Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Ekim '11

 
Kategori
Spor
 

Galatasaray tarih yazdı

Galatasaray tarih yazdı
 

http://www.galatasaray.org/basketbol/erkek/haber/11243.php


 

Lietuvos Rytas-GALATASARAY:(63-71)

 

Galatasaray Erkek Basketbol Takımı,Turkish Airlines Euroleague 3.Ön Eleme Turu maçında ev sahibi Lietuvos Rytas'ı Vilnius'ta Siemens Arena'da muhteşem bir oyundan sonra mağlup ederek tarihinde ilk kez Euroleague'ye katılma başarısı göstererek göğsümüzü kabarttı.  Galatasaray,  Fenerbahçe,  Ülker,Anadolu Efes'ten sonra Euroleague'de mücadele edecek 3.takımımız olarak tarihe adını altın harflerle yazdırdı.

 

Dile kolay temsilcimiz 3 günde 3 maç yaparak bu zorlu sınavı Oktay Mahmudi yönetiminde geniş kadrosunu en iyi şekilde kullanarak zafere ulaştı.Öncelikle Galatasaray'lı basketbolcuları yürekten kutlamak gerekir.Geçen Cuma günü Yunan Selanik temsilcisi Paok BC'yi  rahat oynadığı maçta 77-64 yenen cim bom dün de Fransız Asvel'i 93-83 mağlup ederek son maçta ev sahibi Rytas'ın karşısı çıktı.Rakip takım ev sahibi olma avantajının yanı sıra bir de cimboma göre bir gün dinlenmenin vermiş olduğu avantajla çıkmıştı karşılaşmaya.

 

Paok BC ve Asvel Basket maçlarında olduğu gibi 12 kişilik maç kadrosuna alınmayan Haluk Yıldırım, Evren Büker ve Göksenin Köksal'ın kenardan izlediği maçta Galatasaray,tamamı yabancılardan oluşan Jamon Gordon, Jaka Lakovic, Darius Songaila, Josh Ship ve Luksa Andric beşiyle başladı.Çeyreğin bitimine 4.5 dakika kala gelen molaya 9-8 önde giren Galatasaray hücumlardan boş dönünce eski Olin Edirneli Seibutis'in sayılarına engel olamayınca maç 13-13 eşitliğe geldi. Ardından hücumda istediği varyasyonları bir türlü uygulayamayan temsilcimiz 8-0 'lık seriyle ilk yarıyı 21-13 geride kapattı. Çeyrek boyunca yapılan 4 top kaybı ve hücumda istenilen randımanın sağlanamaması farkın açılmasında etkiliydi.

 

İkinci çeyrekte 3 yeni oyuncuya görev veren Oktay Mahmudi,sahaa 2 gard(oyun kurucu) Ender Arslan ve Tutku Açık'ı sahaya sürerek başladı. Cevher Özer de bu periyotta ilk beş başlayan isimlerdendi.Temsilcimiz 24-15 geride iken üçüncü faulünü alan pota altında etkili silah Luksa Andric Furkan Aldemir ile değişti.  İşte ne oldu ise bundan sonra oldu Pınar Karşıyaka'dan transfer edilen genç oyuncu aldığı 2 hücum ribaundu ile yıldızlaşırken Preston Shumpert'in üçlüğü ve Jaka Lakovic'in serbest atışlarıyla skoru 26-26'ya getirdi.İşte bu dirençle rakibine 5 dakika sayı izni vermeyen Galatasaray,Ender Arslan'ın basketiyle 28-26 öne geçti ilk kez mücadelede ve Jaka Lakovic'in son saniye basketiyle ilk yarıyı 30-28 önde tamamladı.

 

Ender Arslan,Jaka Lakovic,Josh Shipp,Darius Songaila ve Furkan Aldemir beşiyle üçüncü çeyreğe başlayan temsilcimiz devrenin 3:36 kala alınan molaya 40-36 önde girdi. Bu arada Josh Shipp'in basket-faulüyle farkı 7 sayıya çıkardı(45-38)ve adeta bu bölümde oyuna ve rakibe hükmeden bir Preston Shumpert izledik. Shumpert attığı 7 sayıyla farkı 12'ye çıkarıyordu sarı-kırmızılılar.(52-40)Galatasaray için oyunun kırılma anı işte bu 3.çeyrekte ortaya koyduğu  savunmadaki inanılmaz direnci ve sazı eline alan Shumpert'in öncülüğünde tur kapısını aralıyordu adeta.

