Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Ekim '10

 
Kategori
Spor
 

Galatasaray çok mağdur; Fenerbahçe çok farklı!

Galatasaray çok mağdur; Fenerbahçe çok farklı!
 

Hagi’nin görev almasıyla birlikte takım kadrosu ve dizilişinde önemli taşların yer değiştirmesi muhtemeldir, beklenmelidir. Son Ankaragücü karşılaşmasında kırmızı karta kadar Sabri ve Serkan sağ kanatta bir arada oynadılar. Pino solda görev yaptı. Hakan Balta stoperdeydi, orta sahanın merkezinde de Misimoviç oynuyordu. Bu diziliş oldukça zorlamaydı ve açıkçası adını andığımız isimlerin hemen hepsi oynadıkları bölgelerde başarısız oldular.

Hagi için kritik kararlardan bir tanesi orta sahadaki beyinin kim olacağıdır. Misimoviç-Elano arasında yapacağı tercih muhtemelen maça damgasını vurabilir. Şimdi birçok kişi hangisi oynarsa oynasın ne fark eder şeklinde bir soru sorabilir; ancak Hagi, beklenen performansı göstermeyen Misimoviç’i kenara alıp Elano ile başlarsa Galatasaray bu bölgede çok sıkıntı yaşayabilir. Bir diğer olasılık her ikisine birden forma şansı vermek gibi bir tercihi düşünebiliriz. Bu durum Fenerbahçe’nin işini hiç kuşkusuz çok rahatlatacaktır.

Bütün hafta boyunca Galatasaraylı futbolcular kendilerini mağdur hissettiler. Bunun onlar üzerindeki psikolojik etkisinin ne olacağını bilemiyoruz; tahmin etmek de gerçekten çok zor. Özellikle Fenerbahçe’nin çok erken atacağı golle bu ciddi bir bozguna dönüşebilir. Ayhan, Sabri, Mustafa Sarp, Barış gibi oyuncuların kontrolsüzlükleri takımı erken bir zaman diliminde eksik de bırakabilir. Bu nedenle de Galatasaray’ın maça sakin başlayarak gol yememesi tam bir eşik noktasıdır. Ayrıca derbi tecrübesi olmayan oyuncuların sahada bulunması da Galatasaray için bir avantaj olabilir. Bu bakımdan Sabri yerine Serkan, Ayhan yerine de Cana’nın oynaması Galatasaray’ın direncini arttırabilir. İşte bu nedenden ötürü de sahada Misimoviç olmalıdır.

Galatasaray ister istemez defansif ve kontrollü oynamalıdır. Hagi bunu 2005’teki final maçında çok iyi yaptı. Dün yazdığım yazıya gelen bir okuyucu yorumunda bu maçta Fenerbahçe’nin üstün olduğu ancak golleri Galatasaray’ın attığından söz etti. Doğrudur, ancak Galatasaray baştan sona maçı kontrol etti, Ribery’nin hızlı ve akıllı çıkışları ile de Fenerbahçe defansını eksik yakalayarak goller buldu. Hagi’nin kafasında böyle denemiş bir taktik olması beklenebilir. Galatasaray'ın bu oyunu oynayacak teknik futbolcusu var mıdır, o ayrı bir tartışma konusudur.

Ankaragücü karşılaşmasında Galatasaray çok geniş bir alanda oynamaya çalışıp hatlar arasındaki bağı kaybettikten sonra bir de defansını ileri çıkardığından fark yedi.

Öyle ya da böyle Galatasaray’ın sakat ve eksik oyuncularını da hesaba katarsak mevcut kadronun yeteneklerinin çok sınırlı olduğunu söyleyebiliyoruz.

Mesela mantıklı soru şu olabilir.

“Galatasaray’ın golünü kim atacak?” Rahatlıkla Mehmet Batdal deme şansımız var mı?

Ancak bu sefer Fenerbahçe de farklı bir kadro yapısı ile sahada olacak.

Fenerbahçe’nin Niang gibi adam eksilten bir oyuncusu var. Onunla iyi bir uyum yakalamış olan Dia da çok önemli bir silah… Galatasaray’ın yapacağı kalabalık alan savunmasını bu ikili birbirine yaklaşarak açabilir. Hele Dia çizgiye inerse mutlak surette Galatasaray savunması çözülebilir. Sol tarafta oynayan Stoch da içeri kat etmeyi çok seviyor; rakiple de karşı karşıya gelmekten çok fazla çekinmiyor. Geçen hafta Semih mükemmel bir iş çıkarmıştı; ancak bu maça Alex ile başlaması daha doğru olur, çünkü Galatasaray ister istemez savunma ağırlıklı oynayacağından duran top sayısı çok fazla olabilir.

Konyaspor maçında bambaşka bir Mehmet Topuz izlemiştik. Bu karşılaşma onun pozisyonundaki verimliliğinin testi olacaktır. Zaten Mehmet Topuz Galatasaray maçında iyi top oynar bir de Emre ile birlikte Fenerbahçe ataklarını başlatırsa kendisi için gerçekten yeni bir sayfa açılmış olur.

Fenerbahçe’nin form durumuna baktığımızda bu karşılaşmayı kaybetmeyeceğini tahmin ediyoruz. Şu an takım içinde kötü oynayanı bırakın formsuz oyuncu yok.

Gelelim maçın olasılıklarına…

Fenerbahçe maça golle başlarsa maçı kaybetmeyeceği gibi skorun da nerede biteceğini kimse tahmin bile edemez. Golün gecikmesi taraftarı etkileyeceğinden Fenerbahçeli futbolcuların oyun düzenini bozabilir. Fakat maç ortalamasına göz attığımızda Fenerbahçe’nin gole çok kolay ulaştığını anlıyoruz.

Niang ile baş başa oynayacak olan Servet ve Neill’in bambaşka şeyler yapması gerekiyor.

Galatasaray bir içinde bulunduğu şartlar dahilinde karşılaşmayı kazanmak istiyorsa mutlak surette ilk yarıyı berabere tamamlamak durumundadır. Galatasaray’ın erken gol atması avantaj değildir.

Fenerbahçe, rakibi 7 kişi kalmışken bile 1-0 zor kazandığı tecrübeleri olduğu düşünülürse öyle bütün hafta konuşulduğu gibi açık farklar beklemek de doğru değildir. Bu maç gol sayısı bakımından oldukça fakir bile olabilir. Hagi’nin Kadıköy’den 1 puan alıp gitme stratejisiyle sahaya takım çıkaracağını tahmin ediyorum. Daha önce kazanmaya gelen kadroların ne hale geldiğini çok iyi hatırlıyoruz.

 
Toplam blog
: 2033
: 1268
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

"Keyif verici bir yalnızlık" olarak gördüğüm yazma serüvenimin en önemli merkezlerinden bir tanes..