Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Ekim '12

 
Kategori
Futbol
 

Galatasaray bu Braga'ya yenilmemeliydi

Galatasaray bu Braga'ya yenilmemeliydi
 

Galatasaray ilk defa bir Avrupa Kupası maçına çıktığı TT Arena’da  büyük bir hayal kırıklığı yaratarak rakibi Portekiz ekibi Braga’ya 2-0 mağlup oldu. 

Transferde büyük paralar harcayarak sezona çok iddialı ve büyük hedeflerle başlayan sarı kırmızılıların geçen hafta ligde Orduspor’a ve bugün de Braga’ya üstelik aynı skorla 2-0 yenilmesi elbette bir şeyin doğru gitmediğini  gösteriyor.

Galatasaray’ın ilk maçta Mancherster United’a 1-0 yenilirken oynadığı futbolun, maçın skorunun hakkı olmadığı dillendirenler belki de kazanma arzusu içinde izledikleri maçta bu skora da itiraz edeceklerdir.

Herkesin İngiltere’deki Galatasaray’ın göze hoş gelen ama skor üretmekten uzak futbolunu göklere çıkardığı sırada bir aykırı ses tehlikeye dikkat çekmişti ama o aykırı ses Fenerbahçe’li Rıdvan olunca kıskançlık yorumları ile tehlike savuşturuldu!.

Ne demişti Rıdvan?. ‘’Herkes Galatasaray’ın oyununu methediyor ama G.Saray böyle oynarsa  Bu grubu puansız bitirme riski var’’. Bu maç onun bir şeyler sezdiğini gösterdi.

Türk futbolunun Avrupa maçlarında eskiden beri  alışılagelen bir görüntüsünü sergiledi Galatasaray. Yani?. Oynuyor gözüküyor ama oynamıyor. Skor üretmekten uzak bir oyun şekli. Topla oynama oranı %70 e %30 olmuş ne yazar?. Galatasaray yine göze hoş geldi dışarıdan ama nunu  adı kendini aldakmaktır.

Her iki devrenin birbirinin kopyası olması bu yüzden normal.  Tıpa tıp aynı oyunlu iki devre.  Galatasaray rakip  ceza sahası ile santra alanı civarının mutlak hakimi görünüyor.  Oralarda top dolaştıra dolaştıra zamanı öldürüyor. Böyle düğün alayı ile, tantana ile bir sürü pasla hücuma gidince de rakip yerini alıyor, pozisyon vermiyor. Maç tamamen rakip takımın istediği şekilde geçiyor.

Gol için gerekli hiçbir varyasyon hiçbir taktik yok. Ambarat ve Emre orta yapacak, Burak veya Umut kafa atacak gol atacak!.  Çok ucuz ve biraz da alaturka düşünce. Hiçbir hava topunu bırakmadılar.

Eh bir de  kontrataktala gelip bir de acaip ve beklemedikleri bir gol bulunca hadi bakalım uğraş dur.

Maçın kaderi daha 37. Dakika belli olacaktı zaten fakat Muslera  iki inanılmaz kurtarış yaparak 2. Golü önledi. Galatasaray defansında  Eboue, Dany, Melo gibi gerçekten çok güçlü oyuncular var ama bu oyuncular nerede duracaklarını bilmiyorlar. Oyun disipline uymuyorlar.

Aydın’ın bir sürü top kaybettikten sonra  ceza sahası dışından yaptığı vuruşun üst direkten geri dönmesinin haricinde  enteresandır gol pozisyonu da yok Galatasaray’ın.  1-2  tane pozisyon olacaktı ama onda da Burak’ın ofsayt olmadığı TV den net olarak belli olan pozisyonları, yardımcı hakem tarafında kesildi.

Galatasaray takımında  Emre Çolak çok koştu, çok çırpındı, çok mücadele etti, görevini yaptı ama arkadaşları ona pek uyamadı. Umut Bulut’u sahada gören oldu mu bilmiyorum. Burak her şeye rağmen zor da olsa 1-2 pozisyon buldu ama atamadı.  Selçuk İnan’ın oynadığı bu futbolla nasıl orta saha Top 10 unda liste başı olduğunu anlayamayanlardanım.

Son 15-20 dakika maçı 3 santraforla oynamak da Fatih Terim’in çılgın projesi olsa gerek. Çok gol atabilmek için, çok santraforla oynamak bizim çocukluğumuzdaki  50 yıl önceki mantığımızdı. Aklımız ermezdi. 11 futbolcu da forvet olsun isterdik.

Şunu belirtmek isterim ki, maçtan sonra ‘’zaten Braga çok iyi bir takım’’ diyen Gültekin Onay’a katılmıyorum. Portekiz liginde zaten hiçbir başarısı olmayan bu  Braga kötü bir takım. Bu maçta da kötü oynadılar ama Galatasaray çok sıkıştırmasına rağmen bir türlü ısıramadı.  Braga maçın büyük bölümünde bilinçsizce  topu savuşturmaya çalıştı. İnanın bu takım burada beraberliğe razıydı. Derler ya’’ körün aradığı bir göz, Allah verdi iki göz’’ o hesap.

Sonuç olarak Galatasaray’ın bu 2 maçı birlikte değerlendirmesi lazım. Bol paslı oyununu skor üretecek oyun şekline dönüştürmesi lazım. Golsüz iyi oyunun hiçbir işe yaramadığını, puan getirmediğini anlamaları lazım.

Henüz biten bir şey yok.  Galatasaray, kendinden güçlü olmayan bir takıma yenildi bugün.

Bu grup herkesin birbirini yenebileceği takımlardan oluşmuş bir grup.  Romanya takımı Cluj, Braga’yı deplasmanda yendi.  Braga da, Galatasaray’ı. Galatasaray’da bu takımları kendi evinde yenecek güçte. Futbolcu kalitesi yüksek bir takım Hala şansı var.

Tabi oyun anlayışını değiştirmek şe de Teknik Direktörünün o stresten kurtulup, futbolcularını da strese sokmaması şartıyla.

Bu kadar tecrübeli bir teknik adama bu aşırı hırs, bu heyecan, bu stres doğrusu  hiç yakışmıyor.

 

  

 
Toplam blog
: 465
: 918
Kayıt tarihi
: 15.01.09
 
 

İstanbul doğumluyum.. İstanbul'un  tramvaylı döneminden bu şehirde yaşıyorum. Gençlik yıllarında ..