Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Ocak '13

 
Kategori
Futbol
 

Galatasaray' a ciddi uyarı

İkinci yarının açılış karşılaşmasında ev sahibi Kasımpaşa, lig lideri Galatasaray' ı 2-1 mağlup etmeyi başararak sezonun ikinci yarısına iyi bir başlangıç yaptı.

 

Galatasaray ligin ilk yarısındakinden farklı bir tablo çizmedi. Yine hücuma hızlı çıkmakta, topu kanatlara taşımakta ve sıkışan oyunu açmakta başarı sağlayamadı. Geniş alan bulmakta zorlanan, savunma arkasına istedikleri pasları alamayan Galatasaray forvetleri oyundan düşerek, hücum etkinliğinin kaybedilmesine neden oldu. Büyük ölçüde ligin ilk yarısında 3-1 kaybedilen Karabükspor karşılaşmasına benzeyen bir karşılaşma oldu. 

 

Kasımpaşa devre arasını oldukça iyi değerlendirmiş. Özellikle yeni transfer İbricic, Kasımpaşa' ya büyük güç katmış. Viudez ve Ernst' de görevlerini çok iyi yerine getirdiler. Stoperler Yalçın ve Barış maç boyu neredeyse hatasız oynadılar. Kasımpaşa' nın dörtlü defansı ve beşli orta sahası birbirlerine yakın oynayarak, Galatasaray' a etkin pas ile oyun kurma imkanı vermedi. Şota, kötü geçen 10 haftanın sonunda, önemli bir galibiyet alarak moral buldu. Kasımpaşa' yı defansta daha dengeli bir takım yapmaya çalışıyor. Ancak Kasımpaşa' nın orta beşlisi esasen savunmayı değil, hücumu seven isimlerden oluşuyor ve bu durum Anadolu takımları ile yapacakları maçlarda bir dezavantaja dönüşebilir. Galatasaray' a karşı sergiledikleri bu dengeli ve savunma yönü güçlü futbolu, tüm karşılaşmalarda devam ettirmeliler. 

 

Galatasaray, beşli orta saha ile oynayan (defansif 4-2-3-1 veya 4-5-1), kademe anlayışı iyi bir tandeme sahip olan ve sahada alan daraltan tüm takımlara karşı çok zorlanıyor. Şota, Galatasaray' ın bu zafiyetini iyi çözmüş olacak ki, oyun taktiğini buna göre şekillendirdi ve Galatasaray' ı kalabalık bir orta saha ve dikkatli bir tandem ile durdurmayı başardı. Kaybedilen toplar İbricic, Uche ve Viudez gibi iyi pas yapan ve hızlı çıkabilen oyuncular ile kontra atağa dönüştü ve Galatasaray kalesinde tehlikeler yarattı. Kasımpaşa' nın son derece şık olan iki golü de bu tür kontra ataklardan geldi. Maçın ikinci yarısında Kasımpaşa bu şekilde üç net pozisyon daha buldu ancak bunları değerlendiremedi. 

 

Galatasaray' lı futbolcular yoğun kamp döneminin yorgunluğunu halen üstlerinden atamamış olacaklar ki, fizik olarak çok diri değillerdi. İkili mücadelelerde özellikle Ernst, Özer, Yalçın, Kalu ve Barış' a karşı çok zorlandılar. Galatasaray adına sahanın en iyileri oyundan çıkana kadar son derece iyi mücadele eden ve rakibi zorlayan Elmander ile orta sahanın dinamosu Selçuk oldu. Semih Kaya 'da kritik müdahaleler yaptı. Fatih Terim' in Hamit, Elmander ve Yekta müdahaleleri son derece yerindeydi. Hamit gibi üst düzey bir futbolcunun, ligin yarısı bitmiş, hatta ikinci yarısı başlamış olmasına rağmen bu denli formsuz olmasını anlamak mümkün değil. Terim, sonraki maçlar için Engin ya da Aydın alternatifini değerlendirmek zorunda kalabilir.

 

Sabri ve Emre, Eboue ve Amrabat' ı defansif açıdan aratmazken, ofansif açından arattılar. Sabri ilk yarıda, Emre Çolak ise ikinci yarıda birer devre oyuna katkı sağladılar. Galatasaray' da Semih ve Dany son derece hızlılar ancak bazen tecrübesizlik nedeni ile kademe ve hamle hataları yapıyorlar. Ligin üst düzey takımlarının bu hataları değerlendirmede Kasımpaşa kadar cömert olmayacağı bir gerçek. Riera ne kadar iyi niyetli olursa olsun savunmada son derece zorlanıyor. Galatasaray Sneijder' den önce gerçek bir sol bek ve tecrübeli bir stoper transferini düşünmeli. 

 

Galatasaray özellikle Eboue ve Amrabat' ın yokluğunda,  5' li orta saha ile oynayan ve kapanan takımlara karşı 4-4-2 ile zorlanacaktır. Bunun en büyük sebebi, Galatasaray' ın mevcut kanat oyuncularının kanat performanslarının yetersizliğidir. Riera- Emre ve Sabri- Hamit ikililerinin kanatlarda hücum etkinliği sağlanması zor gözüküyor. Sağ kanatta Hamit 'in beke çekilmesi ve orta dörtlünün sağında Engin Baytar' a forma verilmesi, solda ise Hakan Balta 'nın bekte, Riera' nın ise ileride oynatılması farklı bir hücum zenginliği kazandırabilir. Melo' nun oyundan düştüğü dakikalarda Yekta' nın değil, Emre Çolak' ın tercih edilmesi ve Emre' nin dar alandaki çabukluğundan faydalanılması doğru bir çözüm olacaktır. 

 

Bu maçta Fatih Terim' in Burak tercihinin hatalı olduğunu düşünüyorum. Özellikle kapanan takımlara karşı Umut- Elmander ikilisi daha doğru bir tercih olacaktır. Bu tür kapanan ve orta sahada pas yaptırmayan takımlara karşı, duran toplar büyük önem taşır. Ayrıca, oyunu açmak için kanatlardan ceza sahası içine havadan yapılacak ortalar için kafa topu hakimiyeti çok iyi olan Umut ve Elmander daha iyi bir tercih olacaktır.

 

Galatasaray, bu sezonki klasik zafiyetinin kurbanı oldu. İkinci yarının ilk maçında bu zafiyetinin tekrar yaşanması ve bu maçın kaybedilmesi bence olumlu oldu. Fatih Hoca bu uyarıyı iyi değerlendirebilir ve bu tür takımlara karşı hücum varyasyonu ve kadro alternatifleri oluşturmayı başarabilirse, bu tür bir mağlubiyeti tekrar yaşamaz. Bu uyarının ciddiye alınması gerekiyor.

 

http://twitter.com/bertankaya

 
Toplam blog
: 575
: 567
Kayıt tarihi
: 10.05.07
 
 

İlgi alanları ekonomi, para politikası, siyaset, edebiyat, futbol, Türk ve Ortadoğu Tarihi, AB ve..