Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Şubat '08

 
Kategori
Futbol
 

Galatasaray - Fenerbahçe maçının şifreleri

Galatasaray - Fenerbahçe maçının şifreleri
 

Herkes şaşkın şaşkın bakınıyor.

"Fenerbahçe, Bursaspor'a, Galatasaray, Kasımpaşa'ya nasıl yenilir; bu ne kalitesiz ligdir böyle?"

Ligimizin kalitesinden yana kuşkularımız var. Kimse Türkiye'de oynanan topun iyi olduğunu iddia etmiyor zaten. Bununla birlikte futbolu futbol olarak izlemeyi de kimse bilmiyor, hiç kimse kusura bakmasın.

Dünyanın her tarafında üç gün önce kendisi için çok önemli bir sınav vermiş olan takımlar çıktıkları ilk maçta zorluk yaşarlar. Futbolla biraz ilgisi olan kişilerin, hele bu ilgiyi bahis sitelerinde de takip edenlerin çok iyi bildiği gerçektir bu.

Önce matematik.

Bir takım kendi sahasında 37 maç üst üste kazanmışssa; artık kazanmama ihtimalli bir maçın oynanma ihtimali kazanma ihtimalinden çok daha yüksektir!

Ali Şen geçenlerde ne demişti; "bir gün Galatasaray, Fenerbahçe'yi Kadıköy'de yenecek." Bunun arkasında matematik vardır.

Olasılık. Bir torbada işte şu kadar mavi taş, bu kadar beyaz taş var ve sen üst üste şu kadar mavi çektiysen arık beyaz çekme sırası gelmiştir.

Galatasaray neredeyse bir tramva yaşayarak yurda dönmüş, Fenerbahçe'nin de tam aksine zafer sarhoşluğu var. İşte her iki durumda motivasyon açısından sıkıntılı. Bir de futbol karşılaşmasında her sonuç alınabiliyor. Bursaspor iyi oynamıştır ve kazanmıştır. Bunun gerisinde başka detaylara inmek; varyasyonlar üretmek yanlıştır. Futbolu izleyen kişi taktik üzerinde konuşacak. Yapabiliyorsa onu yapacak. Yoksa o niye oynadı bu niye oynamadı muhabbeti anlamlı değildir.

Gelelim yarın oynanacak kupa derbisine.

Galatasaray üst üste aldığı sonuçlardan sonra Fenerbahçe maçına çok farklı hazırlanıyor olmalı. Buna takım olarak hazırlandıklarını düşünmüyorum. Çünkü hem aldığımız haberler hem de görüntüler Galatasaray takımının dağınıklık içinde olduğu, Kalli'nin takım üzerinde etkisini kaymetmiş olduğunu işaret ediyor.

Ancak Fenerbahçe maçı futbolcu düzeyinde algılanır. Teknik adamın takımı maça hazırlama katkısı zaten çok düşüktür. Galatasaray maça büyük bir ihtimalle çift forvetle çıkacak; Hakan - Ümit ikilisi ile rakibe önde basacaktır. Bunun için de güçlü bir orta saha ihtiyacı vardır. Kalli'nin aklı Kadıköy'de oynanan derbide kalırsa orada kullandığı oyuncu tercihlerini yapabilir. Ancak bu oyuncuların Almanya'da özgüvenlerini yitirmiş olmaları çok büyük olaslılık. Ayhan sakatlıktan sonra kendine gelemedi. Leverkusen maçında da çok aksadığını biliyoruz; ancak hırslı bir oyuncudur ve Fenerbahçe maçı tecrübesi vardır, futbolun diğer "tılsımlı" tarafını ilgilendiren bir oyun oynayabilir.

Kalli bu maça büyük bir ihtimalle Song ile çıkacak yanına Servet'i monte edecektir. Bu ikilinin ne kadar sağlam olduğunu biliyoruz. Servet de Song da sert oyuncular. Fenerbahçeli ayakları biraz olsun caydırabilir. Bu nedenle Fenerbahçeli futbolcular rakibin üzerine üzerine oynamayacak; tek paslarla onların ağırlıklarını aşmaya çalışacaktır. Uzun toplar da Fenerbahçe için etkili bir alternatif olabilir, Galatasaray'ın sürekli önde basacağı düşünülürse.

Galatasaray'da Arda ve Lincoln'ün ne yapacağı çok önemli. Arda Kadıköy'de yıldızlaşmıştı. Ali Sami Yen'de de tekrar etmek isteyecektir. İlk yarı Galatasaray'ı Fenerbahçe sahasına taşıyacak adam da Arda olur.

Fenerbahçe'nin en güçlü tarafı orta sahası. Hele defans bloğuyla yakın oynadıklarında geçilmez hale geliyorlar. Rakibin de canını sıkıyorlar. Galatasaray kendi seyircisinin önünde olduğunu için stresli olacaktır. Fenerbahçe'nin orta sahasına kaptırdıkları her topta duyulan homurtular futbolcuları etkiler. Bu nedenle Fenerbahçe oyunu orta sahada tutmalı ve mümkün olduğunca da maçı ikinci yarının ikinci yarısına kadar taşımalıdır.

Bu maçta her iki takım da gol atar diye düşünüyorum. Fenerbahçe'nin yan ve duran topları artık yarı penaltı gibi. Sevilla bile çaresiz kaldı bu duruma. ancak Galatasaray'da da Servet-Song ikilisi var.

Galatasaray'ın turu geçmesi için iki gol atması gerekiyor bence.

Fenerbahçe tek gol atarsa ve bunu da ilk yarı bulursa turu oradan koparabilir.

Fenerbahçe'de Kezman formda. Kendine güveni geldi. Üstelik çok da koşuyor. Bu koşular rakibin sinirlerini gerebilir. Servet-Kezman eşleşmesi zevkle izlenecektir.

Galatasaray çok ciddi bir sınava çıkıyor. Fenerbahçe camiası için bu kupa artık önemini kaybetti. Yok farzediliyor. Galatasaray yenilgisi de takım üzerinde çok ciddi etki yapmaz. Ancak Galatasaray ne yapıp edip hem yenmek hem de turu geçmek zorunda. Fenerbahçe karşısında alıncak bir yenilgi de yönetim olarak artık ciddi bir belirsizliğe girmiş olan kulübün biraz daha karışması sonucunu doğrurabilir. Hatta Kalli için de bir son olabilir.

Bu iki ayaklı bir maçtır. Nedir bu iki ayak? Fenerbahçe rakibinin hafta sonu Beşiktaşla yapacağı maçı da düşünmek zorunda. Kazanırsa rakibini dağıtıp ligden bile düşürebilir. Kaybetse de rakibini rahatlatıp ligde rehavete kapılmasına neden olabilir.

Fenerbahçeli as oyuncuların pazar gününü dinlenerek geçirmeleri gerçekten büyük bir avantaj oldu. Bunun etkisini yarın göreceğiz.

Güzel oyun , önceki maçta Kadıköy'de yaşandığı gibi centilmenlik ön planda olsun. Sadece futbol konuşulsun.

Uzay Gökerman

 
Toplam blog
: 2033
: 1268
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

"Keyif verici bir yalnızlık" olarak gördüğüm yazma serüvenimin en önemli merkezlerinden bir tanes..