Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Eylül '12

 
Kategori
Spor
 

Galatasaray'da rotasyon ve uyum sorunları

Galatasaray geçen sene sadece Lig maçlarına çıktı ve Arena’da oynadığı, ideal on bir düzenini bulduğu Fenerbahçe maçı kadrosunu koruyarak, belli bir istikrar çizgisini hiç bozmadan şampiyonluğa ulaşmasını bildi.

 

Kadro derinliği çift taraflıdır. Bu bazen avantaja dönüşür, çıkardığınız adam yerine ondan daha yeteneklisini sokarsınız; ancak her yeni oyuncu aynı zamanda farklı bir oyun yapısı ve tercihidir. Takımın ona onun takıma uyum sağlaması zaman alabilir.

 

Birden fazla platformda mücadele etmekse logaritmik olarak artan bileşenlere sahiptir ve kestirmeden söyleyebiliriz ki takım üzerinde olumsuz etkiler yaratır.

 

Fatih Terim artık Çarşamba günleri oynayacağı maçları da düşünmek zorunda kalarak kadro kuruyor. Daha çok önemsediği maçlar için yararlı gördüğü oyuncusunu kenarda, yanında oturtuyor.

 

Grup mücadelelerinin olduğu aylarda bu sıkıntıyı yaşayacak

 

Bu durum ne zaman tersine dönüyor; takım her sene bu periyotta maçlar oynamaya başladığında, belli bir kadro iskeleti oturduğunda veya sezonun ikinci yarısında, artık çift maçlar oynandığında…

 

Geçen senenin değişmez ismi Emre Çolak konusunda Fatih Terim’in kafası çok karışık. Taraftarın da öyle; oyuncu ne yaparsa yapsın o kenarda bekleyen Amrabat var ya genç futbolcunun üzerinde çok ince bir sicimle bağlanarak asılı Demokles’in kılıcı gibi duruyor.

 

Amrabat tercihi de kendi içinde sorunları var. Hücumda gerçekten büyük zenginlik yaratırken savunmada bu oyuncunun varlığını hiç hissedemiyorsunuz. Oysa Emre Çolak öyle değil; oyunun her yerinde oynuyor.

 

Dün Amrabat’ın tarafından Galatasaray çok atak yedi. Bu da Cris ve Hakan Balta’yı bir anlamda çırak pozisyonuna düşürdü. Burada Hakan Balta’nın eksiklerini de vurgulamamız gerekiyor. Ne yaparsa yapsın bir Eboue olamıyor. Hem adam kaçırıyor hem de sağlam duramıyor. Galatasaray’ın yediği her iki golde de Hakan Balta’nın eksiklikleri ön plandaydı.

 

Burak Yılmaz tercihi de Umut’la kıyaslandığında takım tertibi anlamında Galatasaray’a ikinci Amrabat durumu yaşatıyor. Oysa Umut Bulut geriye gelip savunmasını da rahatlatıyor. Hatta Amrabat’ın yapmadığını tamamlıyor.

 

Aynı şeyi Elmander için söyleyeceğiz; gerçekten çok çalışan bir oyuncu; her yerde onu görmek mümkün.

 

Umut Elmander ikilisi Galatasaray’ın idealiymiş gibi görünüyor.

 

Dün Galatasaray’ın yenilgisinde baş aktörlerden biri Burak’tı. Kaçırdığı iki net pozisyon Fatih Terim’i bile çok sinirlendirdi. O pozisyonları gole çeviremediğinde de Burak Yılmaz çırak bir oyuncuya dönüşüyor. Sonucu belirleyen oyunculardan biri olduğunu düşünüyorum.

 

Galatasaray’da bir de yeni yeni Melo sorunu hissedilmeye başladı; bulunduğu bölgeyi tek başına kapatan ve iki kişilik oynayarak Selçuk İnan’ı rahatlatan futbolcunun yerine bu işi tek kişilik yapan biri gelmiş gibi görünüyor. Melo’ya bu paralar bunun için ödeniyor, yapamazsa sıradanlaşıyor. Bu durumda da Selçuk İnan’ın üzerine binen yük de artıyor, oyun kurmada kendisine boşluk bulamıyor.

 

Antalyaspor ve Akhisar Belediye maçlarında oynadıkları takımlar lokum kıvamında olduğu için rotasyonlar ve eksiklikler çok hissedilmemişti ancak Orduspor gibi kenardaki teknik adamından oyuncusuna önemli aktörlere sahip, güçlü takımlar karşısında Galatasaray’ın bildiğimiz düzenini kurması, oynaması çok kolay değil.

 

Aslında bu Manchester United karşısında da net olarak göründü ama herkes oyunun son 20 dakikasını görmeyi tercih etti.

 

Orduspor başlama düdüğü ile ne kadar sert ve sağlam bir takım olduğunu hissettirdi. Cuper’in takımlarının savunmada nasıl dirençli olduğunu biliyoruz. Orduspor ligin her takımı için fazlasıyla sert bir rakip olacaktır. Yerlileri ve yabancılarıyla ligin zirvesini zorlamaya aday bir takım görüntüsü çiziyor Orduspor.

 

Hasan Kabze ve Stancu ekstra motivasyonla oynadılar. İyi oyuncu olduklarını gösterdiler. Ancak özel hazırlıklar istikrar için yeterli olmuyor. Mesele aynı çizgiyi bir sezon boyunca sürekli devam ettirebilmektir. Ancak her iki oyuncunun da attıkları goller çok güzeldi. Kaliteliydi.

 

Galatasaray’ı zorlayan bir diğer oyuncu Ali Camdalı’ydı.

 

Hakem penaltı pozisyonları dışında iyi göründü.

 

Fatih Terim için esas sınav bundan sonra başlıyor. Hem Süper Lig’de hem de Şampiyonlar Ligi’nde zor maçlar başlayacak.

 

http://twitter.com/uzaygokerman

uzaygokerman@gmail.com 

 
Toplam blog
: 2033
: 1268
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

"Keyif verici bir yalnızlık" olarak gördüğüm yazma serüvenimin en önemli merkezlerinden bir tanes..