Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Nisan '18

 
Kategori
Sağlık
 

Gastrite İyi Gelen ve Gelmeyen Yiyecekler

Gastrite İyi Gelen ve Gelmeyen Yiyecekler
 

Gastrit hastalığına iyi gelen yiyecekler: Gastrit ve gıdalar arasında ciddi bağlar vardır. Bazı gıdalar gastriti tetiklerken bazıları gastriti rahatlatır. Aslında helicobakter bakterisinin enfeksiyon yapması ile oluşan gastrit, bazı ilaçların yan etkisi ile, alkol, gıda zehirlenmeleri ile oluşabilir. Mutlaka tedavi edilmelidir çünkü gastrit zamanla ülsere neden olur. İşte, gastrite iyi gelen yiyecekler: Koyu yeşil yapraklı sebzeler, A, C, K vitamini, folat, demir ve kalsiyum açısından zengindir. Bu nedenle bu sebzeler, midenin tedavisinde yardımcıdır. Hastalığın tekrar etmemesi için, Brüksel lahanası, ıspanak, bezelye, fasulye yenilmelidir. Az yağlı proteinler: Protein ile metabolizmamız ihtiyacı olan enerjiyi alır. Gastrit olduğunda tam yağlı değil, az yağlı olan protein kaynakları tüketilmelidir. Çünkü fazla yağ, midede oluşan iltihabı fazlalaştırır ve ülsere neden olur. Bir sürede sonrada kanamalar oluşabilir. Yağsız et yanı sıra, Yağsız balık, tavuk, soya, baklagiller, az yağlı süt, yoğurt tüketilebilir.  

Gastrite iyi gelmeyen yiyecekler: Alkolve kafein: Alkolve kafeinli olan içecek ve yiyecekler yüksek oranda asit içerir. Düzenli alkol kullanmak ve fazla kafein almak, mide zarını tahriş eder ve zamanla mide kanamasına bile neden olabilir. Bu nedenle kafeinli ve asitli, içeceklerden mutlaka uzak durulmalıdır. Rafine gıdalar: Beyaz ekmek, makarna, şeker gibi sindirimi zor olan rafine gıdalar tüketilmemelidir. Sindirme destek olan mide asidinin daha az salgılanmasını sağlayan bitki çayları tüketilmelidir. Trans yağlar: Patates kızartması, börek, hamur işleri ve hazır gıdalarda trans yağlar vardır. Midemizde trans yağlar sindirim edilmez. Trans yağ, mide asidi üretimi artar ve gastrit olan midede ciddi zarar verir. Trans yağlar, kolesterol, kalp ve damar sağlığı için kullanılmamalıdır. Baharatlı gıdalar ve domates

Baharatlı gıdalara gastritiniz varsa sınırlama koymalısınız. Sitrik asit içeren domates, portakal, mandalina hastalığı çok fazla arttırır. Sitrik asit, mide zarını tahriş eder. Karabiber, kırmızı pul biber, acı biber gastritte ağrıya neden olur.

Sağlık büyük hazine değerini bilmek gerek. Sayın okuyucularımıza saygı ile sunulur.

NAHİDE ÇELEBİ

 

 
Toplam blog
: 1977
: 1045
Kayıt tarihi
: 25.11.08
 
 

Erzurum doğumlu, Ankara'da yaşıyor. D.T.C.F mezunu, emekli lise öğretmeni, evli, 2 çocuklu. "İsya..