Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Ağustos '10

 
Kategori
Spor
 

Galatasaray'ın tur kapısını aralayacak adamları...

Galatasaray'ın tur kapısını aralayacak adamları...
 

Galatasaray, İstanbul’da oynanan karşılaşmada son çeyrekte yaptığı hatalar yüzünden maçı berabere tamamlayınca Fenerbahçe’nin tam tersine mutlak surette kazanması gereken bir maça çıkıyor. Bu nedenle rakibinin tam tersine hücum etmesi gerekiyor.

Tam da bu noktada aslında Galatasaray’ın hücum yönünde bir sıkıntı yaşamadığının tespitini yapmamız gerekiyor. Galatasaray gole yönelik oyunu Türkiye’de en iyi oynayabilen bir takımdır. Ancak uzun zamandır gol bulmada önemli sorunlar yaşıyor. Önceki maçta Galatasaray’ı İspanya ile kıyaslamıştık. Dünya Şampiyonu olmuş takımın da gördük ki çok ciddi bir gol sorunu vardı. Ancak David Villa’nın kritik zamanlarda sahne almasıyla sonuca ulaşmasını bildi.

Kuşkusuz Galatasaray ile İspanya takımlarını aynı denklikte kıyaslıyor olmak çok da doğru değildir.

Yeni transferler Mehmet Batdal ve Beşiktaş’tan büyük bir ihtimalle gol atamadığı için gönderilmiş olan Serdar Özkan’ın şimdilik Galatasaray’ın bu sorununa çare olamadığını tecrübe ediyoruz. Bu durumda yük Arda’nın üzerine binmiş oluyor. Orta üçlü Ayhan, Mustafa Sarp ve Barış’tan da gol adına yeterli bir katkı yapamadıkları da gerçektir.

Durum böyleyken Galatasaray’ın aynı oyuncu seçimleri ve şablonla sahaya çıkması “bu sefer olacak” inancından başka bir şeyle açıklanamaz. Ayrıca mutlaka “bir sefer olacaktır” da… Ancak bu direnmeyi mutlak surette gol ve galibiyet için çıkılmış bir karşılaşmada yapmanın yararlı olmayacağına inanıyorum.

Galatasaray’ın taraftarlarının üzerine kâbus gibi çöken bir savunma sorunu var ki bu sene Dünya Kupası sonrasında Neill’in de kendine gelememiş olması özellikle bu karşılaşma öncesinde çok ciddi bir risktir. Yani, ailece gol aramaya gidildiği bir an ki ilginç olan Galatasaray gollerini kontra ataktan değil de savunmanın yerleştiği pozisyonlarda kalesinde görüyor, hiç istenmeyen bir gole 1-0 yenik başlamak da olasılıklar dâhilindedir.

Galatasaray’ın mevcut ve sınırlı kadrosunda girdiği pozisyonların iki de birini golle sonuçlandırabilecek, Arda dışında bir futbolcusu daha var.

Kewell.

Galatasaray, geçen seneki çok seçenekli ve zengin kadro alternatifinden bu durumlara nasıl gerilemiş olduğu ayrı bir tartışma konusu olmakla birlikte bu maçın stratejisini kaldırabilecek yegane futbolcu olarak sivrilmektedir.

Rijkaard Kewell’ı santrafor olarak oynatmalıdır.

Serdar Özkan’ın futbolculuğundan bir şüphe duymamakla birlikte Keita olmasa da az da olsa onu andıran, rakip takımın dengesini alt üst edebilecek görüntüdeki Pino tercihi de öncelikli olarak değerlendirilmelidir.

Arda’nın adam eksilten tekniği de Galatasaray’ın en önemli yaratıcı tarafı olacaktır.

Bazı maçlar vardır henüz ilk on dakikada maçı çözersiniz; bu durumda zaten sorun yok. Galatasaray o golü söz konusu bu dilimde bulursa güle oynaya turu geçer. Ancak hele o beklenen gol ilk yarı gelmezse kenarda oturan adam telaşlanıp, bu sefer Serdar Özkan, Mehmet Batdal tercihlerini kullanmak isteyebilir. Bu iki oyuncunun da şimdiye kadar girdikleri pozisyonları kullanmadaki istatistikleri ihtimal dâhilinde artık gol atmalarını işaret etse de kötü senaryoda kabak bu iki oyuncunun başına patlayabilir.

Açıkçası futbolumuzun Avrupa’daki temsili açısından bütün takımlarımızın bu turları geçmesi gerekiyor. Galatasaray zorlansa da bunu başaracağını düşünüyorum.

 
Toplam blog
: 2033
: 1268
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

"Keyif verici bir yalnızlık" olarak gördüğüm yazma serüvenimin en önemli merkezlerinden bir tanes..