Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Ekim '12

 
Kategori
Futbol
 

Galatasaray’ın acizliği, Fenerbahçe’nin zavallılığı

Galatasaray’ın acizliği, Fenerbahçe’nin zavallılığı
 

Fatih Terim istifa.


Ülkede onca sorun varken Türkiye günlerce Alex ile yatıp Alex ile kalkıyor. Gazeteler sayfalar dolusu Alex haberleri ile dolu. Galatasaray dün akşam Braga karşısında acizleri oynayıp 2-0 yeniliyor iki maç sonunda bırakın puanı daha gol bile atamamışken medyaya bakıyorsunuz halâ çarşaf çarşaf uyduruk Alex haberlerine yer vermiş.

Bu ülkede futbolcusundan, yorumcusuna, yöneticisinden teknik direktörüne kadar çağdaş futboldan anlayan bir Allahın kulu yok. Ya da birilerinin bu  çağdışı zihniyetin devam etmesinden çıkarı var ki  sesleri çıkmıyor.

Baştan başlayalım. Önce Alex olayı;

Alex Türkiye’ye gelmiş en iyi yabancı. Buna Hagi de dahil. Hagi belki Galatasaray’a özellikle Avrupa maçlarında yaptığı katkı nedeniyle Alex’in bir adım önünde yer alabilir ancak örnek sporcu kimliği ile Alex Hagi’ye fark atar. Kıyaslanması bile Alex’e hakarettir. Ancak Alex artık 35 yaşına gelmiş futbolunun sonbaharında. Ama o istiyor ki 2 yıl daha Fenerbahçe onu idare etsin. İki yıl daha yaklaşık 5 milyon Euro gibi bir parayı cebe koysun. Her maç oynasın ki maç başına aldığı paralar eksilmesin. Alex sorununun arkasında yalnızca bu var. Başka şey değil. Aykut Hoca enayimi kendisini başarıya götürecek bir futbolcuyu takımdan kessin. Hele Alex’i kıskanması gibi bir saçmalığa ancak kargalar güler. Konuya ilişkin bundan önceki yazımızda belirttiğimiz gibi Fenerbahçe’nin çağdaş futbolun gerektirdiği hızlı, dayanaklı fiziksel güç ve sistem anlayışının takıma yerleşmesi gerekir ki Avrupa da devamlılığı olan başarı gelsin. Uzay takım, rüya takım diye lanse edilen sistemsiz Galatasaray’ın hali ortada.

Alaylı Fatih Terim’in başında olduğu Galatasaray’ın başarılı olmayacağını daha Avrupa maçları başlamadan söyledik.(Bkz Aykut devrimci Alex gerici isimli yazımız). Mantığı ile değil duygusal davranan Fenerbahçe taraftarı biraz olayın farkına varsa, Aykut Hocaya köstek değil destek olması gerekirdi. Maalesef taraftar tam bir zavallılık örneği gösterip “Aykut istifa” sesleri ortalıkta çınlıyor.

Benim tavrım net. Eğer Aykut Kocaman bu kargaşadan etkilenmez doğru bildiği yolda devam ederse Fenerbahçe Avrupa da başarılı olacak tek takım. Elbette futbolcularda hocalarına inanıp bu yolda çaba göstermeleri gerekir. Ben de bir Alex hayranıyım. Ancak her şeyin bir sonu olduğu gibi Alex’inde futbol hayatının bir sonu olacaktı. Belki gidiş tarzı eleştirilebilir. Ancak durumun bu noktaya gelmesi Alex’in Fenerbahçe’nin önüne geçme çabaları ve şahsi çıkarlarını takım çıkarlarından önde görmesidir.

Galatasaray’ın acizliği ise başlı başına kitap yazılacak bir olay. Türkiye de futbol dünyasında Galatasaray egemenliği tartışılmaz (Hıncal Uluç bu gerçeği saklamak için tam aksini söylese de). Sezon başında medya Galatasaray’ı öyle bir yüceltti ki ŞL kuraları çekildiğinde futboldan bi haber yorumcular Galatasaray ikinci tura kesin çıkar da bu gurup ikincisi mi olur yoksa gurup birincisi mi olur diye tartışıyorlardı. Gelinen nokta ise iki maç sonunda sıfır puan. Medya ise şişirilen Gs’nin acizliğini kapatmak için gündeme sürekli Alex sorununu ısıtıp ısıtıp kamuoyunun önüne sürüyor. Bu yazıyı okuyacak okurlara sorum şu. Bana bir kişi bile Galatasaray da nasıl bir sistem var söyleyebilecek olan var mı? Dün akşam sistem denilen şeyin ne olduğunu Braga öyle bir gösterdi ki  bütün yerli hocaların saatlerce bu maçı seyretmeleri gerekir. Özellikle Fatih Terim’in. 2,5 yada 3 milyon insanımızın yaşadığı Almanya da birinci sınıf onlarca futbolcu yetişirken 70 milyonluk ülkemizde yerli hocalar nasıl olup ta onların yarısı ayarında bir iki futbolcu yetiştiremediklerini açıklayacak bir Allahın kulu var mı? Her konuda olduğu gibi sistemsizlik, plansızlık, günü kurtarma anlayışı (Bu anlayışın önderleri Fatih Terim ve Mustafa Denizli’dir) futbolumuza o kadar yerleşmiş ki bunun dışında düşünen hocalara hayat hakkı tanınmıyor. Lucescu bu anlayış nedeni ile kovuldu. Keza Zico da bu nedenle kovuldu. Sistem diye tutturan yabancı hocaların hiç birine sabır göstermedik. Futbolcuya dayalı futbol anlayışı yani sistemsizlik iliklerimize kadar işlemiş. Neden Voleybolda veya Basketbolda bu kadar başarılı iken aynı ülke insanları Futbolda neden böyleyiz diye sorgulamıyor.

Doğu kültüründe kargaşa ve kaos kahramanlar yaratır. Maalesef bu toplumun futbolda da kahramanlara ihtiyacı var. Aykut Hoca bildiğin yolda devam et. Bir iki başarılı sonuç yapmak istediklerinin önünü açacaktır. Ve sen bunu başaracaksın. Belki futbolumuzun yeni kahramanı sen olacaksın.

Saygılar

Ali İhsan Uğuz

İzmir 03.10.2012

 
Toplam blog
: 72
: 2174
Kayıt tarihi
: 11.04.08
 
 

3 Ocak 1958 doğumluyum. S.Muhasebeci Mali Müşavir olarak çalışmaktayım. Edebiyat ve sinema ilgim ..