Meydanında buluşturmaktan onur duydum.

Maltepe’de göreve geldiğimizde ‘Maltepe değişecek’ demiştik. Maltepe’de bütün inançlar yer alacak demiştik. Öyle oldu.

Gagavuz Türkleri öztürkçe konuşmaktadırlar.Türkler’in dünya tarihine çok önemli imzalar attığını görüyoruz. Farklı ülkelerde yaşasak da kalplerimiz insan sevgisi için çarpıyor.

Maltepeliler, yetmiş iki millete aynı gözle bakıyor. Irk, din, dil, mezhep ayrımı Maltepe’de yaşanmaz. Herkesi olduğu gibi kabul ediyoruz. Kadın-erkek eşitliği, cinsiyet ayrımı olmadan Maltepe’de yaşanıyor. Bu nedenle Maltepeli hemşehrilerimin huzurunda saygıyla eğilmek istiyorum. Festivalin Beşçeşmeler Meydanı’nda düzenlendiğini, burası insanın en yüce değer olarak kabul edildiği, kimsenin ötekileştirilmediği bir meydan...” Dedi.

Sonrasında Kültür Bakanı ve öteki konuklar, duygu ve düşüncelerini güzel Türkçemizle dile getirdiler!

Kültür Bakanı Vasilisa, Moldova’dan sıcak sevgilerini, selamlarını getirdiklerini ibelirterek: “Sizlerle bir yoldan geçtik. Bizler Altaylar’da kaldık. Balkanlar’a gittik oradan Besarabya’ya gittik. Kendi devletimizi, düzenimizi kurduk. Bugün aranızda bulunmaktan büyük mutluluk duydum. Bizler kendi kültürümüzü koruduk. Maltepe Belediye Başkanı Sayın Ali Kılıç’a teşekkür ediyoruz. O olmasaydı bugün burada olmayacaktık.” sözcükleriyle düşüncesini ortaya koydu.

---Kardeşlerimizi Maltepe’de görmekten mutluluk duyduk! Türküleriyle, leziz yiyecekleriyle, zengin folklorlarıyla her şeyden öte güler yüzleri ve neşeleriyle özgün iki gece yaşattılar.

---Maltepe’nin tarihi Beşçeşmeler Meydanında gerçekleştirilen ve 2 gün süren Gagauz Kültür-Sanat Etkinliklerinde Maltepeliler, unutulmaz anlar yaşadı! Denebilir.

---Prof. Dr. Türkan Saylan Kültür Merkezi Salonunda açılan Gaguziya Kültür ve Sanat Sergisinin de görülmeye  değer kalitede olduğu gözlendi! Ziyaretçiler kilim dokumalarını, el işlemelerini ve yayınları ilgiyle incelediler.

---Moldova Cumhuriyeti’ne bağlı Gagauz Özerk Cumhuriyeti’nde yaşamlarını sürdüren Oğuz Türkleri’nden olan Gagauzlar, sergide kültürlerinde, geleneklerinde, töre ve inançlarında yer alan folklorik ürünlerini ve yöresel yemeklerini tanıttılar.

Gagauziya Türklerini ülkemizde görmek arzusuyla etkinliği düzenleyenleri ya da emeği geçenleri kutluyorum.

 

                                                                                  *                                                                  

                      Not:İlgili fotoğrafları, aşağıda slâyt görünümünde izleyebilirsiniz

 

 

 

 
Toplam blog
: 782
: 1295
Kayıt tarihi
: 18.08.08
 
 

Kırşehir Erkek İlköğretmen Okulu'nu, İzmir Buca Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümünü, İstanbul Çapa M..