Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

diyetisyen ilkay kivrak cetin

http://blog.milliyet.com.tr/diyetilk

29 Şubat '12

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Gastrit ve beslenme

Gastrit mide mukozasının (iç yüzeyinin) iltihaplanmasına verilen isimdir. Çeşitli nedenlere bağlı oluşabilir. Asprin ve genellikle ağrı kesiciler, kafeinli içecekler, sigara kullanımı, helicobacter pylori adındaki bir bakterinin yol açtığı mide enfeksiyonu, yaralanma, yanık gibi stres oluşturan durumlar, yetersiz ve düzensiz beslenme başlıca gastrit nedenleridir.

Karın ağrısı, kramplar, ağızda acı bir tat, kusma, mide bulantısı, gaz ve hazımsızlık, şişkinlik hissi, iştah azalması belirtileri arasındadır.

Hiçbir belirti göstermeden ilerleyebileceğinden genellikle ileriki yaşlarda daha sık görülür ve çoğunlukla kronikleşmiştir. Ülsere göre daha yüzeysel bir hastalıktır ancak tedavi edilmediğinde ülsere yol açabilir. Tedavide ilaç tedavisinin yanında mutlaka diyet tedavisi de uygulanmalıdır. Sigara ve alkol kullanımı bırakılmalı, demli çay ve kahve tüketilmemeli, gereksiz ilaç kullanımından (özellikle ağrı kesici ve asprin) kaçınılmalıdır.

Diyet Tedavisi 

  • Uzun süre aç kalmaktan kaçının. Sabah-öğle ve akşam öğünleri düzenli tüketilmeli ve ana öğünler arasındaki açlık süresi 2-3 saatten uzun olmayacak şekilde sağlıklı ara öğünler tüketilmelidir.
  • Asitli yiyecek ve içecekler mideye zarar verdiği için tüketilmemelidir. Portakal gibi asitli meyveler ve bunların suları, kola gibi asitli içecekler ve hazır meyve suları mideye zarar verebilir.
  • Sindirimi zor olan yiyeceklerden kaçının. Özellikle çiğ sebze ve meyvelerin fazla tüketimi mideye zarar verebilir. Salatalar tek başına bir öğün olarak değil yemeklerin yanında tüketilebilir veya salata yerine haşlanmış veya buharda pişmiş sebzeler tercih edilebilir.  Meyveler olgun ve kabuksuz olarak tercih edilmelidir.
  • Acı baharatlar ve tuzlu, baharatlı yiyecekler de mideye zarar verir. Turşu, salamura, çemen, sucuk, sosis, salam gibi tuzlu ve baharatlı yiyecekler tüketilmemelidir.
  • Hazır soslar, yağlı yiyecekler (mayonez, kaymak, krema…), yağda kızartılarak veya kavrularak yapılan yemekler tüketilmemelidir.
  • Süt-yoğurt bazı durumlarda hazımsızlık yapabilir. Eğer rahatsızlık vermiyorsa tüketilebilir.
  • Aşırı üzüntü ve stresten uzak durun, ağız içinde bozuk ve çürük diş varsa tedavi görün.
  • Kahvaltıda 1 dilim az yağlı ve az tuzlu peynir, 1-2 dilim ekmek ve 1 çay bardağı ılık ıhlamur veya rahatsız etmiyorsa süt tüketin.
  • Öğle-Akşam yemeklerinde Çorba (pirinç, sebze, un çorbaları…) ve kavrulmadan pişmiş sebze veya et yemeği yanında az yoğurt ve 1-2 dilim ekmekle beraber alınabilir.
  • Ara öğünlerde 1 porsiyon kabuksuz olgun meyve veya yoğurt tüketilebilir.
  • Tüm bunların yanında doktorunuzun uygun gördüğü ilaçların düzenli kullanımı çok önemlidir. İlaç ve diyet tedavisi beraberinde yaşam tarzı değişikliği ile mide sağlığımıza ulaşmamız mümkün. Sağlıklı günler….

 

ÖRNEK MENÜ

 

Kahvaltı : 1 adet yumurta veya 1 kibrit                        kutusu kadar tuzsuz peynir

                1-2 çay bardağı ıhlamur/ılık süt

                1-2 dilim ekmek

                1 adet kabuksuz elma/şeftali/çilek

İkindi : 1 çay bardağı süt veya ıhlamur ve 2 bisküvi veya 1 küçük kase sütlü tatlı veya tatlı yoğurt

Öğle :      1 porsiyon kızartılmadan pişirilmiş et,tavuk veya balık, yanında patates püresi veya bunların yerine sebze yemeği

                Salata veya meyve

                1-2 dilim ekmek

Akşam : 1 porsiyon çorba (pirinç, şehriye, sebze, un çorbalarından) veya pilav/makarna

              1 porsiyon kıymalı sebze yemeği

              1-2 dilim ekmek

              1 adet kabuksuz meyve

              Salata veya meyve

 

  

 
Toplam blog
: 18
: 2955
Kayıt tarihi
: 28.02.12
 
 

2007 yılında Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nden mezun oldum. Halen Diyeteti..