Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Nisan '11

 
Kategori
Spor
 

Galatasaray-Trabzonspor maçının sonucu

Galatasaray-Trabzonspor maçının sonucu
 

Kuşkusuz haftanın sonucu en çok merak edilen ve ligin kaderine etki edecek karşılaşması yarın Arena’da oynanacak olan Galatasaray-Trabzonspor maçı olacaktır. Galatasaray’ın hızla dibe doğru vurduğu bu dönemde ligin lideri ve en büyük şampiyonluk adayı Trabzonspor karşısında ne yapacağı merak konusudur.

Bu maçın sonucunun ne olabileceği yönünde bir tahmin yapmadan önce; üç kritik eşleşmenin ne şekilde tamamlanmış olduğunu hatırlayalım.

Galatasaray ve Beşiktaş için her ne kadar ligden tamamen kopmuş olsalar da sezonun en önemli karşılaşmaları Fenerbahçe ile olanlardı. Bu karşılaşmalarının öncesinde Galatasaray ve Beşiktaş taraftarı ve camiasıyla motive olmuş, kazanmak adına bütün konsantrasyonlarını yoğunlaştırmışlardı. Özellikle Galatasaray-Fenerbahçe rekabeti, sarı kırmızılıların yeni stadyumlarında ilk defa 50.000 kişi önünde ezeli rakiplerini yenmek adına ayrı bir heyecan yaratmıştı.

Ancak bu maçlarda neler yaşandığını ve sonuçlandığını çok yakından biliyoruz. Her iki karşılaşmada ev sahibi takımlar öne geçmelerine karşın sahadan 3 puanla ayrılan takım Fenerbahçe olmuştu.

Beşiktaş-Trabzonspor eşleşmesi de yarın oynanacak karşılaşmanın bir benzeriydi. Beşiktaş bu maça yüksek konsantrasyonla hazırlanmış olsa da aynen Fenerbahçe karşısında olduğu gibi son dakikalarda yediği gollerle sahadan yenik ayrılmıştı.

Bundan on, on beş sene önce bu türden eşleşmelerin nasıl sonuçlanacağı tamamen derbi psikolojisine bağlanıyordu. Hatta tahmin yapmak çok zordu.

Oysa günümüzde sanki belli bir standart çizgiye oturuyor gibi; genellikle ligde pozisyon itibarıyla şampiyonluğa oynayan takımlar istediği sonuçları ve puanları alabiliyorlar. Kuşkusuz bunun istisnaları da olmuyor değil.

Örneğin matematiksel olarak şampiyonluk şansı varsa da önündeki iki takımla arasındaki toplam 18 puanı kapatıp mutlu sona ulaşması pratik yönden imkansız olan Bursaspor’un geçen hafta Fenerbahçe’ye karşı oynadığı futbol ve sonuç belki bu anlamda bir örnek olabilir.

Ancak ne Galatasaray’ın ne de Beşiktaş’ın içinde bulunduğu karmaşa Bursaspor’unki ile kıyaslanabilir türdendir.

Bu bakımdan Galatasaray’ı Antalyaspor karşısında izledik ki saha içindeki futbolcuların birbirleriyle olan takım olma bağları hasar görmüş ve kopmuştur. Üstelik bu şekliyle Galatasaraylı futbolcuların profesyonelce davranmadığı da ortadadır.

Yarın Galatasaray’ı harekete geçirebilecek yegâne duygu bu şekilde umursamaz bir havada maçlar oynamaya devam ederse yıllarca unutulmayacak lig klasmanındaki sıralamasının yaratacağı psikolojik ezikliği olacaktır. Galatasaray’ın önünde çok zor maçlar vardır ve bu dağınıklık, konsantrasyon eksikliği nedeniyle son bir iki hafta sıralama öyle bir şekil alabilir ki son hafta oynayacağı Konyaspor maçı mutlak kazanılması gereken bir karşılaşma da olabilir.

Galatasaray’ın içinde bulunduğu yönetim kaosu da bu maç öncesinde sarı kırmızılı takımın önündeki en büyük konsantrasyon engellerinden bir tanesidir.

Hafta sonuna doğru Arda Turan’ın yeni takımı ile anlaşması genç futbolcunun üzerindeki baskıların kalkmasına neden olabilir. Bu da pozitif bir katkı sağlayabilir.

Kısacası bu maçın sonucunu Galatasaraylı oyuncuların bu işe ne kadar önem verdikleri belirleyecektir. Trabzonspor haftalardır iyi kötü belli bir istikrar çizgisinde devam ediyor. Şenol Güneş takımına hakim durumda ve kazanmak için de favori pozisyonundadır.

http://twitter.com/uzaygokerman

uzaygokerman@gmail.com

 
Toplam blog
: 2033
: 1268
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

"Keyif verici bir yalnızlık" olarak gördüğüm yazma serüvenimin en önemli merkezlerinden bir tanes..