Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Ekim '10

 
Kategori
Spor
 

Galatasaray'ın soruları ve sorunları

Galatasaray'ın soruları ve sorunları
 

Büyük takımın büyük bir adı, büyük renkleri, büyük futbolcuları, büyük bir gücü vardır ve büyük takımlar sahada büyük bir mücadele gösterir.

Elbette büyük takımlar da yenilir ama onların yenilgisi hatta beraberliği “puan kaybı”dır. Çünkü büyük takımlar her zaman favoridir. Büyük takımların puan kaybı ise istisnadır, sürprizdir.

Bir büyük takım yenilirse bunun nedeni hakem hatası, şanssızlık veya en fazla forvetlerinin beceriksizliğidir ama hiçbir zaman rakibinden daha kötü oynamaları değildir. Çünkü bir büyük takım hiçbir zaman rakibinden daha kötü oynamaz.

Peki ya Galatasaray?

Galatasaray’ın mevcut kadrosunun Spor Toto Süper Ligi standartlarının üzerinde olduğunu iddia edebilir misiniz? Veya başka bir soru: Galatasaray’ın Karabükspor maçı kadrosundan bir futbolcu söyleyin ki onu Süper Lig’de her takım kadrosunda görmek istesin. Bu soruların yanıtı Galatasaray’ın her şeyden önce kadro gücü olarak bir büyük takım standardının çok altında olduğunu gösteriyor.

Bu durumun en büyük nedeni sarı kırmızılıların sene başında gönderdiği oyuncuların yerine daha iyilerini alamamaları ama tüm bunların, her fırsatta kadronun kalitesizliğinden yakınan F.Rijkaard’ın döneminde olması oldukça enteresan.

Karabükspor karşısında Galatasaray bir büyük takım mücadelesinden de son derece uzaktı ve bırakın rakibi baskı altına almayı çoğu zaman oyunu dengede dahi tutamadı. Evet, kadro eksik veya yetersiz olabilir fakat bir büyük takım olarak yeterince iyi mücadele edilirse, sahip olunan tecrübe maç içerisinde bir şekilde meyvesini verip büyük takımın sahadan başı dik ayrılmasını sağlayabilir; yeterince mücadele edilmediği durumda ise başlar sadece öne eğilir, tıpkı Karabük’te olduğu gibi.

Ve en önemlisi Galatasaray, Karabükspor’a, bir anlık hata, şanssızlık veya benzeri bir nedenden değil rakip kalede gol pozisyonu bulamayarak, rakibe birçok pozisyon vererek ve kısaca rakibinden daha kötü oynayarak kaybetti.

İdari Meseleler

Karabükspor karşılaşmasında Galatasaray’da oyundan alınan isimler, Neill, Cana ve Misimovic, oyuna dâhil olanlar ise Ali Turan, Aydın ve Sabri. Bu değişiklikleri birbiri ile ilişkilendirebilmek veya oyuncuların kendi bölgelerinde oynadığını söylemek mümkün mü? Bunun yanı sıra sonradan oyuna giren oyuncuların maçın kaderini etkileme olasılıkları sizce ne kadardı?

Söz konusu kadro ve oyuncu tercihlerinin anlaşılmazlığı, Servet meselesi ile şimşekleri üzerine çeken F.Rijkaard’ın eleştirilmesini gerektiren en önemli konulardan biri ve işin kötüsü mevcut futbol anlayışına istinaden Hollandalı teknik adamın bu durumdan bir ders çıkarmasını beklemek fazla iyimser bir beklenti olacaktır.

Zvjezdan Misimovic

Hagi’nin yıllarca Galatasaraylılara yaşattığı mutluluklar anlatmakla bitmez. Fakat diğer taraftan Rumen oyuncu, sarı kırmızılılara öyle bir kötülük yaptı ki bunun etkisi bunca yıldır devam ediyor. Zira Hagi’yi izlemiş tüm Galatasaraylılar tüm “10 numara” lardan Hagi performansı bekliyor ve Rumen oyuncunun performansına dahi yaklaşamayan isimler nedeniyle herkeste büyük bir hayal kırıklığı oluşuyor.

O meşhur görev şimdilerde Bosnalı yıldızın sırtında fakat Misimovic konudan o denli uzak ki izleyenlerin aklına onun gerçek Misimovic olmadığı düşüncesi dahi geliyor. Evet, yeni oyuncular için bir uyum sürecinin gerektiği ortada fakat oynadığı dört maçta da futbol yerine kayıpları oynayan Misimovic’ın ilerleyen dönemde beklentilere yanıt verebileceği konusunda çok ciddi şüphelerim var.

Ve Karabükspor

Bütçe ve takım değeri olarak ligimizin en alt sıralarındaki ekiplerinden biri olan Karabükspor ilk yedi haftada topladığı on üç puan ile bu sezonun en flaş ekibi konumunda. Daha önce elle tutulur bir Süper Lig tecrübesi yaşamayan ama bu sezon adından fazlasıyla söz ettireceğe benzeyen teknik direktör Yücel İldiz, uyumlu ve yardımlaşmayı seven bir kadro kurarak bu kadroyu Emenike, Cernad ve Seric gibi önemli isimlerde takviye etmiş. Aldığı başarılı sonuçlar ile tecrübeli teknik adam aslında bir yandan kadro uyumu ve motivasyonun önemini kanıtlarken diğer yandan da aslında işlerin o kadar da zor olmadığını gösteriyor.

Şu ana kadarki performansı ile bırakın ligden düşmeyi ilk onun dahi altında kalmayacak gibi görünen Kardemir Karabükspor mevcut başarısını devam ettirmesi durumunda sezon sonunda bir büyük takımın elinden Avrupa vizesini dahi alabilir.

Neticede Galatasaray, tarihindeki en çalkantılı dönemlerden birini yaşarken sarı kırmızılıların futbolcu kalitesi, kadro gücü ve mücadele gibi unsurlarda önemli eksiklikleri bulunuyor ve tüm bunların sonucu olarak Rijkaard’ın öğrencileri kolaylıkla kötü bir maç çıkartabiliyor. Elbette ligin daha başı fakat Galatasaray’ın sorunları büyük takım standartlarına göre o denli fazla ki bugünden sezonun tamamı için bir beklenti içinde olmak ve bu beklentinin olumsuz olması ziyadesiyle mümkün.

 
Toplam blog
: 788
: 1417
Kayıt tarihi
: 11.11.07
 
 

Çoğu çocuk gibi ben de futbolcu olmak istedim, olmadı. Bu oyundan kopmamak adına üniversite yılla..