Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Nisan '18

 
Kategori
Futbol
 

Galatasaray Çok Üstündü

Zirveyi yakından ilgilendiren Galatasaray- Medipol Başakşehir karşılaşması öncesi Fatih Terim’in Maicon ve Selçuk İnan tercihleri gündeme oturdu. Tecrübeli teknik adam, Gençlerbirliği karşılaşmasında çok top kaybı yapan ve uzatmalarda kaybettiği topun mağlubiyet golüne dönüştüğü Maicon yerine uzun zamandır oynamayan Denayer’i tercih etti. Açıkçası Denayer ve Donk tercihleri bir riskti. Ancak Fatih Terim’in bu hamleleri başarılı oldu. Güzel bir maç çıkartan Denayer, Başakşehir’in önemli kozu Adebayor’un da etkisiz kalmasında Donk’la beraber çok etkili oldu. Bu anlamda Fatih Terim’in Selçuk İnan’ın yerine tercih ettiği Donk da başarılı bir performans sergiledi.

Esasen Fatih Terim, Başakşehir’in kaliteli kadrosu, özellikle de etkili orta saha ve forvet hattı dolayısıyla şimdiye kadar kendi sahasında uygulamadığı kontrollü bir oyun tercih etti. Yukarıda belirttiğim oyuncu tercihleri de bu nedenleydi.

Bununla birlikte sarı- kırmızılılar her ne kadar kontrollü bir futbolu tercih etseler de, maç boyunca oyunun tek hakimiydiler. Gerçekten de Galatasaraylı futbolcular, ilk yarının ortasındaki küçük bölüm dışında rakiplerine çok büyük bir üstünlük kurdular. Ancak pozisyona girmekte sıkıntı yaşadılar. Bunun ilk yarıdaki temel nedenleri, Feghouli’nin ve açık alan bulamayan Rodrigues’in etkisiz kalmaları ile Gomis’in ileride çok yalnız kalmasıydı. Gomis’in çok yalnız kalmasının bir nedeni de Galatasaray’ın kontrollü oyun nedeniyle iç sahadaki o alıştığımız boğucu presi yapmamasıydı ki, rakibin Başakşehir olduğu ve sarı- kırmızılıların kaybetmeleri halinde şampiyonluk şanslarının da büyük oranda azalacağını düşündüğümüzde, bu kontrollü oyun tercihinin doğru ve haklı olduğunu görebiliriz.

Galatasaray ikinci yarıda daha etkili bir futbol ortaya koydu. Feghouli ve Rodrigues de bu devrede etkili olmayı başardılar. Bununla birlikte maça damgasını vurun Mariano oldu. Brezilyalı sağ bek, kendi getirdiği topla müthiş bir dripling yaptı ve harika bir gol attı. Bu müthiş gol aynı zamanda Başakşehir’in gerek oyun gerekse de moral olarak gardını düşürdü. Galatasaray’ın bu sezon yaptığı transferlerin en önemlileri arasında yer alan Mariano, defanstaki başarısının yanında hücum anlamında da takımına çok büyük katkı sağlıyor. Hatta hücumdaki katkısının daha fazla olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Taktiksel anlayışıyla maçın kazanılmasında büyük pay sahibi olan Fatih Terim, 74.dakikada Tolga Ciğerci’yi oyuna aldı ve Donk’u stopere çekerek stoperleri üçledi. Böylece sarı- kırmızılılar savunmada beşli kaldılar.

Sarı- kırmızılılar maç sonuna kadar üstünlüklerini sürdürdüler. Başakşehir ise istediği oyunu sahaya yansıtamadı. Bunda özellikle Fatih Terim’in oyun ve taktik anlayışı etkili oldu. Öte yandan Donk ve Denayer tercihleri de Adebayor gibi önemli isimlerin etkisiz kalmalarında etkili oldular. Nagatomo, Visca gibi önemli bir silahı etkisiz bırakırken, kimi zaman hücuma katkı yapmaktan da geri kalmadı.

Elbette Galatasaray taraftarlarının müthiş desteği ve Başakşehirli futbolcuların gergin olmaları da turuncu- lacivertlilerin istedikleri futbolu oynayamamalarında etkili oldu. Özellikle Emre ve Arda çok gergindiler. Bu ikilinin karşılaşmayı kırmızı kart görmeden tamamlamaları hakem Halil Umut Meler’in maçı yönetme değil, idare etme tercihinden kaynaklandı. Halil Umut Meler, maçın tamamında da başarılı bir yönetim gösteremedi.

Kısacası Galatasaray, Fatih Terim’in oyun, taktik ve futbolcu tercihleriyle bu tercihlerinin başarılı olması, maça ilk on birde başlayan ve sonradan giren tüm oyuncuların başarılı performanslarının yanında Mariano’nun harika oyunu ve golü ile taraftarlarının müthiş desteğinin de etkisiyle maçı kazanmasını bildi. Elbette zirve yarışında hiçbir şey bitmedi. Sarı- kırmızılılar sadece bir puan farkla liderliği geri kazandılar. Şampiyon olmaları için bütün maçlarını kazanmalarını gerekiyor. Ancak Galatasaray’ın bu sezonki deplasman performansı ve kalan maçlarının nispeten zor olması, sarı- kırmızılı taraftarların huzursuzluk duymalarına neden oluyor. Bu anlamda önümüzdeki hafta, yani Beşiktaş derbisi öncesi oynanacak olan Aytemiz Alanyaspor maçı çok büyük önem taşıyor.

https://www.facebook.com/tolgaersari/

https://twitter.com/tolgaersari

 
Toplam blog
: 1042
: 299
Kayıt tarihi
: 02.03.08
 
 

Yazmak benim için bir tutku, bir yaşam kaynağı. Sadece basit bir hobi olarak açıklanamaz yani. Be..