Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Aralık '16

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Gastrit ve Beslenme

Gastrit ve Beslenme
 

Gastrit Ve Beslenme


Gastrit son zamanlarda birçok bireyin muzdarip olduğu bir mide rahatsızlığıdır. Bu hastalığın oluşumundan sonra alınan birtakım önlemler ve yeme içme alışkanlıklarında meydana getirilecek değişimlerle etkisini azaltmak mümkün olabilmektedir. Günün ilk ve en önemli öğünü olarak belirtilen kahvaltıda yapılabilecek birtakım değişiklikler gün içerisinde rahat bir mideye sahip olmanızı sağlayabilmektedir. Kahvaltıda az yağlı beyaz peynir, haşlanmış bir yumurta ile bir tatlı kaşığı bal yemek ve açık siyah çay veya bitki çayı içmek gün boyu mideyi koruyucu bir etki sağlamaktadır. Günün ilerleyen saatlerinde yenen öğle ve akşam yemeklerinde dikkat edilmesi gerekenler ise çiğ olmayan iyi pişmiş sebzeler, şehriye tarzı gaz yapmayan çorbalarla, fırınlama yoluyla pişirilmiş et yemekleri tercih edilerek az pilav, makarna ya da beyaz ekmekle öğünün tamamlanmasıdır.
 
Kahvaltı, öğle yemeği ve akşam yemeği gibi ana öğünlerin arasında tüketilen yiyecekler de gastritin etkisini gösterip göstermeyeceği üzerinde oldukça etkilidir. Bu öğünlerin arasında asitsiz, sindirimi kolay meyveler tercih edilmeli ve bu meyvelerin kabukları soyularak yenmesi gerekmektedir. Özellikle gastritin kişiyi daha çok etkilediği günlerde çiğ meyve ve sebzelerden uzak durmak daha yararlı olmaktadır. Bunlara ek olarak, gıda intoleransı da oluşturabilen laktozlu ürünler olan yoğurt ve süt tüketimine de ihtiyatlı yaklaşmak gerekmektedir. Gastrit şikayetlerinin arttığı dönemlerde bu tarz besinlerin tüketiminin kesilmesinde fayda bulunmaktadır. Ayrıca şikayeti artırıcı yiyecekler kişiden kişiye değişiklik gösterebileceğinden, gastrite sahip bireylerin kendisini tanıyarak buna göre diyetini oluşturması gerekmektedir.
 
Acı, baharatlı, kızartma gibi yüksek yağ içerikli ve tuzlu yiyecekler de mide şikayetlerini artırıcı etkiler oluşturmaktadır. Bunlar mideyi uyararak asitlik seviyesinin artmasına neden olmakta ve bu da mide yaralarına ve var olan mide problemlerinin nüksetmesine, şiddetlenmesine sebebiyet vermektedir. Mayonez, ketçap, hardal gibi ağır ve yoğun soslar, kaymak, krema tarzı yoğun yağ içeren maddeler de hazmı zor olduğundan midede gastrit şikayetlerini kuvvetlendirmektedir. Son olarak, mideye ilk giren ürünlerin çok sıcak ya da çok soğuk olmamasına da dikkat edilmelidir. Midenin bu şekilde uyarılması, mideye ani etkiden dolayı zarar verebilmektedir.
Kaynak ;
 
Toplam blog
: 13
: 2060
Kayıt tarihi
: 01.03.16
 
 

Işın SAYIN, Yugoslavya ve Bulgaristan göçmeni bir ailenin kızı. 08.12.1975 tarihinde ailesinin ta..