Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Ağustos '12

 
Kategori
Futbol
 

Galatasaray Fenerbahçe maç analizi

Galatasaray Fenerbahçe maç analizi
 

Aslında maç iki takım arasında değil, iki hoca arasında geçti. Sonucu da iki hoca belirledi. Bir tarafta sistemi, oyun anlayışı ve saha içi aksiyonları oturmuş, takımını iyi motive eden Fatih Terim, diğer tarafta 3 yıldır saha içinde bir sistemi, taktiği, anlayışı olmayan Aykut Kocaman. Bir tarafta maçın başından sonuna, hatta 10 kişi kaldıktan sonra bile oyun disiplininden kopmayan, fizik gücü yüksek bir Galatasaray, diğer tarafta 10 kişiyle bile rakibinden çekinen ve üstüne gidemeyen, fizik gücü düşük bir Fenerbahçe.

Maçın analizinden önce söylenmesi gereken şeyler var. Fenerbahçe bu sene transferde tam anlamıyla çuvalladı. Hoca anlaşamadığı Emre' yi takımdan gönderdikten sonra orta sahayı kendi getirdiği vasat Cristian' a emanet etti. Ziegler pahalı bulunurken, son derece sıradan bir futbolcu olan Hasan Ali' ye milyonlar saçıldı. Yobo takıma her sene olduğu gibi geç katıldı. Ortanın ortasına transfer lazımken, yine kanatlara transfer yapıldı. Sow ve Bienvenu' ye güvenilip, forvet alınmadı. Bunlar çok büyük hatalar oldu.

Diğer tarafta Galatasaray hem kadrosunu aynen korudu, hem de direkt ilk 11' de forma giyecek 5 yeni transfer yaptı.

Bir hoca ne yaptığını bilirken, diğeri şuursuzca hareket etti.

Maçla ne ilgisi var demeyin, iki hocanın transfer tercihleri sistemleri, motivasyon becerileri sahada sonucu belirledi.

Rakibi 10 kişi kalmışken dahi geri yaslanan, geri paslarla vakit geçiren, ileri çıkamayan, üç pas yapamayan bu takım, hem hocanın hem de yönetimin eseridir.

Hep söylüyorum, Fenerbahçe' li dostlar da hep kızıyorlar, ama tekrar etmek lazım. Fenerbahçe' yi Aykut Kocaman yönetmiyor. Aykut Kocaman 'ın ipleri maalesef Başkan Aziz Yıldırım ve Yönetimin elinde. Zaten Başkan iplerini eline alamadığı hoca ile çalışamaz. Bakınız Denizli ve Zico. Son senesinde de Daum. Bu hocalar ne transferde ne de diğer konularda işlerine karıştırmaz. Ancak Aykut Kocaman maalesef bu tür müdahalelere açık bir hoca. Sahadaki kişiliksiz futbol, bu durumun sadece sahaya yansıması.

Maç boyu hakemi suçlayan Fenerbahçe taraftarı, neden dönüp hocasına ve takımına bakmaz şaşırıyorum. Fanatizm bu kadar mı akıl tutulması yaşatıyor insana? Bu kadar mı gözleri kör ediyor? Hakem kötüydü de Fenerbahçe iyi miydi? Maç Fenerbahçe' nin hakkıydı, hakem gasp etti gibi anlamsız  yorumlar yapan taraftarları görünce futboldan soğuyor insan. Çünkü herşeyde olduğu gibi futbolda da fanatizm ve bilinçsizlik çok can sıkıcı oluyor. 

Hocanın transfer becerisi ve vizyonu olmaması ve Yönetimin de Hocayı kendi istediği gibi yönlendirmesi sonucu 3 senede bu takıma kalitesiz ve vasat futbolcular doldu. Neymiş efendim, ücrette eşitlik, takımda denge sağlanıyormuş.Hoca ve Yönetimin son 3 sezonki transferlerine bir bakalım; Bienvenu, Bekir, Serdar, Orhan, Sezer, Özer, Cristian, Hasan Ali, Sow, Dia ve Caner. Allah aşkına bunlardan hangisi Fenerbahçe forması giymeye layık? Hangisi saha içinde bir fark yaratabilen oyuncular? Fenerbahçe maalesef vasat isimlerden oluşan vasat bir takım oldu çıktı. Hatta Kuyt ve Krasic hariç, uluslararası arenada talep görecek, para edecek futbolcusu da yok!

Fenerbahçe 2007 den beri sürekli geri gidiyor. Aziz Yıldırım, Fenerbahçe' ye faydadan çok zarar veriyor. Aykut Kocaman' dan bir Fatih Terim yaratmaya çalıştılar ama aşı tutmadı. Olmadı. Olmuyor. Artık bu gerçeği görmek gerek. Dere geçilmeye henüz başlanmadan, doğru dürüst bir hoca ile bari önümüzdeki seneler planlanmalı. Ancak bu sağlıksız ilişki Başkanı çok mutlu ettiğinden, bu tablo Başkan bırakana kadar sürecek gibi gözüküyor.

Galatasaray için bir şey söyleyemiyorum, çünkü herşeyi çok doğru yapıyorlar. Başkanından, hocasına, futbolcusundan, taraftarına kadar çok bilinçli ve gayretliler. Futbol iyi futbolcularla oynanır. İşte iyi futbolcular, işte 40.000 kombine satışı. İşte başarı!

Geçen sene olağanüstü durum bahanesi arkasına saklananlar, bu sezon neyin arkasına saklanacaklar çok merak ediyorum. Taraftarın müthiş desteği, hoşgörüsü ve sabrına da hayret ediyorum. Sanıyorum Başkana olan abartıldığını düşündüğüm kişisel sevgiden kaynaklanıyor bu sabır. Yoksa sahada olumlu hiç bir şey yok!

Maça gelince, yoruma gerek yok. Fenerbahçe 3 sezondur böyle. Galatasaray 2 sezondur böyle. Hak eden kazandı. Bunları hak etmeyen Fenerbahçe taraftarları ise yine üzüldü.  

Maçı hak etmiş olan Galatasaray' ı tebrik ediyorum.

 
Toplam blog
: 575
: 567
Kayıt tarihi
: 10.05.07
 
 

İlgi alanları ekonomi, para politikası, siyaset, edebiyat, futbol, Türk ve Ortadoğu Tarihi, AB ve..