Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Haziran '14

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Garanti

Garanti
 

Dededen babadan süregelen işletmelerin ticari alanda bildikleri temel bir gerçek vardır. İtibar kredisi. Piyasa kredisi. Bu kuruluşların ekonomi dilleri de güncel ekonomik terimlerden farklıdır. Örneğin; ekonomi sözcüğünden ziyade ticaret kelimesi kullanılır. İşletme yerine dükkân. AVM, plaza iş hanıdır. Personel, işçi yahut elemandır. Sekreterin adı, bizim kızdır. Hatta ve hatta ticari rakiplerin isimleri bile değişiklik arz eder. Çokbilmiş Ahmet. Cık cık Zeki. Hep yok İsmail. Kılıbık Osman. İş demek sadece kazanç üstüne kâr katmak olmamıştır, onlar için. Batmış firmayı ayağa kaldırmaktır, çoğu zaman zarar etmek pahasına. İşte bundan dolayı dededen kalma dükkânlardır, bu iktisadî kuruluşlar. Ve bu anlayışla kalabildikleri sürece nesiller boyu kolay kolay yıkılmazlar. 
 
Banka çeklerinin karşılığı ne derece geçerlidir? Keşide edilebilirlik olasılığı nedir? Çekler banka teminatlı mıdır? Yoksa şahıs çeki midir? Teminat mektubu verilebilecek mi? Kuruluşunuzun ulusal ve uluslar arası tanınırlığını, CIO’ların cv'leri, vizyon ve misyonunuz, sertifikalarınız, organizasyon şemanız, kurumsal kimliğiniz vs. vs. 
 
 “İşimizi garantiye alalım, sonra imzaları atarız”. Garanti? Nedir garanti olan? Banka teminatları mı? Yoksa bankanın kendisi mi? Hükümet ihaleleri mi? Uluslar arası kuruluşlar ile kurulan ortaklıklar mı?
 
Bırakın devasa işletmeleri, devletler yıkılmaktadır. Komşu kapımızda Suriye isimli bir ülke var. İç savaş sabahına kadar her şey garanti idi. Libya’da her şey garanti idi. Hatta ev hanımları bile maaş alıyorlardı. Depremden 1 sn. önce her şey garanti. Sel öncesi, her şey garanti. Maden faciası öncesi her şey garanti. Teminat veren banka batmadan önce her şey garanti. Devlet kefilse bankaya her şey garanti. Banka patronları ile hükumetlerin ilişkilerinde sorun yoksa her şey garanti. Sokaklar alev alev yanmadan önce iktidarların koltukları garanti.
 
İnsan ölür. Ve insanlar ölür. Hayat devam eder. Garanti sözcüğü kalır, ama garantiler sürekli değişir. Kalıcı olan gerçek ise itibardır.
 
Toplam blog
: 635
: 614
Kayıt tarihi
: 07.09.13
 
 

Şiiri, yazmayı seviyorum..hepsi bu kadar.. ..