Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Ocak '16

 
Kategori
Futbol
 

Galatasaray Zorlanmadan Turladı

Galatasaray Zorlanmadan Turladı
 

Fotoğraf http://www.milliyet.com.tr/skorer/ adresinden alınmıştır.


Galatasaray, beklenilenin aksine Gaziantepspor karşısında oldukça rahat bir galibiyet alarak hiç zorlanmadan Ziraat Türkiye Kupası’nda çeyrek finale yükseldi.

Bu maçta ilk dikkat çeken Mustafa Denizli’nin oldukça ofansif bir kadroyla sahaya çıkmasıydı. Göreve geldiğinden beri defans güvenliğine daha fazla önem veren Mustafa Denizli, bu sefer çıkarttığı kadro ile şaşırttı. O kadar ki, karşı olduğunu bilmemize rağmen sol bekte bile Olcan’a görev vermişti.

Elbette bu, öncelikle ligde umudunun azaldığını bilen Mustafa Denizli’nin kupada kesinlikle turu hedeflediğini gösteriyordu. Aslına bakarsanız işin gerçeği de bu. Yani kupa, Galatasaray için bu sene daha gerçekçi bir hedef.

Diğer yandan bu kadro Mustafa Denizli’nin ligde de taktik değiştirdiğinin bir göstergesi olabilir. Şöyle ki, ligde puan kaybetme kredisinin azaldığını gayet iyi bilen Denizli, yeni transferlerin getirdiği güvenin de etkisiyle kendi özüne, yani hücum futboluna dönmüş olabilir. Çünkü bu futbol anlayışını Galatasaray ile birlikte Türk futboluna kazandıran kişilerin başında gelen Mustafa Denizli, ancak önde basıp rakibi boğarak gollere ve puanlara ulaşabileceğini biliyor.

Nitekim Gaziantepspor maçında sağ kanatta denenen ve resmen % 100 tutan Martin Linnes- Sinan Gümüş uyumu Galatasaray’ın hücum varyasyonlarını çok olumlu etkiledi. Bu arada Sinan Gümüş’ün özellikle Mustafa Denizli geldikten sonraki yükselişini göz ardı etmemek gerekiyor. Bu maçta da yine mükemmel bir gol attı. Tabii burada en çok merak edilen Podolski geldikten sonra ne olacağı? Linnes ile sağ kanatta çok iyi bir uyum yakalayan ve formunun zirvesinde olan Sinan Gümüş, Podolski geldikten sonra kesik yiyecek mi?

Mustafa Denizli, belki bu nedenle ilk yarının ortalarından sonra Sinan Gümüş’ü sola, Umut Bulut’u ise sağa çekti. Fakat Sinan, sol kanatta, sağ kanattaki kadar verimli olamadı. Mustafa Denizli, Yasin’deki form düşüklüğünü de göz önüne alınca bir ihtimal Podolski’yi solda kullanmayı düşünebilir. Elbette bu ihtimaller tam olarak iyileşmiş bir Podolski göz önünde bulundurularak yapılıyor.

Umut Bulut’un Yasin’in yerine sol kanatta görev alması dikkat çeken başka bir konuydu. Umut, sol kanat dışında çoğu zaman içeri kat ederek pozisyonlarda da yer aldı. Gerçekten de Galatasaray’ın Gaziantepspor karşısındaki iştahlı oyununda Umut da olumlu paslarının yanında pek çok pozisyona girdi ancak yine değerlendiremedi. Zaten bir gol atsa bütün sıkıntıları bitecek.

İlginç olan Yasin’in her gün düşen formu. Ben bunun nedeninin fiziki değil, mental olduğuna inanıyorum. Yani Yasin’in şu anda bir nedenden dolayı bir sorunu olduğunu ve Galatasaray’da mutlu olmadığını düşünüyorum. Nitekim Mustafa Denizli son bölümde ona yine şans vermesine rağmen o yine başarılı bir oyun ortaya koyamadı.

İlk iki golün kısa aralıklarla ve neredeyse birbirlerinin kopyası olmaları ilginçti. Ama aynı zamanda bize bir şeyi de gösteriyordu; Galatasaray’ın artık daha fazla şut atmaya başladığını. Özellikle ilk golde sol bek Olcan, ortadan gelmesine rağmen kaleyi görünce vurmaktan çekinmedi. Bundan sonraki maçlarda Galatasaraylı futbolcuları, özellikle Olcan, Sinan, Sneijder, Selçuk, Podolski ve Burak gibi isimleri kaleye bol şut çekerken görürsek şaşırmamak gerekiyor.

Bu arada Linnes çok iyi bir transfer. Savunmadaki müdahaleleri kadar topla çıkışları da harika. Ceza sahasına, rakip defansın arkasına yaptığı ortalar iyi değerlendirilirse Galatasaray çok gol bulur.

Gaziantepspor maçı Galatasaray adına lig için ne derece ölçü alınmalıdır? Bu sorunun cevabını ilk lig maçında alacağız. Ancak şu andaki puan tablosu Galatasaray’ın ve Mustafa Denizli’nin bu maçtaki kadroyu ve şablonu devam ettirmek zorunda olduğunu gösteriyor. Ancak derbi maçlarında biraz daha arkayı kuvvetlendirecek önlemler alınabilir.

Örneğin Donk, önemli bir transfer ama daha fazla sorumluluk alması gerekiyor. Şu andaki görüntüsüyle biraz kaçak güreşiyor. Bu arada uyarılması da şart. Çünkü normal şartlarda 66.dakikada hakeme yaptığı o hareket ikinci sarıdan kırmızıyı gerektiriyordu.

Yine dikkat edilmesi gereken bir konu kolay gol yemenin devam etmesi. Galatasaray bu kadar tek taraflı geçen bir maçta bile kalesinde ilk yarıda iki net pozisyon, ikinci yarıda ise bir gol gördü. İşte burada orta saha ile defansın uyumunun ne kadar önemli olduğu bir kez daha ortaya çıkıyor. O nedenle Donk, daha fazla sorumluluk alarak Galatasaray için gerekli olduğunu ortaya koymalı.

Uzun zaman sonra sarı- kırmızılılardan Galatasaray’a yakışır ve keyif veren bir futbol izlemek gerçekten güzeldi. Elyasa’nın burnu kırılmasa keyfimiz hiç kaçmayacaktı. Umarım Galatasaray’ın bu futbolu devam eder ve lig daha hareketli bir hal alır.

tolgaersari@hotmail.com

https://twitter.com/tolgaersari

https://www.facebook.com/tolgaersari

Bu blog Canlı Maç Anlatımı sayfamızda da yayınlanmaktadır

 
Toplam blog
: 1042
: 299
Kayıt tarihi
: 02.03.08
 
 

Yazmak benim için bir tutku, bir yaşam kaynağı. Sadece basit bir hobi olarak açıklanamaz yani. Be..