Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Mayıs '07

 
Kategori
Kültür Turizmi
 

Gap turu 5. gün

Gap turu 5. gün
 

09/05/2007
Bu sabah her zamankinden daha geç kalkarak (07:30), 08:30’ da Mardin’ de gezimize başlamak üzere otelimizden çıkış yaptık. Mardin hoş mimariye sahip gizemli taş evlerle dolu.

Mardin için söylenen ilginç bir deyimi iletti bize Yunus:
Mardin için, gündüzleri mezarlık, geceleri ise gerdanlık denir.

Yalnız sokakların biraz daha temizlenmesi gerekiyor. Bugün bol bol yürüyüp nefes açtık. Burası Süryani şehri, bu nedenle Süryanilere ait yapılar, kilise ve manastırlar yoğun bir şekilde göze çarpmakta. Bu arada küçük bir not; Süryani denince bir din değil bir ırk akla gelmeliymiş.

Gezimiz Deyrülzafaran Süryani Manastırı ile başladı.

Ardından yeni yeni tur programlarına alınmaya başlanan Dara Antik Kenti’ne geldik. Bizi görür görmez yüksek sesle yerel dille türkü söyleyerek bize gezi boyunca eşlik eden kişinin köyün delisi olduğunu anladıkJ Kentin kazı çalışmaları ve araştırmalar devam ediyor.

Oldukça sıcak bir havada dışarıda yerel rehberimizin anlatımı zindan veya su sarnıcı olduğu sanılan yeraltı mekanında devam edince biraz olsun ferahladık. Çıkışta bu sefer köydeki çocuklar bizi karşıladı. Kısa sohbet ve fotoğraf çekiminin ardından çocuklara veda ederek, diğer bir durağımız olan Kasımiye Medresesine ulaştık.

Medresede bakım çalışmaları vardı bir taraftan. Burada en çok dikkat çeken bölüm Eyvan’dı. Eyvan’ın hayatı özetlediğini söyledi Yunus. Bu eyvanlardan çevredeki bir çok yapıda gördük daha sonra.

Bu gezimizin sonrasında öğle yemeğimizi yedik. Ben karışık bir tabak aldım her lezzetten tadabilmek için. Ancak meşhur Kaburga Dolması benim beklentimi karşılamadı, belki de yediğimiz mekan pek iyi yapmıyordu. İşkembe dolması ise sanırım bana uymadı.

Yemeğin ardından saat 15:30 gibi başlayan öğle gezimize Kırklar Kilisesi ile başladık.

Ardından dar Mardin sokaklarından ve Abbaralardan geçerek, diğer gezi noktalarımız olan Latifiye Camii ve GaziPaşa İlköğretimokulu’na gittik. Okul cıvıl cıvıl. Bir zamanlar bizim de okul sıralarından geçişimiz gözlerimizin önünde canlandı. Okul gezimizin ardından Ulu Camii’yi ziyaret ettik. Tarihi PTT binasını fotoğrafladıktan sonra hemen yanıbaşındaki Şahtana Ailesi Evi’nde bulduk kendimizi. Burası da mimari açıdan bir harika bence.

Verilen serbest zamanda benim de içinde bulunduğum bir grup, Yunus'un tavsiyesiyle çay içmek için Artuklu Kervansaray’a gittik.

Mardin’deki harika yapılar demekten sanırım bıkmayacağım galibaJ.

Çay molası bitince birkaç arkadaş çarşılarda gezmeye başladık. Bununla kalmayıp alışveriş yaptık. Serbest zamanın bitiminde ise otelimize doğru yolaldık. Yerleştiğimiz otel (Bilen Otel), oda kalitesi açısından tur boyunca benden en düşük puan alan otel oldu.

Aah Matiat Otel, keşke sende kalsaydık J.

Yunus ertesi günün daha bir eğlenceli geçeceğini söyledi.

Hadi bakalım bekliyoruz.

 
Toplam blog
: 18
: 734
Kayıt tarihi
: 17.05.07
 
 

Evrenin Samanyolu Galaksisi'nde yeralan Dünya gezegeninde cennet Türkiye ülkesinin İstanbul olarak a..