Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Haziran '11

 
Kategori
Spor
 

Galatasaray, Fenerbahçe nasıl öne geçti "fark" edemedi

Galatasaray, Fenerbahçe nasıl öne geçti "fark" edemedi
 

Fenerbahçe Ülker, rakibinin yarı final serisini izlemiş, büyük bir olasılıkla açıklarını görmüş, nasıl hücum ve savunma yapacağını belirlemiş bir şekilde finalin ilk karşılaşmasına çıkmış sonunda da 22 sayılık bir fark ortaya çıkmıştı.

Serinin ikinci maçının ilk yarısı 46-44 GSCC üstünlüğü ile tamamlanırken ilk iki periyottaki genel görünüm; Galatasaray CC ilk maçta rakibinin neler yapabileceğini anlamış, dersine çalışmış ve ona göre oynuyordu ve bu da sonuca direkt yansımıştı; kendilerini maçı kazanabilecek durumda hissediyor olmalıydılar.

Galatasaray CC birinci maça göre 13 fazla sayı bulmuş, 3 tane üçlük atmış, esas önemlisi ribauntlarda büyük bir fakirlik yaşamışken 19’a 17 gibi bir üstünlük sağlamayı başarmıştı. İkinci periyottaki skor da 26-18 gibi farkla Galatasaray CC lehineydi.

Normal şartlar altında Galatasaray CC ligin Efes Pilsen dâhil olmak üzere hangi takımıyla oynuyor olsaydı bu şekilde momentumu da eline aldığı karşılaşmada başa baş bir oyun sergiler, muhtemelen de kazanırdı.

Hatta üçüncü periyodun hemen başında bu iddiamızı doğrulayacak bir oyun ve skor da oluşmuştu.

Ancak Fenerbahçe Ülker’in silah ve oyun gücü bütün bu olasılıkları alt üst eden bir zenginlikteydi ve geri dönüş Galatasaray CC’ın yetişmesi ve karşılık vermesine izin vermeyen düzeydeydi.

Fark nasıl oluştu belki de göremedi?

Şimdi burada bir paragraf açalım.

Bazı okuyucularımız maç yorumlarımızla ilgili bir takım eleştirilerde bulunuyorlar. Sezon başından bu yana Milli Takım, Fenerbahçe Ülker ve Efes Pilsen’in neredeyse tüm maçlarını izleme şansım oldu. Bu nedenle bir takım değerlendirmeler yaparken bu maçlara göre kıyaslamalar yapıyorum. Şu bir gerçek ki; Fenerbahçe Ülker’in Euroleague serisindeki oyun düzeniyle sonrası arasında dağlar kadar fark var. Ortada çok önemli sakatlıklar birikti ve o beğendiğimiz takım, final-four oynayacakken, şablonunun çok altında mücadele etmeye, zar zor maç kazanmaya başladı. Kapasitesinin neredeyse %40 ile oynuyordu. Galatasaray CC’ın lig ve play off serisindeki mücadelesi bunun oldukça üzerindeydi. Böyle oynamaya alışkanlığı kazanan takım ile bir anlamda basketbol oynamada zorlanan diğer takım arasında elbette bir tespitte bulunma hakkımız olacaktır.

Bu bir kesin hüküm değil sadece olasılık bildiren tespittir.

Fenerbahçe Ülker tekrar sezon başındaki basketboluna geri dönünce hiç kuşku yok ki kapatılması çok zor bir fark oluştu.

Fenerbahçe Ülker’in tribünlerde maçı izleyen sakat oyuncuları kenarda oyun rotasyonunun içinde olmuş olsaydı zaten bu seride Galatasaray CC’ın şansını konuşurken çok daha cimri davranabilirdik.

Ancak mevcut bu kadrosu da her an her şeyi başarabilecek gücü potansiyel olarak içinde barındırıyor. Çok sıradan bir Amerikalı görüntüsündeki May bile iki maçtır ribauntlarda ve skorda önemli katkıda bulunuyor.

Seri öncesinde Galatasaray CC’ın üst düzeydeki (alan) savunmasını Fenerbahçe Ülker’in dış şutlarla aşabileceğini konuşmuştuk. Hatta bunun Galatasaray CC’ın bütün oyun düzenini dağıtabileceği de eklemiştik.

Galatasaray CC bildiği her şeyi yaparken bir anda yağmur gibi üçlükler peş peşe potasına düşünce 5 sayı öne geçtiği maçta bir anca 10 sayı geri düşüverdi. Üstelik bu fark neredeyse birkaç dakika içinde oldu ve bitti. Üçüncü periyottaki skor Fenerbahçe Ülker lehine 29-17 gibi önemli bir farktı ve biz biliyoruz ki özellikle İstanbul’da oynadığı birçok Euroleague maçını üçüncü periyottaki etkili savunması ve yüksek şut isabetiyle bitirmişti.

Galatasaray CC ilk maçta 59 sayıda kalmıştı, dün akşam 74’e kadar çıkmasına karşın maçı yine 21 sayı farkla yenik tamamladı. Burada şu yorumu yapmak doğru olur, yapabileceğinin en iyisini yapmasına karşın ilk maçtan bir sayı daha az farkla oyunu tamamladı; ancak son iki dakikada Fenerbahçe Ülker’in gençlere şans vermesinin aradaki farkın daha fazla açılmasına engel olduğunu da unutmamak gerekiyor.

Fenerbahçe Ülker ikinci devre 51-28’lik bitirici bir skor üretti.

Bu ne demektir; Galatasaray CC seriyi dengelemesi ve kendi tarafına çevirebilmesi için çok daha fazlasını yapması gerekiyor. Bunun detaylarını hafta arasında üçüncü maç öncesinde konuşuruz.

http://twitter.com/uzaygokerman

uzaygokerman@gmail.com

 
Toplam blog
: 2033
: 1268
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

"Keyif verici bir yalnızlık" olarak gördüğüm yazma serüvenimin en önemli merkezlerinden bir tanes..