Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Haziran '08

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

GAP ve Eylem Plânı (1)

GAP ve Eylem Plânı (1)
 

http://www.keban.gov.tr


GAP’nin isim babası

29 Mayıs’ta açıklanan ve ilgili kurumların WEB sitelerinde yayınlanan GAP Eylem Planını (2008-2012) teknik boyutta ele almak, temel hedefimizdi.

Fakat Plân metninin daha giriş bölümünde, Türkiye’deki diğer bölgesel kalkınma projelerinin başlangıç tarihleri doğru verilirken GAP’nin başlangıcının, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’nın 1989 kuruluş tarihine indirgendiğini görünce, bugüne kadar kamuoyuna açıklandığını sanmadığımız önemli ayrıntıları açıklamayı, vicdani sorumluluk olarak kabul ettik.

Aksi halde; 1936’dan 1989’a kadar geçen 53 yıllık süre içinde Projeye emek vermiş tüm kurum-kuruluşlara ve çalışanlarına, politikacılara ve siyasetçilere, köylülere; ebediyete irtihâl etmişlerin aziz hatıralarına haksızlık etmiş olurduk.

Bu nedenle; GAP’nin isim babası kimdir? GAP nasıl doğmuştur? Bugüne gelinceye kadar kimlerin, hangi kurum ve kuruluşların emeği geçmiştir?.. sorularını, genel hatlar çerçevesinde açığa kavuşturmaya çalışacağız.

Sene 1966, günlerden 12 Haziran...

Kürsüdeki şahsiyet;

1964 senesinde tamamlanan Aşağı Fırat Havzası İstikşafının muhtevası ve şümûlü bakımından dikkate alındığında Aşağı Fırat Projesi, Güneydoğu Anadolu Projesidir. Temel Atma Törenine teşrif buyurduğunuz Keban Barajı ise bu projenin kilit taşıdır” der.

Çok sonraları kısaca GAP olarak anılacak Projeyi, “Güneydoğu Anadolu Projesi” olarak ilk telaffuz eden kürsüdeki şahsiyet, Keban Baraj ve HES’nın yani DSİ XVI’ıncı Bölgenin Müdürü Hazım TÜTÜNCÜOĞLU’dur. Keban Barajı Temel Atma Töreni için gelen misafirleri ise, Cumhurbaşkanı Cevdet SUNAY ve Eylül 1955 – Temmuz 1960 tarihlerinde DSİ Genel Müdürlüğü yapmış o günün Başbakanı Süleyman DEMİREL’dir.

Hazım TÜTÜNCÜOĞLU, 1336 yılında Bolu’da doğmuş. 1948 yılında İTÜ İnşaat Fakültesinden mezun olduktan sonra, sırasıyla Tarım Bakanlığı Orman İşletme Müdürlüğü, DSİ Barajlar Dairesi Reisliği, Eskişehir ve Gökçekaya Barajı-HES Bölge Müdürlüklerinde bulunmuş. 1.09.1965 tarihinde DSİ XVI. (Keban Barajı HES) Bölge Müdürü, 10.01.1969 tarihinde ise DSİ Genel Müdürü olmuştur.

O güne kadar EİE ve DSİ kayıtlarında Proje, “Aşağı Fırat Havzası İstikşaf Raporu” olarak geçmektedir. TBMM kayıtlarına ise iki yıl önce; 01.03.1962 tarihinde (VIII. İNÖNÜ Hükümeti: 20.11.1961 – 25.06.1962) “Keban Barajı ve Aşağı Fırat Havzası Kalkınma Projesi” diye geçmiştir.

DSİ Genel Müdürü Hazım TÜTÜNCÜOĞLU, aynı yılın (1969) sonunda yapılacak olan DSİ 1969 Mali Yılı II. Genel Toplantısı’nın, ilk defa Ankara dışında; Keban Barajında yapılması talimatını verir. 22-27 Aralık günlerinde gerçekleştirilen toplantının açış konuşmasında yine şöyle der:

Aşağı Fırat Projesi, Güneydoğu Anadolu Projesidir. Bu Projenin uygulanması ile bu Bölgede 7 Milyon dönüm arazinin sulanmasını ve Fırat nehri üzerinde Keban Barajı mansabında inşa edilecek üç adet baraj santralı ile yılda takriben 15 Milyar KWH enerji istihsali mümkün olacaktır.” (Kaynak: Türkiye’nin En Büyük Projeleri: Keban ve Aşağı Fırat. DSİ Yayını:1969.)

Bekir Ali

.../...

 
Toplam blog
: 141
: 926
Kayıt tarihi
: 30.04.07
 
 

Türk san'at müziği dinlemeyi, okumayı, yazmayı ve paylaşmayı seviyorum. Kamudan emekli inşaat mühend..