Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Eylül '06

 
Kategori
Tarih
 

Garip dünya

Garip dünya
 

Bu gün biraz siyaset ve biraz tarihle ilgili yazmak istiyorum. Düzenli olarak internetten her sabah tüm gazeteleri okuma fırsatım oluyor. Bu günkü manşetler, Avustralya'da bir gazetenin Atatürk'le ilgili karikatürüyle doluydu.

Geçen hafta Avustralya maliye bakanı, Atatürk'ü öven demecinin ardından, bu demeci protesto amaçlı yapılmış bir karikatür bu, ayrıca, Ermeni soykırımına atıfta bulunan bir karikatür.

Avustralya'nın tarihi geçmişine baktığınız zaman, yakın zamana kadar bir İngiliz sömürgesi olduğunu, daha sonra da İngiltere'deki ne kadar hapishane kaçkını varsa yollandığı bir sürgün yeri olduğunu görürüz. Aynı zamanda da, yurdumuzun Kurtuluş Savaşı sırasında en trajik konuma düşen toplumudur Avustralya.

Avustralya bir karma toplum olduğundan, Amerika Birleşik Devletleriyle benzerlik sağlamaktadır, yani bu iki toplumda toplama yani devşirme bir ırktır.

Türkiye yüzyıllarca konumu ve yapısı itibariyle gözönünde olmuştur, bu dünyanın son gelişmeleriyle daha da önem kazanmış pozisyonda.

Dünya üzerinde, insanlar hızla çoğalıyor, kaynaklarsa hızla azalıyor sonuç; her toplumun kendine göre çözümleri var, bazılarıysa bunu başka bölge ve toplumlara saldırarak yapıyor. Örnegin U.S.A dünya polisi görevini gönüllü üstlenerek, tüm dünyada cirit atıyor, Vietnam, Kore, Afganistan, Güney Amerika, Orta Doğu, daha bilinmeyen pek çok bölge.

İnsanın yapısında kin vardır, unutmaz acılarını, ne kadar gömsede içine derinliklere, güçlü olduğu bir anada çıkarır tekrar ortaya. Tüm ırkların, toplumların yüzyıllar içerisinde birbirleriyle, sıkıntıları olmuş, kendilerine düşman belledikleri toplumlar oluşmuştur. Almanlar neden Yahudileri yok etmeye çalıştılar? Bugünkü Amerika neden Amerikan yerlilerini sindirdi? Avustralya Aborjinleri nerde?

Bu sorular sürer gider, toplumlar her daim, tetikte olacaklar, barış evrensel barış bence hayal, insan insan olduğu müddetçe, fikir üretebildiği, düşünebildiği, ihtiyaçlarını karşılamayı istediği müddetçe, savaşlar olacak, ne yazıkki, birileri birilerinin değerlerine saldıracak ama en kötüsü, toplumların bu saldırıları körülediği ve alevlendirdiği.

Çocuklarımıza bir cennet bırakalım derken, başkalrının cennetini cehenneme çevirmeyelim, değerlere saldırı toplumları kışkırtır, ipleri gerer, ki saldırılan insan "Yurtta sulh,cihanda sulh "diyebilecek kadar çağdaş ve ileri görüşlü bir liderse, sözlerinize, çizdiklerinize dikkat etmeniz gerekir, sanatla hoşgörü eleledir ama hoşgörüde bile saygı vardır.

Bizler burada, savaş için gelmiş dedelerinize bile saygı duyuyorsak, ki saygı karşılıklı olduğunda daha medenidir, medeniyet sınırlarını aşmamak gerekir...

 
Toplam blog
: 7
: 1276
Kayıt tarihi
: 26.08.06
 
 

İstanbul doğumluyum, ilk ve orta okulu Adanada okudum, liseyi yine İstanbulda tamamladım, daha sonra..