 

Galatasaray dördüncü çeyrekte Tutku Açık,Jaka Lakovic,Josh Shipp,Preston Shumpert ve Luksa Andric beşiyle sahadaydı.Bu çeyrekte oyunun temposunu iyi ayarlayan ve tempoyu düşüren temsilcimiz farkı da 16 sayıya çıkararak 60-44 öne geçiyordu. Ancak ev sahibi taraftarlarının da müthiş desteğiyle 14-2'lik seriyle skoru 62-58'e getirdi ve oyuna adeta ortak oldu. Ancak bu bölümlerde Tutku takımını çok iyi yönetti ve Tutku Açık-Luksa Andric'den gelen ikili oyunla farkı yeniden 6 sayıya çıkardı(64-58).Son 1.5 dakikalık bölümde oyuna dahil olan ve cimbomun bu sene flaş transferi ve camianın da çok şey beklediği Jaka Lakovic maç sonuna kadar tecrübesini konuşturarak rakibi faul yapmaya zorladı ve serbest atış çizgisinden takmına kazandırdığı sayılarla maçı Galatasaray 71-63 kazandı.

 

Galatasaray'ın en skorer ismi attığı 14 sayıyla Preston Shumpert olurken,Josh Shipp ve Luksa Andric 12'şer sayı ,Jaka Lakovic de 10 sayı ile oynadı.Yalnız Furkan Aldemir maçın kritik bölümlerinde aldığı 6 ribaund ile zaferin belki de mimarlarındandı.Jaka Lakovic de yaptığı 5 asist ile arkadaşlarını skora taşıdı.Euroleague fatihleri serbest atış çizgisinden %100 ile 18 sayı bularak maçın kazanılmasında büyük rol oynadı.Ayrıca Galatasaray dışardan üçlüklerde pek etkili olamazken(3/16) 25 basketin 14'ünü asist üzerinden kaydetti.Ayrıca Galatasaray'da sahada en uzun süre mücadele eden Josh Shipp aldığı 6 ribauntla da yıldızlaştı.Temsilcimizin ilk yarıdaki  etkili isimlerinden Jamon Gordon kanımızca sakatlanıp çıkmasaydı (ikinci yarıda hiç görev alamadı)Galatasaray çok daha rahat bir şekilde maçı koparırdı.

 

Oktay Mahmudi yönetimindeki Galatasaray ,Euroleague D Grubu'nda mücadele etmeye hak kazandı. Euroleague normal sezon rakipleri arasında İspanya'nın FC Barcelona Regal,İtalya'nın Montepaschi Siena,Rusya'nın Unics Kazan,Polonya'nın Asseco Prokom Gdynia ve Slovenya'nın Union Olimpija Ljubljana takımları bulunuyor. Özellikle geçen sezon Beko Basketbol Ligi finalinde favori gösterilen Fenerbahçe Ülker'i epey zorlayan sarı-kırmızılılar bu başarıların müjdesini adeta geçen sene oynadığı final serisinde vermişti.Galatasaray özetle geçen sene yaptığı yatırımların meyvelerini fazlasıyla almış görünüyor Euroleague'ye kalarak.Ve Beko Basketbol Ligi'nde de geçen sezon kırdığı Efes hegomonyasından sonra bu sene de Fenerbahçe hegomonyasını kırma başarısı göstebilirse bu Galatasaray taraftarları için yıllardır özlenen bir başarı olacaktır. Euroleague'de coşkulu seyircisi önünde Abdi İpekçi'de Galatasaray'ın yenilmez armada olması dileğiyle! Yolun açık olsun Galatasaray...

 

Yorum: Erdem Dinseven 

 
Toplam blog
: 566
: 1338
Kayıt tarihi
: 11.07.06
 
 

Edebiyatla ilgileniyorum. Ayrıca amatörce belgesel film çalışmaları yapıyorum ve kültürel etkinlikle..